Station Delden

Station Delden is een spoorwegstation in de Nederlandse stad Delden, gelegen in de provincie Overijssel. Het station werd geopend op 1 oktober 1865 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Delden, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Delden maakt deel uit van de spoorlijn Zutphen – Hengelo – Oldenzaal, die in 1865 werd geopend door de Nederlandsche Centraal-Spoorweg-Maatschappij (NCS). Het oorspronkelijke stationsgebouw was van het type NCS 3e klasse en werd ontworpen door architect Nicolaas Kamperdijk. In 1903 werd het stationsgebouw uitgebreid met een extra verdieping en een nieuwe gevel. In 1969 werd het oude stationsgebouw gesloopt en vervangen door een nieuw, moderner gebouw, ontworpen door architect Cees Douma.

In de loop der jaren zijn er diverse veranderingen geweest in het treinverkeer op Station Delden. Zo werd in 1936 de stoomtractie vervangen door dieselelektrische tractie en in 1951 werd het goederenvervoer op het station beëindigd. Sinds 2001 wordt het station bediend door Syntus, dat in 2017 is overgenomen door Keolis Nederland.

Ligging in de stad Delden

Station Delden is gelegen aan de zuidwestelijke rand van de stad, op ongeveer 1 kilometer van het centrum. Het station ligt aan de Stationsweg, die het centrum van Delden verbindt met de omliggende dorpen en steden. In de directe omgeving van het station bevinden zich diverse woonwijken, bedrijventerreinen en landelijke gebieden. Het station is goed bereikbaar met de auto, fiets en te voet.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Delden wordt bediend door de stoptrein (Sprinter) van Keolis Nederland, die rijdt tussen Zutphen en Oldenzaal. Deze trein stopt op alle tussengelegen stations, waaronder Hengelo, Borne en Almelo. De trein rijdt doordeweeks overdag twee keer per uur in beide richtingen en in de avonduren en in het weekend één keer per uur. De reistijd van Delden naar Zutphen bedraagt ongeveer 45 minuten, terwijl de reistijd naar Oldenzaal ongeveer 20 minuten is.

Reizigers die verder willen reizen, kunnen op station Hengelo of Almelo overstappen op de Intercity-treinen van de Nederlandse Spoorwegen (NS), die onder andere naar Enschede, Zwolle, Amersfoort, Utrecht, Den Haag en Schiphol rijden.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Delden zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de Stationsweg, direct naast het station, bevindt zich een kleine parkeerplaats met gratis parkeergelegenheid. Daarnaast zijn er in de omliggende straten en woonwijken ook voldoende parkeerplaatsen beschikbaar. Houd er wel rekening mee dat in sommige straten een parkeervergunning vereist is of dat er een maximale parkeerduur geldt.

Fietsenstalling

Station Delden beschikt over een overdekte fietsenstalling, waar reizigers gratis hun fiets kunnen stallen. De fietsenstalling bevindt zich aan de Stationsweg, direct naast het station. Er is voldoende capaciteit om een groot aantal fietsen te stallen, waardoor reizigers eenvoudig met de fiets naar het station kunnen komen.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Delden zijn er enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. Zo bevindt zich op loopafstand van het station een bakkerij, een supermarkt en enkele cafetaria’s. Voor een uitgebreider aanbod aan winkels en horecagelegenheden kunnen reizigers terecht in het centrum van Delden, dat op ongeveer 1 kilometer afstand van het station ligt. Hier zijn diverse restaurants, cafés, winkels en supermarkten te vinden.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels en bed & breakfasts in de buurt van Station Delden waar reizigers kunnen overnachten. Een voorbeeld hiervan is Hotel Restaurant Het Witte Paard, dat op ongeveer 1,5 kilometer afstand van het station ligt. Dit hotel beschikt over comfortabele kamers en een restaurant waar gasten kunnen genieten van een uitgebreid ontbijt, lunch of diner. Daarnaast zijn er in het centrum van Delden en de omliggende dorpen en steden diverse andere hotels en bed & breakfasts te vinden, die geschikt zijn voor zowel zakelijke als toeristische overnachtingen.

Station Delden is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio en biedt diverse faciliteiten en voorzieningen voor een comfortabele reis. Met een goede bereikbaarheid, voldoende parkeergelegenheid en een uitgebreid aanbod aan winkels en horecagelegenheden in de omgeving, is het station een ideale uitvalsbasis voor zowel lokale als doorgaande reizigers.

Plaats een reactie