Station Den Helder

Station Den Helder is het belangrijkste spoorwegstation van de stad Den Helder, gelegen in de provincie Noord-Holland. Het station werd geopend op 20 december 1865 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor zowel reizigers als goederenvervoer. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad, welke treinen er vertrekken en aankomen, parkeermogelijkheden, fietsenstalling, restaurants, winkels en hotels in de buurt.

Geschiedenis van het station

De geschiedenis van Station Den Helder gaat terug tot de 19e eeuw. In 1865 werd het station geopend als onderdeel van de spoorlijn tussen Alkmaar en Den Helder, aangelegd door de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HIJSM). Het oorspronkelijke stationsgebouw was een eenvoudig houten gebouw, dat in 1881 werd vervangen door een groter en statiger gebouw van baksteen. Dit gebouw werd ontworpen door architect C.B. van der Tak en had een kenmerkende klokkentoren.

In de loop der jaren werd het station meerdere malen uitgebreid en aangepast. Zo werd in 1915 een extra perron aangelegd en in 1929 werd het stationsgebouw uitgebreid met een nieuwe vleugel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog liep het station schade op door bombardementen, maar het werd na de oorlog weer hersteld.

In de jaren ’60 en ’70 van de 20e eeuw nam het belang van het station af, mede door de afname van het goederenvervoer en de opkomst van de auto. Het stationsgebouw raakte in verval en werd uiteindelijk in 1977 gesloopt. In 1980 werd een nieuw, modern stationsgebouw geopend, ontworpen door architect Rob Steenhuis. Dit gebouw is nog steeds in gebruik en heeft een kenmerkende golvende dakconstructie.

Ligging in de stad Den Helder

Station Den Helder is gelegen in het centrum van de stad, aan de Middenweg. Het station ligt op loopafstand van diverse bezienswaardigheden, zoals het Marinemuseum, de oude Rijkswerf Willemsoord en het centrum met winkels en horecagelegenheden. Ook de veerboot naar het eiland Texel is vanaf het station goed bereikbaar, met een directe busverbinding vanaf het busstation naast het treinstation.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Den Helder is het eindpunt van de spoorlijn Alkmaar – Den Helder en wordt bediend door de Nederlandse Spoorwegen (NS). Er vertrekken en arriveren twee treinseries op het station:

  • Intercity (serie 800): Den Helder – Amsterdam Centraal – Utrecht Centraal – Eindhoven – Maastricht/Heerlen. Deze trein rijdt twee keer per uur en stopt onderweg op alle tussengelegen stations.
  • Sprinter (serie 3400): Den Helder – Alkmaar – Uitgeest – Haarlem – Amsterdam Centraal. Deze trein rijdt twee keer per uur en stopt op alle tussengelegen stations.

Daarnaast zijn er in de spits extra treinen die rijden tussen Den Helder en Alkmaar.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Den Helder zijn er diverse parkeermogelijkheden voor auto’s. Aan de voorzijde van het station is een groot parkeerterrein waar gratis geparkeerd kan worden. Ook in de omliggende straten zijn er parkeerplaatsen beschikbaar, waarbij in sommige gevallen betaald parkeren geldt. Voor lang parkeren is het aan te raden om gebruik te maken van het parkeerterrein bij het station.

Fietsenstalling

Station Den Helder beschikt over een bewaakte fietsenstalling, gelegen aan de voorzijde van het station. Hier kunnen reizigers hun fiets stallen tegen een vergoeding. Daarnaast zijn er ook onbewaakte fietsenrekken beschikbaar op het stationsplein en in de directe omgeving van het station.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van Station Den Helder zijn er diverse horecagelegenheden en winkels te vinden. Op het stationsplein zelf zijn er enkele eetgelegenheden, zoals een broodjeszaak en een snackbar. In het stationsgebouw is een vestiging van de Kiosk te vinden, waar reizigers terecht kunnen voor koffie, snacks en tijdschriften.

Op loopafstand van het station ligt het centrum van Den Helder, waar een ruim aanbod aan winkels en horecagelegenheden te vinden is. Hier zijn onder andere supermarkten, kledingwinkels, restaurants en caf├ęs gevestigd.

Hotels in de buurt

Er zijn diverse hotels en accommodaties te vinden in de omgeving van Station Den Helder. Enkele voorbeelden zijn:

  • Hotel Wienerhof: Dit driesterrenhotel ligt op loopafstand van het station en beschikt over comfortabele kamers en een restaurant.
  • Hotel Den Helder: Dit hotel ligt op ongeveer 1,5 kilometer van het station en biedt kamers met eigen badkamer, een restaurant en een bowlingbaan.
  • Forest Hotel: Dit hotel is gelegen in het centrum van Den Helder, op ongeveer 1 kilometer van het station. Het hotel beschikt over moderne kamers en een restaurant.

Naast deze hotels zijn er ook diverse bed & breakfasts en vakantiewoningen te vinden in Den Helder en omgeving.

Conclusie

Station Den Helder is een belangrijk knooppunt in de stad Den Helder en biedt goede verbindingen met de rest van Nederland. Het station heeft een rijke geschiedenis en is gelegen in het centrum van de stad, dichtbij diverse bezienswaardigheden en voorzieningen. Reizigers kunnen gebruikmaken van parkeermogelijkheden, fietsenstalling, horecagelegenheden en accommodaties in de directe omgeving van het station.

Plaats een reactie