Station Daarlerveen

Station Daarlerveen is een spoorwegstation in het Overijsselse dorp Daarlerveen, gelegen aan de spoorlijn Mariënberg – Almelo. Het station werd geopend op 1 oktober 1906 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in het dorp Daarlerveen, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van Station Daarlerveen

De geschiedenis van Station Daarlerveen begint in de vroege 20e eeuw, toen de spoorlijn tussen Mariënberg en Almelo werd aangelegd. Deze spoorlijn werd geopend op 1 oktober 1906 en was bedoeld om de reistijd tussen de twee steden te verkorten en de economische ontwikkeling van de regio te stimuleren. Het station werd gebouwd in een landelijke omgeving, omringd door weilanden en akkers. In de loop der jaren is het dorp Daarlerveen gegroeid en heeft het station een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van het dorp.

In de beginjaren was het station vooral bedoeld voor goederenvervoer, met name voor de afvoer van landbouwproducten uit de omgeving. Later werd het station ook gebruikt voor personenvervoer, waardoor het aantal reizigers toenam. In de loop der jaren zijn er diverse aanpassingen en verbeteringen aan het station doorgevoerd, zoals de bouw van een nieuw stationsgebouw in 1952 en de elektrificatie van de spoorlijn in 1958.

Station Daarlerveen heeft in de loop der jaren verschillende functies gehad. Zo was het in de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw een belangrijk overstappunt voor reizigers tussen Almelo en Mariënberg. In de jaren ’80 en ’90 nam het belang van het station af, mede door de opkomst van de auto en de afname van het goederenvervoer. Desondanks bleef het station in gebruik voor personenvervoer en is het tot op de dag van vandaag een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio.

Ligging in het dorp Daarlerveen

Station Daarlerveen is gelegen in het dorp Daarlerveen, dat deel uitmaakt van de gemeente Hellendoorn. Het dorp ligt in de provincie Overijssel en heeft ongeveer 1500 inwoners. Het station ligt aan de zuidkant van het dorp, nabij de kruising van de spoorlijn met de N36, een belangrijke verbindingsweg tussen Almelo en Ommen.

De omgeving van het station is landelijk en groen, met veel weilanden en akkers. Het dorp Daarlerveen is een rustige en gemoedelijke plaats, met een aantal voorzieningen zoals een supermarkt, een basisschool en enkele horecagelegenheden. Het station ligt op loopafstand van het centrum van het dorp, waardoor het goed bereikbaar is voor de inwoners van Daarlerveen en omliggende dorpen.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Daarlerveen wordt bediend door de stoptrein tussen Mariënberg en Almelo, die wordt geëxploiteerd door vervoerder Keolis Nederland onder de naam Blauwnet. Deze trein rijdt doordeweeks en op zaterdag overdag twee keer per uur en op zondag en in de avonduren één keer per uur. De reistijd tussen Daarlerveen en Almelo bedraagt ongeveer 20 minuten, terwijl de reistijd naar Mariënberg ongeveer 15 minuten is.

Vanuit Almelo en Mariënberg zijn er goede aansluitingen op andere treinen, waardoor reizigers vanuit Daarlerveen eenvoudig naar andere bestemmingen in Nederland kunnen reizen. Zo zijn er vanuit Almelo directe verbindingen naar onder andere Enschede, Zwolle, Deventer, Amersfoort en Utrecht. Vanuit Mariënberg kunnen reizigers overstappen op de trein naar Emmen.

Parkeermogelijkheden en fietsenstalling

In de directe omgeving van Station Daarlerveen zijn er enkele parkeermogelijkheden voor auto’s. Aan de Stationsstraat, de weg die langs het station loopt, zijn er een aantal parkeerplaatsen waar reizigers gratis hun auto kunnen parkeren. Daarnaast zijn er in de nabijgelegen woonwijken ook enkele parkeerplaatsen beschikbaar.

Voor reizigers die met de fiets naar het station komen, is er een fietsenstalling aanwezig. Deze stalling is gelegen aan de Stationsstraat, direct naast het station. Hier kunnen reizigers hun fiets veilig en overdekt stallen tijdens hun treinreis.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Daarlerveen zijn er enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. Zo is er op loopafstand van het station een supermarkt, waar reizigers terecht kunnen voor hun dagelijkse boodschappen. Daarnaast zijn er enkele cafés en snackbars in het dorp, waar reizigers terecht kunnen voor een hapje en een drankje.

Voor een uitgebreider aanbod aan winkels en horecagelegenheden kunnen reizigers terecht in de nabijgelegen stad Almelo. Hier zijn diverse winkelstraten en een groot winkelcentrum te vinden, met een ruim aanbod aan winkels, restaurants en cafés.

Hotels in de buurt

In de directe omgeving van Station Daarlerveen zijn er geen hotels te vinden. Reizigers die op zoek zijn naar een overnachtingsmogelijkheid kunnen terecht in de nabijgelegen stad Almelo, waar diverse hotels en bed & breakfasts te vinden zijn. Daarnaast zijn er in de omliggende dorpen en het buitengebied ook enkele kleinschalige accommodaties beschikbaar, zoals vakantiehuisjes en boerderijcampings.

Station Daarlerveen is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio en speelt een belangrijke rol in de bereikbaarheid van het dorp Daarlerveen en omliggende plaatsen. Met zijn landelijke ligging, goede treinverbindingen en voorzieningen zoals parkeergelegenheid en een fietsenstalling, is het station een prettige en functionele plek voor reizigers om hun reis te beginnen of te eindigen.

Plaats een reactie