Station Den Helder Zuid

Station Den Helder Zuid is een belangrijk spoorwegstation in de stad Den Helder, gelegen in de provincie Noord-Holland. Het station werd geopend op 31 mei 1980 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Den Helder Zuid, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

De geschiedenis van Station Den Helder Zuid gaat terug tot de jaren ’70 van de vorige eeuw. In die tijd was er een groeiende behoefte aan een betere spoorverbinding tussen Den Helder en de rest van Nederland. Het bestaande station Den Helder, geopend in 1865, voldeed niet meer aan de eisen van de tijd en er werd besloten om een nieuw station te bouwen in het zuiden van de stad. De bouw van het station begon in 1978 en werd voltooid in 1980. Het station werd ontworpen door architect Cees Douma, die ook verantwoordelijk was voor het ontwerp van andere stations in Nederland, zoals Station Alkmaar en Station Hoorn.

Station Den Helder Zuid werd geopend op 31 mei 1980 en was vanaf dat moment het eindpunt van de spoorlijn Den Helder – Amsterdam. In de loop der jaren is het station meerdere keren gerenoveerd en gemoderniseerd, waarbij onder andere de perrons en de stationshal zijn aangepakt. In 2007 werd het station voorzien van een nieuw reizigersinformatiesysteem en in 2013 werd het station uitgerust met een OV-chipkaartlezer.

Ligging in de stad Den Helder Zuid

Station Den Helder Zuid is gelegen in het zuiden van de stad Den Helder, in de wijk Nieuw Den Helder. Het station ligt aan de spoorlijn Den Helder – Amsterdam en is het eindpunt van deze lijn. Het station is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, met diverse buslijnen die in de directe omgeving van het station stoppen. Daarnaast is het station ook goed bereikbaar met de auto, met diverse uitvalswegen in de buurt die aansluiten op de N9 en de N99.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Den Helder Zuid wordt bediend door treinen van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Er rijden zowel stoptreinen als intercity’s van en naar het station. De belangrijkste verbindingen vanaf Station Den Helder Zuid zijn:

  • Intercity Den Helder – Amsterdam Centraal – Utrecht Centraal – Nijmegen
  • Stoptrein Den Helder – Alkmaar – Hoorn – Enkhuizen

Daarnaast zijn er tijdens de zomermaanden extra treinen naar Station Den Helder Zuid in verband met de veerdienst naar Texel. Deze treinen rijden van en naar Amsterdam Centraal en stoppen onderweg op alle tussengelegen stations.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Den Helder Zuid zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Er is een groot parkeerterrein aan de voorzijde van het station, waar gratis geparkeerd kan worden. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving van het station diverse parkeerplaatsen en parkeergarages waar tegen betaling geparkeerd kan worden. Het is aan te raden om tijdig te informeren naar de beschikbaarheid van parkeerplaatsen, met name tijdens drukke periodes zoals de zomermaanden en tijdens evenementen in de stad.

Fietsenstalling

Station Den Helder Zuid beschikt over een fietsenstalling waar reizigers hun fiets veilig en droog kunnen stallen. De fietsenstalling is gelegen aan de voorzijde van het station en is gratis te gebruiken. Er zijn zowel bewaakte als onbewaakte fietsenstallingen beschikbaar. Daarnaast zijn er ook fietskluizen aanwezig, waar reizigers hun fiets tegen betaling kunnen stallen.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van Station Den Helder Zuid zijn er diverse restaurants en winkels te vinden. In de stationshal zelf is een kleine kiosk aanwezig waar reizigers terecht kunnen voor een snelle snack, een kop koffie of een krant. In de nabije omgeving van het station zijn er diverse horecagelegenheden te vinden, waaronder een pizzeria, een Chinees restaurant en een snackbar. Daarnaast zijn er in de wijk Nieuw Den Helder diverse winkels te vinden, waaronder een supermarkt, een drogisterij en een bakkerij.

Hotels in de buurt

Er zijn diverse hotels te vinden in de omgeving van Station Den Helder Zuid. Enkele voorbeelden van hotels in de buurt zijn:

  • Hotel Den Helder
  • Hotel Wienerhof
  • Hotel Lands End

Daarnaast zijn er in de stad Den Helder en de omliggende regio diverse andere overnachtingsmogelijkheden te vinden, waaronder bed & breakfasts, vakantiehuizen en campings.

Station Den Helder Zuid is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio en biedt diverse faciliteiten en voorzieningen voor een comfortabele reis. Met een goede bereikbaarheid, diverse parkeermogelijkheden en een ruim aanbod aan horeca en winkels in de omgeving, is het station een ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan Den Helder en de omliggende regio.

Plaats een reactie