Station Delft

Station Delft is een belangrijk spoorwegknooppunt in de stad Delft, gelegen in de provincie Zuid-Holland. Het station is geopend in 1847 en heeft sindsdien een rijke geschiedenis gekend. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad Delft, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van Station Delft

Station Delft werd geopend op 31 mei 1847 als onderdeel van de Oude Lijn, de oudste spoorlijn van Nederland, die loopt tussen Amsterdam en Rotterdam. Het oorspronkelijke stationsgebouw was ontworpen door Frederik Willem Conrad, een bekende Nederlandse spoorwegingenieur. Dit gebouw werd in 1885 vervangen door een nieuw stationsgebouw, ontworpen door architect Christiaan Posthumus Meyjes sr. Dit gebouw had een kenmerkende klokkentoren en was een belangrijk herkenningspunt in de stad.

In de loop der jaren werd het station meerdere malen uitgebreid en aangepast om aan de groeiende vraag naar treinvervoer te voldoen. In 1965 werd het station gemoderniseerd en werd de klokkentoren verwijderd. In 2015 werd het huidige station geopend, een modern en duurzaam gebouw ontworpen door het architectenbureau Mecanoo. Het nieuwe station is onderdeel van een grootschalig stadsvernieuwingsproject, waarbij ook een nieuwe spoortunnel en een nieuw stadskantoor zijn gerealiseerd.

Ligging in de stad Delft

Station Delft is gelegen aan de westzijde van de historische binnenstad van Delft. Het station ligt op loopafstand van diverse bezienswaardigheden, zoals de Oude Kerk, de Nieuwe Kerk, het Prinsenhof en het Vermeer Centrum. Ook de Technische Universiteit Delft is goed bereikbaar vanaf het station, zowel te voet als met het openbaar vervoer.

Naast treinvervoer is Station Delft ook een belangrijk knooppunt voor stads- en streekbussen. Direct naast het station bevindt zich het busstation, waar diverse buslijnen van onder andere Arriva en Connexxion vertrekken en aankomen. Hierdoor is het station goed bereikbaar vanuit de omliggende wijken en omliggende steden en dorpen.

Treinen op Station Delft

Station Delft wordt bediend door zowel intercitytreinen als sprinters. De intercitytreinen verbinden Delft met grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven. De sprinters zorgen voor verbindingen met kleinere plaatsen in de omgeving, zoals Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Hoek van Holland.

De treinen op Station Delft worden geëxploiteerd door de Nederlandse Spoorwegen (NS). De frequentie van de treinen varieert gedurende de dag, maar over het algemeen zijn er meerdere treinen per uur in beide richtingen. In de spitsuren rijden er extra treinen om de grote hoeveelheid reizigers te kunnen vervoeren.

Parkeermogelijkheden in de buurt van Station Delft

In de directe omgeving van Station Delft zijn er diverse parkeermogelijkheden voor automobilisten. Direct naast het station bevindt zich een parkeergarage, de Zuidpoortgarage, waar tegen betaling geparkeerd kan worden. Deze parkeergarage heeft een capaciteit van ruim 1.000 parkeerplaatsen en is 24 uur per dag geopend.

Daarnaast zijn er in de omgeving van het station diverse parkeerterreinen en straten waar (betaald) geparkeerd kan worden. Ook zijn er enkele P+R-terreinen in de buurt van het station, waar automobilisten tegen een gereduceerd tarief kunnen parkeren en vervolgens met het openbaar vervoer verder kunnen reizen.

Fietsenstalling bij Station Delft

Station Delft beschikt over een grote, overdekte fietsenstalling met ruimte voor meer dan 5.000 fietsen. Deze fietsenstalling is gratis en 24 uur per dag toegankelijk. Er zijn ook oplaadpunten voor elektrische fietsen aanwezig. Daarnaast zijn er in de directe omgeving van het station diverse fietsklemmen waar fietsen gestald kunnen worden.

Restaurants en winkels in de buurt van Station Delft

In en rondom Station Delft zijn er diverse horecagelegenheden en winkels te vinden. In het stationsgebouw zelf zijn onder andere een Albert Heijn To Go, een Starbucks, een Broodzaak en een AKO-winkel gevestigd. Direct buiten het station zijn er diverse restaurants, cafés en winkels te vinden, zowel in de directe omgeving van het station als in de historische binnenstad van Delft.

Enkele bekende restaurants in de buurt van het station zijn Stads-Koffyhuis, Restaurant LEF en Restaurant De Waag. Daarnaast zijn er diverse fastfoodketens, zoals McDonald’s en KFC, op loopafstand van het station te vinden.

Hotels in de buurt van Station Delft

Er zijn diverse hotels in de buurt van Station Delft waar reizigers kunnen overnachten. Enkele bekende hotels in de directe omgeving van het station zijn Hotel Johannes Vermeer, Hotel de Emauspoort en Hotel de Plataan. Deze hotels liggen op loopafstand van het station en bieden een goede uitvalsbasis om de stad Delft en de omliggende regio te verkennen.

Naast de genoemde hotels zijn er ook diverse bed & breakfasts en vakantiewoningen in de buurt van het station te vinden, die een alternatief kunnen bieden voor een hotelovernachting.

Station Delft is een belangrijk knooppunt in de stad Delft en biedt reizigers diverse faciliteiten en voorzieningen. Met zijn centrale ligging, goede bereikbaarheid en ruime aanbod aan treinverbindingen, horecagelegenheden en overnachtingsmogelijkheden is het station een ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de stad Delft en de omliggende regio.

Plaats een reactie