Station Deinum

Station Deinum is een spoorwegstation in het Friese dorp Deinum, gelegen aan de spoorlijn Leeuwarden-Harlingen. Het station werd geopend op 27 oktober 1863 en heeft sindsdien een belangrijke rol gespeeld in de bereikbaarheid van het dorp en de omliggende regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in het dorp Deinum, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Deinum werd geopend op 27 oktober 1863 als onderdeel van de spoorlijn Leeuwarden-Harlingen, die werd aangelegd door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen. Het oorspronkelijke stationsgebouw was van het type SS 3e klasse, een standaardontwerp dat op meerdere stations in Nederland werd toegepast. In 1901 werd het stationsgebouw vervangen door een nieuw gebouw van het type NCS 4e klasse, ontworpen door architect C.H. Peters. Dit gebouw heeft tot 1973 dienstgedaan, waarna het werd gesloopt en vervangen door een eenvoudigere constructie.

In de loop der jaren zijn er diverse aanpassingen gedaan aan het station en de spoorlijn. Zo werd in 1951 het tweede perronspoor verwijderd en werd in 1973 de goederenloods gesloopt. In 2015 werd het station opnieuw verbouwd, waarbij het perron werd verhoogd en verlengd en er een nieuwe fietsenstalling werd gerealiseerd. Ook werd er een nieuwe parkeerplaats aangelegd en werd de toegang tot het station verbeterd.

Ligging in het dorp Deinum

Station Deinum is gelegen aan de zuidwestelijke rand van het dorp, aan de Spoorstraat. Het station ligt op loopafstand van het dorpscentrum, waar diverse voorzieningen zoals winkels, horeca en een basisschool te vinden zijn. De omgeving van het station is landelijk, met weilanden en akkers rondom het dorp. Deinum is goed bereikbaar met de auto via de provinciale weg N383, die het dorp verbindt met Leeuwarden en Harlingen. Ook zijn er diverse fiets- en wandelroutes in de omgeving, waardoor het station een goede uitvalsbasis is voor recreatieve activiteiten in de regio.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Deinum wordt bediend door de stoptreinen van vervoerder Arriva, die op de spoorlijn Leeuwarden-Harlingen Haven rijden. Er vertrekken en arriveren twee treinen per uur in beide richtingen. De treinen richting Leeuwarden hebben aansluiting op de intercity’s naar de Randstad en de rest van Nederland. De treinen richting Harlingen Haven stoppen onderweg op de stations Dronryp, Franeker en Harlingen, en bieden aansluiting op de veerboten naar de Waddeneilanden Vlieland en Terschelling.

De reistijd van Station Deinum naar Leeuwarden bedraagt ongeveer 10 minuten, terwijl de reistijd naar Harlingen Haven ongeveer 25 minuten is. Op werkdagen en zaterdag rijden de treinen vanaf ongeveer 6 uur ’s ochtends tot middernacht, op zondag vanaf ongeveer 8 uur ’s ochtends.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Deinum zijn er parkeermogelijkheden voor auto’s. Aan de Spoorstraat, direct naast het station, is een gratis parkeerterrein met ruimte voor ongeveer 50 auto’s. Dit parkeerterrein is in 2015 aangelegd en biedt voldoende parkeergelegenheid voor reizigers die met de auto naar het station komen. Ook in de omliggende straten is er beperkte parkeergelegenheid, maar het gebruik van het parkeerterrein wordt aangeraden om overlast voor omwonenden te voorkomen.

Fietsenstalling

Station Deinum beschikt over een overdekte fietsenstalling, die in 2015 is gerealiseerd. Deze fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 100 fietsen en is gelegen aan de noordzijde van het station, direct naast het perron. De fietsenstalling is gratis te gebruiken en is voorzien van verlichting en beveiligingscamera’s. Hierdoor kunnen reizigers hun fiets veilig en droog stallen tijdens hun treinreis.

Restaurants en winkels in de buurt

In het dorpscentrum van Deinum, op loopafstand van het station, zijn enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. Zo is er een bakker, een slager, een supermarkt en een kapper. Voor een kop koffie, een lunch of een diner kunnen bezoekers terecht bij het dorpscafé, dat tevens een snackbar en een pizzeria heeft. Ook is er een dorpshuis, waar regelmatig activiteiten en evenementen worden georganiseerd.

In de nabijgelegen stad Leeuwarden, op slechts 10 minuten met de trein, is een uitgebreider aanbod aan winkels, horeca en culturele voorzieningen te vinden. Hier kunnen bezoekers onder andere terecht voor een dagje winkelen, een bezoek aan een museum of een avondje uit in het theater.

Hotels in de buurt

In de directe omgeving van Station Deinum zijn geen hotels te vinden. Voor overnachtingsmogelijkheden kunnen bezoekers terecht in de nabijgelegen stad Leeuwarden, waar diverse hotels, bed & breakfasts en andere accommodaties beschikbaar zijn. Ook in de omliggende dorpen en het platteland zijn er diverse overnachtingsmogelijkheden, zoals vakantiehuisjes, campings en boerderijen met bed & breakfast.

Station Deinum is een belangrijk knooppunt voor het openbaar vervoer in de regio en biedt goede verbindingen met de omliggende dorpen en steden. Met de diverse voorzieningen zoals parkeergelegenheid, fietsenstalling en horeca in de buurt, is het station een prettige en praktische locatie voor reizigers en bezoekers van het dorp Deinum en de omliggende regio.

Plaats een reactie