Station Deurne

Station Deurne is een belangrijk spoorwegknooppunt in de Nederlandse provincie Noord-Brabant en speelt een cruciale rol in het openbaar vervoer van de regio. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad Deurne, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van Station Deurne

De geschiedenis van Station Deurne gaat terug tot 1864, toen de spoorlijn Eindhoven – Venlo werd aangelegd. Het station werd geopend op 1 oktober 1866 en was destijds een eenvoudig houten gebouw. In 1883 werd het houten gebouw vervangen door een stenen stationsgebouw, ontworpen door architect K.H. van Brederode. Dit gebouw werd in 1978 gesloopt en vervangen door een moderner gebouw, ontworpen door architect Cees Douma. In 2013 werd het station opnieuw verbouwd en gemoderniseerd, waarbij onder andere een nieuwe fietsenstalling en een nieuwe stationshal werden gerealiseerd.

Ligging in de stad Deurne

Station Deurne is gelegen aan de zuidwestelijke rand van het centrum van Deurne, op loopafstand van diverse winkels, horecagelegenheden en andere voorzieningen. Het station ligt aan de spoorlijn Eindhoven – Venlo en is daarmee goed bereikbaar vanuit zowel de omliggende dorpen en steden als vanuit de grotere steden in de regio, zoals Eindhoven, Helmond en Venlo. Deurne zelf is een stad met ongeveer 32.000 inwoners en is gelegen in de Peel, een gebied dat bekend staat om zijn natuur en veengebieden.

Vertrekkende en aankomende treinen op Station Deurne

Station Deurne wordt bediend door zowel stoptreinen als intercity’s. De stoptreinen worden verzorgd door vervoerder Arriva en rijden tussen Deurne en Nijmegen, met tussenstops in onder andere Helmond, Eindhoven, ‘s-Hertogenbosch en Oss. De intercity’s worden verzorgd door de Nederlandse Spoorwegen (NS) en rijden tussen Deurne en Schiphol Airport, met tussenstops in onder andere Eindhoven, ‘s-Hertogenbosch, Utrecht en Amsterdam. Daarnaast rijden er ook enkele intercity’s tussen Deurne en Den Haag Centraal, met tussenstops in onder andere Eindhoven, Tilburg, Breda en Rotterdam.

De treinen rijden over het algemeen twee keer per uur in beide richtingen, met uitzondering van de vroege ochtend en late avond. Op zondagochtend rijden de treinen één keer per uur. De reistijd van Deurne naar Eindhoven bedraagt ongeveer 20 minuten, naar ‘s-Hertogenbosch ongeveer 50 minuten en naar Schiphol Airport ongeveer 1 uur en 50 minuten.

Parkeermogelijkheden voor de auto in de buurt van Station Deurne

In de directe omgeving van Station Deurne zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de Stationsstraat, direct naast het station, is een parkeerterrein met gratis parkeerplaatsen beschikbaar. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving diverse straten waar gratis geparkeerd kan worden, zoals de Fabrieksstraat en de Molenstraat. Houd er wel rekening mee dat in sommige straten een parkeerschijf verplicht is en dat er een maximale parkeerduur geldt.

Voor langdurig parkeren is het mogelijk om gebruik te maken van de P+R-terreinen aan de rand van Deurne. Deze terreinen zijn goed bereikbaar vanaf de snelweg A67 en bieden gratis parkeergelegenheid. Vanaf de P+R-terreinen rijden er regelmatig bussen naar Station Deurne.

Fietsenstalling bij Station Deurne

Station Deurne beschikt over een ruime, overdekte fietsenstalling met plek voor ongeveer 1.000 fietsen. De fietsenstalling is gelegen aan de Stationsstraat, direct naast het station, en is gratis te gebruiken. Daarnaast zijn er ook enkele fietskluizen beschikbaar, waar tegen betaling een fiets veilig opgeborgen kan worden. De fietskluizen kunnen online gereserveerd worden via de website van de gemeente Deurne.

Restaurants en winkels in de buurt van Station Deurne

In de directe omgeving van Station Deurne zijn diverse horecagelegenheden en winkels te vinden. Aan de Stationsstraat, direct naast het station, zijn enkele cafés en eetgelegenheden gevestigd, zoals een pizzeria, een Chinees-Indisch restaurant en een lunchroom. Op loopafstand van het station, in het centrum van Deurne, zijn nog meer restaurants, cafés en winkels te vinden, waaronder een supermarkt, een bakkerij, een drogisterij en diverse kledingwinkels.

Hotels in de buurt van Station Deurne

Er zijn enkele hotels en bed & breakfasts in de buurt van Station Deurne, waar reizigers kunnen overnachten. Op ongeveer 1 kilometer afstand van het station, in het centrum van Deurne, is Hotel Brasserie Plein Vijf gevestigd. Dit hotel beschikt over 25 kamers en een restaurant. Op ongeveer 2 kilometer afstand van het station, aan de rand van Deurne, ligt Hotel Deurne. Dit hotel beschikt over 10 kamers en is gelegen in een rustige, groene omgeving. Daarnaast zijn er in de omgeving van Deurne diverse bed & breakfasts en vakantiehuizen te vinden, die geschikt zijn voor zowel korte als langere verblijven.

Station Deurne is een belangrijk knooppunt in het openbaar vervoer van de regio en biedt reizigers diverse voorzieningen, zoals parkeergelegenheid, een fietsenstalling, horecagelegenheden en winkels. Met zijn centrale ligging in de stad Deurne en goede verbindingen met omliggende steden en dorpen, is het station een ideale uitvalsbasis voor zowel woon-werkverkeer als recreatieve uitstapjes in de regio.

Plaats een reactie