Station Dordrecht Zuid

Station Dordrecht Zuid is een belangrijk spoorwegknooppunt in de stad Dordrecht, gelegen in de provincie Zuid-Holland. Het station werd geopend op 1 juni 1973 en is sindsdien een belangrijke schakel in het openbaar vervoer van de stad en de regio. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad Dordrecht Zuid, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

De geschiedenis van Station Dordrecht Zuid gaat terug tot de jaren ’70 van de vorige eeuw. In die tijd was er een groeiende behoefte aan betere openbaar vervoersvoorzieningen in de stad Dordrecht en de omliggende regio. De stad was in die tijd volop in ontwikkeling en er werden veel nieuwe wijken gebouwd, waaronder de wijk Dordrecht Zuid. Om de bereikbaarheid van deze nieuwe wijk te verbeteren, werd besloten om een nieuw station te bouwen.

Station Dordrecht Zuid werd geopend op 1 juni 1973 en was vanaf het begin een belangrijk knooppunt voor treinverkeer in de regio. Het station werd gebouwd aan de spoorlijn tussen Dordrecht en Roosendaal, waardoor het een directe verbinding kreeg met zowel de stad Dordrecht als met andere steden in de regio, zoals Breda en Roosendaal. In de loop der jaren is het station verder uitgebreid en gemoderniseerd, waardoor het nu een modern en goed uitgerust station is dat voldoet aan de eisen van de hedendaagse reiziger.

Ligging in de stad Dordrecht Zuid

Station Dordrecht Zuid is gelegen in het zuidelijke deel van de stad Dordrecht, in de wijk Dordrecht Zuid. Het station ligt aan de spoorlijn tussen Dordrecht en Roosendaal en is daardoor goed bereikbaar vanuit zowel de stad Dordrecht als vanuit omliggende steden en dorpen. Het station ligt op ongeveer 4 kilometer afstand van het centrum van Dordrecht en is zowel met de auto als met het openbaar vervoer goed te bereiken.

In de directe omgeving van het station zijn diverse voorzieningen te vinden, zoals winkels, restaurants en hotels. Daarnaast zijn er in de buurt van het station diverse bushaltes, waardoor het station ook goed bereikbaar is met de bus. Ook zijn er in de directe omgeving van het station diverse fiets- en wandelroutes, waardoor het station ook een goede uitvalsbasis is voor recreatieve activiteiten in de omgeving.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Dordrecht Zuid is een belangrijk knooppunt voor treinverkeer in de regio. Er vertrekken en arriveren dagelijks vele treinen op het station, waardoor er een goede verbinding is met zowel de stad Dordrecht als met omliggende steden en dorpen. De belangrijkste treinverbindingen vanaf Station Dordrecht Zuid zijn:

 • Dordrecht – Roosendaal: Deze treinverbinding zorgt voor een directe verbinding tussen Station Dordrecht Zuid en de stad Roosendaal. Deze trein stopt onderweg ook op diverse andere stations, zoals Lage Zwaluwe en Oudenbosch.
 • Dordrecht – Breda: Deze treinverbinding zorgt voor een directe verbinding tussen Station Dordrecht Zuid en de stad Breda. Deze trein stopt onderweg ook op diverse andere stations, zoals Zwijndrecht en Breda-Prinsenbeek.
 • Dordrecht – Den Haag Centraal: Deze treinverbinding zorgt voor een directe verbinding tussen Station Dordrecht Zuid en Den Haag Centraal. Deze trein stopt onderweg ook op diverse andere stations, zoals Delft en Den Haag HS.

Naast deze belangrijke treinverbindingen zijn er ook diverse andere treinen die vertrekken en aankomen op Station Dordrecht Zuid, waardoor er een goede verbinding is met de rest van het Nederlandse spoorwegnetwerk.

Parkeermogelijkheden voor de auto

In de directe omgeving van Station Dordrecht Zuid zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Er is een parkeerterrein bij het station waar reizigers hun auto kunnen parkeren. Dit parkeerterrein is gratis en biedt plaats aan ongeveer 200 auto’s. Daarnaast zijn er in de directe omgeving van het station diverse andere parkeermogelijkheden, zoals parkeergarages en parkeerplaatsen langs de openbare weg. Houd er wel rekening mee dat voor sommige van deze parkeermogelijkheden betaald moet worden.

Fietsenstalling

Station Dordrecht Zuid beschikt over een fietsenstalling waar reizigers hun fiets kunnen stallen. Deze fietsenstalling is gratis en biedt plaats aan ongeveer 300 fietsen. De fietsenstalling is gelegen aan de voorzijde van het station en is goed bereikbaar vanaf de openbare weg. Daarnaast zijn er in de directe omgeving van het station diverse fietsenrekken waar reizigers hun fiets kunnen stallen.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Dordrecht Zuid zijn diverse restaurants en winkels te vinden. Zo zijn er in de buurt van het station diverse supermarkten, bakkerijen en andere winkels waar reizigers terecht kunnen voor hun dagelijkse boodschappen. Daarnaast zijn er in de buurt van het station diverse restaurants en cafés waar reizigers terecht kunnen voor een hapje en een drankje. Enkele voorbeelden van restaurants en cafés in de buurt van het station zijn:

 • Eetcafé De Crimp
 • Snackbar De Smulhoek
 • Chinees-Indisch Restaurant De Lange Muur
 • Pizzeria La Bella Italia

Hotels in de buurt

In de directe omgeving van Station Dordrecht Zuid zijn diverse hotels te vinden waar reizigers kunnen overnachten. Enkele voorbeelden van hotels in de buurt van het station zijn:

 • Postillion Hotel Dordrecht
 • Van der Valk Hotel Dordrecht
 • Hotel Dordrecht
 • Bastion Hotel Dordrecht

Daarnaast zijn er in de stad Dordrecht en de omliggende regio nog vele andere hotels en bed & breakfasts te vinden, waardoor er voor iedere reiziger een geschikte overnachtingsmogelijkheid te vinden is.

Conclusie

Station Dordrecht Zuid is een belangrijk spoorwegknooppunt in de stad Dordrecht en de omliggende regio. Het station biedt goede verbindingen met zowel de stad Dordrecht als met omliggende steden en dorpen, waardoor het een belangrijke schakel is in het openbaar vervoer van de regio. Daarnaast beschikt het station over diverse voorzieningen, zoals parkeermogelijkheden voor de auto, een fietsenstalling, restaurants en winkels in de buurt en hotels om te overnachten. Kortom, Station Dordrecht Zuid is een modern en goed uitgerust station dat voldoet aan de eisen van de hedendaagse reiziger.

Plaats een reactie