Station Doetinchem

Station Doetinchem is een belangrijk spoorwegstation in de stad Doetinchem, gelegen in de provincie Gelderland. Het station werd geopend op 15 juli 1885 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad, de treinen die er vertrekken en aankomen, parkeermogelijkheden, fietsenstalling, nabijgelegen restaurants, winkels en hotels.

Geschiedenis van Station Doetinchem

De geschiedenis van Station Doetinchem gaat terug tot de 19e eeuw. Het station werd geopend op 15 juli 1885 als onderdeel van de spoorlijn Winterswijk – Zevenaar, die werd aangelegd door de Nederlandsch-Westfaalsche Spoorweg-Maatschappij (NWS). In 1925 werd het station uitgebreid met een extra perron en een voetgangersbrug. In de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw werd het station gemoderniseerd en werd het stationsgebouw vervangen door een nieuw, moderner gebouw.

In 2001 werd het station opnieuw verbouwd en gemoderniseerd. Het stationsgebouw werd vervangen door een nieuw, transparant gebouw met veel glas, ontworpen door architectenbureau Movares. Het nieuwe gebouw werd in 2003 in gebruik genomen. In 2012 werd het station opnieuw uitgebreid met een extra perron en een nieuwe fietsenstalling.

Ligging in de stad Doetinchem

Station Doetinchem is gelegen aan de westkant van de stad, op ongeveer 1,5 kilometer van het stadscentrum. Het station is goed bereikbaar met de auto, fiets en het openbaar vervoer. Vanaf het station vertrekken er diverse buslijnen naar verschillende delen van de stad en de omliggende regio. Het station ligt aan de spoorlijn Winterswijk – Zevenaar, die inmiddels onderdeel is van de spoorlijn Arnhem – Winterswijk.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Doetinchem wordt bediend door stoptreinen van vervoerder Arriva. Er zijn twee treindiensten die het station aandoen:

  • Arnhem Centraal – Doetinchem – Winterswijk: deze treindienst rijdt twee keer per uur in beide richtingen. In de spitsuren rijdt er een extra sneltrein tussen Arnhem en Doetinchem.
  • Doetinchem – Terborg – Gaanderen – Wehl – Didam – Zevenaar – Duiven – Westervoort – Arnhem Centraal: deze treindienst rijdt twee keer per uur in beide richtingen.

Op werkdagen rijden er in de ochtend- en avondspits extra treinen tussen Doetinchem en Arnhem Centraal. In het weekend en op feestdagen rijden de treinen volgens een aangepaste dienstregeling.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Doetinchem zijn er diverse parkeermogelijkheden voor auto’s. Aan de Stationsstraat, direct naast het station, is een parkeerterrein met gratis parkeerplaatsen. Aan de overkant van het spoor, aan de Fabriekstraat, is een tweede parkeerterrein met gratis parkeerplaatsen. Beide parkeerterreinen zijn 24 uur per dag toegankelijk en bieden voldoende parkeergelegenheid voor reizigers die met de auto naar het station komen.

Fietsenstalling

Station Doetinchem beschikt over een ruime, overdekte fietsenstalling aan de Stationsstraat. De fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 1.000 fietsen en is 24 uur per dag toegankelijk. Er zijn ook fietskluizen beschikbaar voor reizigers die hun fiets extra veilig willen stallen. De fietsenstalling is gratis te gebruiken.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Doetinchem zijn er diverse restaurants en winkels te vinden. Aan de Stationsstraat, op loopafstand van het station, zijn er enkele eetgelegenheden, waaronder een pizzeria, een Chinees-Indisch restaurant en een snackbar. In het stadscentrum van Doetinchem, op ongeveer 1,5 kilometer van het station, is een ruim aanbod aan winkels, restaurants en caf├ęs te vinden.

Op het station zelf zijn er geen winkels of horecagelegenheden aanwezig. Wel is er een automaat waar reizigers terecht kunnen voor een kop koffie, thee of een snack.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels in de buurt van Station Doetinchem waar reizigers kunnen overnachten. Op ongeveer 1 kilometer van het station ligt Hotel Villa Ruimzicht, een viersterrenhotel gevestigd in een monumentaal pand. Het hotel beschikt over 42 kamers, een restaurant, een bar en een terras. Op ongeveer 1,5 kilometer van het station, in het stadscentrum van Doetinchem, ligt Hotel De Graafschap. Dit driesterrenhotel beschikt over 24 kamers en een restaurant. Beide hotels zijn goed bereikbaar vanaf het station, zowel te voet als met het openbaar vervoer.

Station Doetinchem is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio en biedt diverse faciliteiten en voorzieningen voor een comfortabele reis. Met zijn centrale ligging in de stad en goede bereikbaarheid is het station een ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan Doetinchem en de omliggende regio.

Plaats een reactie