Station Dieren

Station Dieren is een belangrijk spoorwegknooppunt in de Gelderse plaats Dieren, gelegen in de gemeente Rheden. Het station werd geopend op 2 februari 1865 en is sindsdien een belangrijke schakel in het openbaar vervoer van de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Dieren, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van Station Dieren

Station Dieren werd geopend op 2 februari 1865 als onderdeel van de spoorlijn Arnhem – Zutphen, aangelegd door de Nederlandsche Rhijnspoorweg-Maatschappij (NRS). Het oorspronkelijke stationsgebouw was van het standaardtype NRS, dat op meerdere stations langs de lijn werd toegepast. In 1902 werd het stationsgebouw vervangen door een nieuw gebouw van het type SS 4e klasse, ontworpen door architect Eduard Cuypers. Dit gebouw is in 1981 gesloopt en vervangen door een moderner gebouw, ontworpen door architect Cees Douma.

In de loop der jaren zijn er diverse aanpassingen en uitbreidingen geweest aan het station en de spoorlijn. Zo werd in 1914 de spoorlijn Dieren – Apeldoorn geopend, waardoor Dieren een knooppunt werd tussen de spoorlijnen Arnhem – Zutphen en Dieren – Apeldoorn. In 1952 werd de spoorlijn geëlektrificeerd en in 1965 werd het emplacement van het station uitgebreid met een extra perron en een voetgangerstunnel. In 2016 is het station opnieuw verbouwd en gemoderniseerd, waarbij onder andere de perrons zijn verhoogd en de voetgangerstunnel is vernieuwd.

Ligging in de stad Dieren

Station Dieren is gelegen aan de zuidwestelijke rand van het centrum van Dieren, op de grens van de wijken Dieren-Noord en Dieren-Zuid. Het station ligt aan de spoorlijn Arnhem – Zutphen en is het beginpunt van de spoorlijn Dieren – Apeldoorn. Het station is goed bereikbaar met de auto, fiets en het openbaar vervoer. In de directe omgeving van het station bevinden zich diverse voorzieningen, zoals winkels, horecagelegenheden en een busstation.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Dieren wordt bediend door de volgende treinseries:

  • Serie 3600: Intercity Roosendaal – Zwolle, met stops in onder andere Arnhem, Zutphen en Deventer. Deze trein rijdt twee keer per uur in beide richtingen.
  • Serie 7600: Stoptrein Zutphen – Nijmegen, met stops in onder andere Arnhem en Elst. Deze trein rijdt twee keer per uur in beide richtingen.
  • Serie 17800: Stoptrein Apeldoorn – Dieren, met stops in onder andere Klarenbeek en Voorst-Empe. Deze trein rijdt één keer per uur in beide richtingen.

Daarnaast zijn er tijdens de spits extra treinen die stoppen op station Dieren, zoals de sprinter Arnhem – Zutphen en de intercity Nijmegen – Zwolle.

Parkeermogelijkheden voor de auto

In de directe omgeving van station Dieren zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de noordzijde van het station bevindt zich een parkeerterrein met gratis parkeerplaatsen voor reizigers. Aan de zuidzijde van het station zijn er ook enkele parkeerplaatsen beschikbaar. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving diverse straten waar (betaald) geparkeerd kan worden.

Fietsenstalling

Station Dieren beschikt over een overdekte en bewaakte fietsenstalling aan de noordzijde van het station. Hier kunnen reizigers hun fiets stallen tegen een vergoeding. Daarnaast zijn er aan zowel de noord- als de zuidzijde van het station onbewaakte fietsklemmen beschikbaar voor het stallen van fietsen.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van station Dieren zijn er diverse horecagelegenheden en winkels te vinden. Aan de noordzijde van het station bevindt zich een winkelcentrum met onder andere een supermarkt, drogisterij en enkele eetgelegenheden. Aan de zuidzijde van het station zijn er diverse restaurants en cafés te vinden, waaronder een pizzeria, een Chinees-Indisch restaurant en een lunchroom. In het centrum van Dieren, op loopafstand van het station, zijn er nog meer winkels en horecagelegenheden te vinden.

Hotels in de buurt

In de omgeving van station Dieren zijn er enkele hotels en bed & breakfasts te vinden waar reizigers kunnen overnachten. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Hotel De Kroon: een kleinschalig hotel in het centrum van Dieren, op loopafstand van het station.
  • Bed & Breakfast De Oude Plataan: een sfeervolle B&B in een monumentaal pand, gelegen op ongeveer 1 kilometer van het station.
  • Hotel Polysport: een sportief hotel met diverse sportfaciliteiten, gelegen op ongeveer 2 kilometer van het station.

Daarnaast zijn er in de nabijgelegen plaatsen Rheden, Ellecom en Laag-Soeren nog meer overnachtingsmogelijkheden te vinden.

Conclusie

Station Dieren is een belangrijk spoorwegknooppunt in de Gelderse plaats Dieren, met een rijke geschiedenis en een centrale ligging in de stad. Het station wordt bediend door diverse treinseries en biedt goede parkeermogelijkheden voor de auto en fietsenstallingen. In de directe omgeving van het station zijn er diverse winkels, restaurants en hotels te vinden, waardoor het station een belangrijke rol speelt in het dagelijks leven van de inwoners van Dieren en de omliggende regio.

Plaats een reactie