Station Delft Campus

Station Delft Campus, voorheen bekend als Station Delft Zuid, is een belangrijk knooppunt voor treinreizigers in de stad Delft. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad, de treinen die er vertrekken en aankomen, parkeermogelijkheden, fietsenstalling, nabijgelegen restaurants, winkels en hotels.

Geschiedenis van Station Delft Campus

Station Delft Campus werd geopend op 31 mei 1970 onder de naam Station Delft Zuid. Het station werd gebouwd als onderdeel van de spoorlijn Schiedam – Delft, die in 1965 werd aangelegd. In de beginjaren was het station vooral bedoeld voor forenzen en studenten van de Technische Universiteit Delft. In de loop der jaren is het station echter uitgegroeid tot een belangrijk knooppunt voor treinreizigers in de stad Delft.

In 2019 werd besloten om de naam van het station te veranderen naar Station Delft Campus. Deze naamsverandering werd doorgevoerd om de verbinding met de Technische Universiteit Delft en de omliggende bedrijven en onderzoeksinstellingen te benadrukken. De nieuwe naam werd officieel in gebruik genomen op 15 december 2019.

Ligging van Station Delft Campus

Station Delft Campus ligt in het zuiden van de stad Delft, op ongeveer 2,5 kilometer afstand van het stadscentrum. Het station bevindt zich in de wijk Voorhof, vlakbij de Technische Universiteit Delft en diverse bedrijven en onderzoeksinstellingen. De locatie van het station maakt het een ideale uitvalsbasis voor zowel studenten, forenzen als toeristen die Delft willen bezoeken.

Station Delft Campus is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Er zijn diverse buslijnen die het station verbinden met het stadscentrum en omliggende wijken. Daarnaast is er een goede verbinding met de snelweg A13, die Delft verbindt met Rotterdam en Den Haag.

Treinen op Station Delft Campus

Station Delft Campus wordt bediend door de Nederlandse Spoorwegen (NS). Er zijn twee perrons, waarvan één eilandperron, met in totaal vier sporen. De treinen die op Station Delft Campus stoppen, zijn voornamelijk Sprinters. Deze treinen verbinden Delft met omliggende steden zoals Den Haag, Rotterdam, Gouda en Leiden.

De belangrijkste treinverbindingen vanaf Station Delft Campus zijn:

  • Sprinter Den Haag Centraal – Delft – Rotterdam Centraal – Dordrecht
  • Sprinter Den Haag Centraal – Delft – Gouda – Utrecht Centraal
  • Sprinter Leiden Centraal – Delft – Rotterdam Centraal – Dordrecht

Naast de Sprinters zijn er ook enkele Intercity-treinen die stoppen op Station Delft Campus, voornamelijk tijdens de spitsuren. Deze treinen bieden snelle verbindingen met grotere steden zoals Amsterdam, Utrecht en Eindhoven.

Parkeermogelijkheden bij Station Delft Campus

Rondom Station Delft Campus zijn er diverse parkeermogelijkheden voor automobilisten. Er is een parkeerterrein aan de noordzijde van het station, waar men tegen betaling kan parkeren. Daarnaast zijn er in de omliggende straten enkele parkeerplaatsen beschikbaar, waar men met een parkeervergunning of tegen betaling kan parkeren.

Voor reizigers die langere tijd willen parkeren, is er de mogelijkheid om gebruik te maken van P+R (Park and Ride) terreinen in de omgeving van Delft. Deze parkeerterreinen bieden voordelige parkeermogelijkheden in combinatie met een OV-chipkaart of treinkaartje.

Fietsenstalling bij Station Delft Campus

Station Delft Campus beschikt over een fietsenstalling aan de noordzijde van het station. Deze stalling biedt plaats aan ongeveer 1000 fietsen en is gratis te gebruiken. De stalling is onbewaakt, maar er zijn wel camera’s aanwezig voor extra veiligheid. Naast de fietsenstalling zijn er ook enkele fietskluizen beschikbaar, waar men tegen betaling een fiets veilig kan stallen.

Restaurants en winkels in de buurt van Station Delft Campus

In de directe omgeving van Station Delft Campus zijn er diverse restaurants en winkels te vinden. Aan de noordzijde van het station bevindt zich een klein winkelcentrum met onder andere een supermarkt, drogisterij en enkele eetgelegenheden. In de nabijgelegen wijk Voorhof zijn er diverse restaurants en cafés te vinden, waar men terecht kan voor een snelle hap of een uitgebreid diner.

Voor een groter winkelaanbod en meer eetgelegenheden kan men terecht in het centrum van Delft. Dit is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer of met de fiets vanaf Station Delft Campus.

Hotels in de buurt van Station Delft Campus

Er zijn enkele hotels te vinden in de omgeving van Station Delft Campus. Deze hotels zijn voornamelijk gericht op zakenreizigers en bezoekers van de Technische Universiteit Delft. Enkele voorbeelden van hotels in de buurt zijn:

  • Hotel Campanile Delft
  • WestCord Hotel Delft
  • Hotel De Plataan

Voor een groter aanbod aan hotels en accommodaties kan men terecht in het centrum van Delft. Hier zijn diverse hotels, bed & breakfasts en vakantieappartementen te vinden, geschikt voor zowel toeristen als zakenreizigers.

Station Delft Campus is een belangrijk knooppunt voor treinreizigers in de stad Delft. Met zijn gunstige ligging, goede treinverbindingen en diverse voorzieningen in de omgeving, is het station een ideale uitvalsbasis voor zowel studenten, forenzen als toeristen die Delft willen bezoeken.

Plaats een reactie