Station Den Haag Mariahoeve

Station Den Haag Mariahoeve is een belangrijk spoorwegstation in de stad Den Haag, gelegen in de wijk Mariahoeve. Het station werd geopend in 1966 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor treinreizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad, welke treinen er vertrekken en aankomen, de parkeermogelijkheden, fietsenstalling, restaurants, winkels en hotels in de buurt.

Geschiedenis van het station

Station Den Haag Mariahoeve werd geopend op 22 mei 1966 als onderdeel van de spoorlijn tussen Den Haag en Leiden. Het station is vernoemd naar de wijk Mariahoeve, waar het zich bevindt. De wijk Mariahoeve is ontstaan in de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw en is vernoemd naar de gelijknamige boerderij die hier vroeger stond. Het station is ontworpen door architect Koen van der Gaast, die ook verantwoordelijk is voor het ontwerp van andere stations in Nederland, zoals station Amersfoort en station Rotterdam Alexander.

In de loop der jaren is het station meerdere keren gerenoveerd en gemoderniseerd. Zo werd in 2007 de stationshal vernieuwd en werden er liften geplaatst om het station beter toegankelijk te maken voor mindervaliden. In 2016 werd het station opnieuw gemoderniseerd, waarbij onder andere de perrons werden verhoogd en de wachtruimtes werden verbeterd.

Ligging in de stad

Station Den Haag Mariahoeve is gelegen in de wijk Mariahoeve, in het noordoosten van de stad Den Haag. Het station ligt aan de spoorlijn tussen Den Haag en Leiden, en is goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer. Het station ligt op ongeveer 5 kilometer afstand van het centrum van Den Haag en is daarmee een ideale uitvalsbasis voor reizigers die de stad willen bezoeken.

De wijk Mariahoeve is een rustige, groene wijk met veel eengezinswoningen en enkele winkelcentra. In de directe omgeving van het station zijn diverse voorzieningen te vinden, zoals een supermarkt, een drogisterij en enkele horecagelegenheden. Ook zijn er verschillende parken en natuurgebieden in de buurt, zoals het Haagse Bos en Landgoed Marlot, waar men heerlijk kan wandelen en ontspannen.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Den Haag Mariahoeve wordt bediend door verschillende treinen van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Er stoppen zowel intercitytreinen als sprinters op het station, waardoor reizigers een goede verbinding hebben met andere steden in de Randstad en daarbuiten. De belangrijkste bestemmingen vanuit station Den Haag Mariahoeve zijn:

 • Den Haag Centraal
 • Leiden Centraal
 • Schiphol Airport
 • Amsterdam Centraal
 • Utrecht Centraal
 • Rotterdam Centraal

Daarnaast zijn er ook enkele regionale treinverbindingen vanuit station Den Haag Mariahoeve, zoals naar Gouda, Alphen aan den Rijn en Zoetermeer.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van station Den Haag Mariahoeve zijn er verschillende parkeermogelijkheden voor automobilisten. Er is een parkeerterrein aan de Aart van der Leeuwkade, waar men gratis kan parkeren. Daarnaast zijn er in de omliggende straten ook parkeerplaatsen beschikbaar, waar men tegen betaling kan parkeren. Het is aan te raden om vooraf te controleren of er voldoende parkeergelegenheid is, zeker tijdens drukke periodes zoals vakanties en evenementen.

Fietsenstalling

Station Den Haag Mariahoeve beschikt over een bewaakte fietsenstalling, waar reizigers hun fiets veilig kunnen stallen tijdens hun treinreis. De fietsenstalling is gelegen aan de Aart van der Leeuwkade en is geopend van maandag tot en met vrijdag van 7:00 tot 19:00 uur. In het weekend is de fietsenstalling gesloten. Het stallen van een fiets in de bewaakte fietsenstalling is gratis voor de eerste 24 uur, daarna geldt er een tarief van €1,25 per dag.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van station Den Haag Mariahoeve zijn er verschillende horecagelegenheden en winkels te vinden. Zo is er een supermarkt, een drogisterij en een bakkerij op loopafstand van het station. Daarnaast zijn er enkele cafés en restaurants in de buurt, waar men terecht kan voor een kop koffie, een lunch of een diner. Enkele voorbeelden van horecagelegenheden in de buurt van het station zijn:

 • Eetcafé De Kleine Prins
 • Snackbar De Mariahoeve
 • Chinees-Indisch Restaurant De Lange Muur
 • Italiaans Restaurant La Liguria

Hotels in de buurt

Er zijn verschillende hotels te vinden in de omgeving van station Den Haag Mariahoeve, variërend van eenvoudige budgethotels tot luxere accommodaties. Enkele hotels in de buurt van het station zijn:

 • Hotel Den Haag Mariahoeve
 • Van der Valk Hotel Den Haag – Nootdorp
 • Hotel NH Den Haag
 • Hotel Des Indes

Station Den Haag Mariahoeve is een belangrijk knooppunt voor treinreizigers in de regio en biedt goede verbindingen met andere steden in de Randstad en daarbuiten. Met diverse parkeermogelijkheden, een fietsenstalling, horecagelegenheden, winkels en hotels in de buurt, is het station een ideale uitvalsbasis voor zowel zakelijke als toeristische reizigers.

Plaats een reactie