Station Diemen

Station Diemen is een spoorwegstation in de Nederlandse gemeente Diemen, gelegen aan de spoorlijn Weesp – Leiden. Het station werd geopend op 1 februari 1974 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Diemen, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

De geschiedenis van Station Diemen gaat terug tot de jaren ’70 van de vorige eeuw. In die tijd was er een groeiende behoefte aan betere openbaar vervoersverbindingen in de regio Amsterdam. Om aan deze vraag te voldoen, werd besloten om een nieuw station te bouwen in Diemen, gelegen aan de spoorlijn Weesp – Leiden. Het station werd ontworpen door architect Cees Douma en op 1 februari 1974 officieel geopend.

In de loop der jaren heeft het station verschillende veranderingen ondergaan. Zo werd in 1993 het stationsgebouw gerenoveerd en uitgebreid met een nieuwe fietsenstalling en een grotere wachtruimte voor reizigers. In 2007 werd het station opnieuw verbouwd, ditmaal om de capaciteit van het station te vergroten en om het geschikt te maken voor de komst van de OV-chipkaart. Tijdens deze verbouwing werden onder andere de perrons verhoogd en verbreed, en werden er nieuwe toegangspoortjes geplaatst.

Ligging in de stad Diemen

Station Diemen is gelegen in het noorden van de gemeente Diemen, vlakbij de grens met Amsterdam. Het station ligt aan de Ouddiemerlaan, een belangrijke verkeersader die het centrum van Diemen verbindt met de omliggende wijken en de snelweg A1. Dankzij de ligging aan deze weg is het station goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer.

In de directe omgeving van het station bevinden zich diverse voorzieningen, zoals winkels, scholen en sportfaciliteiten. Ook het gemeentehuis van Diemen en het winkelcentrum Diemerplein liggen op loopafstand van het station. Hierdoor is Station Diemen een belangrijk knooppunt voor reizigers die in Diemen wonen, werken of studeren.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Diemen wordt bediend door de Nederlandse Spoorwegen (NS) en is onderdeel van het zogenaamde Sprinternetwerk. Dit betekent dat er voornamelijk Sprinters (stoptreinen) vertrekken en aankomen op het station. De belangrijkste verbindingen vanaf Station Diemen zijn:

  • Amsterdam Centraal – Diemen – Weesp – Almere – Lelystad – Zwolle
  • Amsterdam Centraal – Diemen – Weesp – Hilversum – Utrecht Centraal
  • Amsterdam Centraal – Diemen – Weesp – Schiphol – Leiden – Den Haag Centraal

Daarnaast zijn er tijdens de spitsuren extra treinen die stoppen op Station Diemen, zoals Intercity’s richting Amersfoort en Enkhuizen. Hierdoor is het station goed verbonden met de rest van het Nederlandse spoorwegnetwerk en kunnen reizigers eenvoudig overstappen op andere treinen.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Diemen zijn er verschillende parkeermogelijkheden voor automobilisten. Aan de Ouddiemerlaan, direct naast het station, bevindt zich een parkeerterrein waar gratis geparkeerd kan worden. Dit parkeerterrein heeft een beperkt aantal plaatsen en kan tijdens drukke periodes vol zijn.

Daarnaast zijn er in de omliggende straten van het station diverse parkeerplaatsen waar tegen betaling geparkeerd kan worden. Het tarief voor parkeren in deze straten varieert, maar ligt over het algemeen rond de €2,00 per uur. Houd er rekening mee dat in sommige straten een parkeervergunning vereist is en dat er een maximale parkeerduur geldt.

Fietsenstalling

Station Diemen beschikt over een overdekte fietsenstalling, gelegen aan de westzijde van het station. Deze fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 500 fietsen en is gratis te gebruiken. Daarnaast zijn er rondom het station diverse fietsklemmen waar fietsen geparkeerd kunnen worden. Houd er rekening mee dat het tijdens drukke periodes lastig kan zijn om een vrije plek te vinden in de fietsenstalling.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van Station Diemen zijn er diverse restaurants en winkels te vinden. Aan de Ouddiemerlaan, op loopafstand van het station, bevinden zich onder andere een supermarkt, een bakkerij, een drogisterij en een bloemenwinkel. Daarnaast zijn er enkele horecagelegenheden, zoals een pizzeria, een snackbar en een Chinees-Indisch restaurant.

Voor een uitgebreider winkelaanbod kunnen reizigers terecht in het nabijgelegen winkelcentrum Diemerplein. Dit winkelcentrum beschikt over meer dan 60 winkels, waaronder kledingzaken, elektronicawinkels en diverse horecagelegenheden.

Hotels in de buurt

Hoewel er in de directe omgeving van Station Diemen geen hotels gevestigd zijn, zijn er in de nabije omgeving wel enkele overnachtingsmogelijkheden te vinden. Zo bevinden zich in het nabijgelegen Amsterdam diverse hotels, variërend van budgetaccommodaties tot luxe vijfsterrenhotels. Dankzij de goede treinverbindingen tussen Station Diemen en Amsterdam Centraal zijn deze hotels eenvoudig te bereiken voor reizigers die in Diemen willen overnachten.

Daarnaast zijn er in de omliggende gemeenten, zoals Weesp en Muiden, enkele kleinschalige hotels en bed & breakfasts te vinden. Deze accommodaties zijn met name geschikt voor reizigers die op zoek zijn naar een rustige en landelijke omgeving, maar toch in de buurt van Station Diemen willen verblijven.

Station Diemen is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio en biedt diverse voorzieningen, zoals parkeermogelijkheden, een fietsenstalling, restaurants en winkels. Dankzij de goede treinverbindingen met de rest van het Nederlandse spoorwegnetwerk is het station een ideale uitvalsbasis voor zowel forenzen als toeristen.

Plaats een reactie