Station Deventer Colmschate

Station Deventer Colmschate is een belangrijk spoorwegstation in de stad Deventer, gelegen in de wijk Colmschate. Het station werd geopend op 1 oktober 1888 en heeft sindsdien een rijke geschiedenis. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad Deventer Colmschate, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Deventer Colmschate werd geopend op 1 oktober 1888 als onderdeel van de spoorlijn Deventer – Almelo. Het oorspronkelijke stationsgebouw was een standaardtype dat op meerdere plaatsen in Nederland werd gebruikt. In de loop der jaren heeft het station diverse veranderingen ondergaan. Zo werd het stationsgebouw in 1952 vervangen door een nieuw gebouw, ontworpen door architect Sybold van Ravesteyn. Dit gebouw had een opvallende, moderne vormgeving en was voorzien van een stationsrestauratie en een wachtkamer.

In 1989 werd het station opnieuw verbouwd en kreeg het zijn huidige uiterlijk. Het stationsgebouw werd gesloopt en vervangen door een eenvoudig, functioneel gebouw met een glazen pui. Ook werd er een nieuwe voetgangersbrug aangelegd, die het mogelijk maakte om van het ene perron naar het andere te lopen zonder de sporen over te steken. In 2003 werd het station nogmaals gemoderniseerd, waarbij onder andere de perrons werden verhoogd en er nieuwe abri’s werden geplaatst.

Ligging in de stad Deventer Colmschate

Station Deventer Colmschate is gelegen in de wijk Colmschate, aan de oostkant van de stad Deventer. De wijk Colmschate is een levendige woonwijk met diverse voorzieningen, zoals winkels, scholen en sportfaciliteiten. Het station ligt aan de spoorlijn Deventer – Almelo en wordt bediend door stoptreinen van de Nederlandse Spoorwegen. Het station heeft twee perrons, die met elkaar verbonden zijn door middel van een voetgangersbrug.

De ligging van het station is gunstig ten opzichte van diverse uitvalswegen, zoals de N348 en de A1. Hierdoor is het station goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer. In de directe omgeving van het station zijn diverse bushaltes te vinden, waardoor reizigers eenvoudig kunnen overstappen op het lokale busvervoer.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Deventer Colmschate wordt bediend door stoptreinen van de Nederlandse Spoorwegen. De treinen rijden in de richting van Deventer, Almelo en verder naar Enschede. In de spits rijden er extra treinen, waardoor er een hogere frequentie is. De treinen stoppen op alle tussengelegen stations, waardoor reizigers eenvoudig kunnen reizen naar omliggende plaatsen zoals Raalte, Nijverdal en Hengelo.

Naast de stoptreinen zijn er ook enkele intercitytreinen die het station passeren zonder te stoppen. Deze treinen rijden tussen Deventer en Enschede en bieden snelle verbindingen naar grotere steden in de regio, zoals Zwolle, Amersfoort en Utrecht.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Deventer Colmschate zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de voorzijde van het station is een ruime parkeerplaats te vinden, waar reizigers gratis hun auto kunnen parkeren. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving diverse straten waar eveneens gratis geparkeerd kan worden.

Voor reizigers die hun auto liever overdekt parkeren, is er op enkele minuten loopafstand van het station een parkeergarage te vinden. Hier kunnen reizigers tegen betaling hun auto parkeren. Ook zijn er enkele parkeerplaatsen voor mindervaliden beschikbaar bij het station.

Fietsenstalling

Station Deventer Colmschate beschikt over een ruime fietsenstalling, waar reizigers gratis hun fiets kunnen stallen. De fietsenstalling is gelegen aan de voorzijde van het station en biedt plaats aan honderden fietsen. Daarnaast zijn er enkele fietskluizen beschikbaar, waar reizigers tegen betaling hun fiets extra veilig kunnen stallen.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Deventer Colmschate zijn diverse restaurants en winkels te vinden. Op loopafstand van het station is een klein winkelcentrum gelegen, waar onder andere een supermarkt, een bakker en een drogisterij te vinden zijn. Daarnaast zijn er enkele horecagelegenheden in de buurt, zoals een pizzeria, een Chinees restaurant en een snackbar.

Voor een uitgebreider aanbod aan winkels en horeca kunnen reizigers terecht in het centrum van Deventer, dat op enkele minuten reizen met de trein of de bus ligt. Hier zijn diverse winkelstraten en gezellige terrassen te vinden, waar bezoekers kunnen genieten van een hapje en een drankje.

Hotels in de buurt

In de omgeving van Station Deventer Colmschate zijn enkele hotels te vinden waar reizigers kunnen overnachten. Op korte afstand van het station is een budgethotel gelegen, dat eenvoudige kamers aanbiedt tegen een scherpe prijs. Daarnaast zijn er in het centrum van Deventer diverse hotels te vinden, variƫrend van eenvoudige pensions tot luxe viersterrenhotels. Hierdoor is er voor iedere reiziger een geschikte overnachtingsmogelijkheid te vinden in de buurt van Station Deventer Colmschate.

Samenvattend is Station Deventer Colmschate een belangrijk knooppunt in de stad Deventer, met een rijke geschiedenis en diverse voorzieningen voor reizigers. De gunstige ligging, goede bereikbaarheid en ruime parkeermogelijkheden maken het station een ideale uitvalsbasis voor zowel lokale als regionale reizigers.

Plaats een reactie