Station Den Haag Moerwijk

Station Den Haag Moerwijk is een belangrijk spoorwegstation in de stad Den Haag, gelegen in de wijk Moerwijk. Het station werd geopend in 1996 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor treinreizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad, welke treinen er vertrekken en aankomen, de parkeermogelijkheden, fietsenstalling, restaurants, winkels en hotels in de buurt.

Geschiedenis van het station

Station Den Haag Moerwijk werd geopend op 27 mei 1996 als onderdeel van de spoorverdubbeling tussen Den Haag en Rotterdam. Het station werd gebouwd om de bereikbaarheid van de omliggende wijken te verbeteren en om de druk op het nabijgelegen station Den Haag HS te verminderen. Het station is ontworpen door architect Rob Steenhuis en kenmerkt zich door een moderne uitstraling met veel glas en staal. In de loop der jaren is het station uitgegroeid tot een belangrijk knooppunt voor treinreizigers in de regio.

Ligging in de stad

Station Den Haag Moerwijk is gelegen in de wijk Moerwijk, in het zuidwesten van Den Haag. Het station ligt aan de spoorlijn tussen Den Haag en Rotterdam, en is goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer. In de directe omgeving van het station bevinden zich diverse woonwijken, bedrijventerreinen en groene zones, zoals het Zuiderpark en de Uithof. Het station is een belangrijke schakel in de bereikbaarheid van deze gebieden.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Den Haag Moerwijk wordt bediend door verschillende treinverbindingen. De belangrijkste verbinding is de Intercity tussen Den Haag Centraal en Rotterdam Centraal, die elk half uur in beide richtingen rijdt. Daarnaast stoppen er Sprinters tussen Den Haag Centraal en Dordrecht, en tussen Den Haag Centraal en Breda. In totaal stoppen er dus vier treinen per uur in beide richtingen op het station.

Naast de reguliere treinverbindingen zijn er ook enkele spits- en stoptreinen die gebruikmaken van het station. Zo is er tijdens de spits een extra Intercity tussen Den Haag Centraal en Rotterdam Centraal, en rijden er stoptreinen tussen Den Haag Centraal en Delft. Hierdoor is het station tijdens de spits een belangrijk overstappunt voor reizigers in de regio.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Den Haag Moerwijk zijn er verschillende parkeermogelijkheden voor automobilisten. Aan de westzijde van het station bevindt zich een parkeerterrein met ruimte voor ongeveer 100 auto’s. Dit parkeerterrein is gratis en biedt een goede mogelijkheid om te parkeren voor reizigers die met de trein verder willen reizen. Daarnaast zijn er in de omliggende straten en woonwijken diverse parkeerplaatsen beschikbaar, al kan het hier soms lastig zijn om een plekje te vinden.

Fietsenstalling

Station Den Haag Moerwijk beschikt over een ruime fietsenstalling aan de oostzijde van het station. Deze stalling biedt plaats aan ongeveer 500 fietsen en is gratis te gebruiken. De stalling is overdekt en voorzien van verlichting, waardoor het een veilige en comfortabele plek is om je fiets te stallen. Daarnaast zijn er in de directe omgeving van het station diverse fietsenrekken beschikbaar voor kort parkeren.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van Station Den Haag Moerwijk zijn er diverse restaurants en winkels te vinden. Aan de westzijde van het station bevindt zich een klein winkelcentrum met onder andere een supermarkt, drogisterij en enkele eetgelegenheden. Daarnaast zijn er in de omliggende woonwijken diverse horecagelegenheden te vinden, zoals caf├ęs, snackbars en afhaalrestaurants.

Op het station zelf zijn er geen winkels of horecagelegenheden aanwezig. Reizigers die op zoek zijn naar een snelle hap of een kop koffie kunnen terecht bij de automaten op het perron, of bij de winkels en horecagelegenheden in de directe omgeving van het station.

Hotels in de buurt

Er zijn geen hotels direct gelegen bij Station Den Haag Moerwijk. Reizigers die op zoek zijn naar een overnachtingsmogelijkheid kunnen het beste uitwijken naar het centrum van Den Haag, waar diverse hotels te vinden zijn in verschillende prijsklassen. Vanaf Station Den Haag Moerwijk is het centrum van Den Haag eenvoudig te bereiken met de trein of het openbaar vervoer, waardoor het geen probleem is om vanuit het centrum van de stad verder te reizen.

Station Den Haag Moerwijk is een belangrijk knooppunt voor treinreizigers in de regio Den Haag. Met diverse treinverbindingen, goede parkeermogelijkheden en een ruime fietsenstalling is het station een uitstekende uitvalsbasis voor reizigers die de stad en de omliggende regio willen verkennen. Daarnaast zijn er in de directe omgeving van het station diverse winkels en horecagelegenheden te vinden, waardoor reizigers zich hier prima kunnen voorzien van alle benodigdheden voor een comfortabele reis.

Plaats een reactie