Station Driehuis

Station Driehuis is een spoorwegstation in de Nederlandse plaats Driehuis, gelegen in de provincie Noord-Holland. Het station werd geopend op 1 mei 1957 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Driehuis, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

De geschiedenis van Station Driehuis gaat terug tot de jaren ’50 van de vorige eeuw. Het station werd geopend op 1 mei 1957 als onderdeel van de spoorlijn Haarlem – Uitgeest. Deze spoorlijn werd aangelegd om de verbinding tussen Haarlem en de IJmondregio te verbeteren. In de loop der jaren is het station meerdere malen verbouwd en gemoderniseerd. Zo werd in 1980 het stationsgebouw vervangen door een nieuw, moderner gebouw en werden er in de jaren ’90 liften geïnstalleerd om het station beter toegankelijk te maken voor mindervaliden.

Ligging in de stad Driehuis

Station Driehuis is gelegen in het zuiden van de plaats Driehuis, vlakbij de grens met de gemeente Velsen. Het station ligt aan de spoorlijn Haarlem – Uitgeest en wordt bediend door de Nederlandse Spoorwegen (NS). Het station heeft twee perrons, die met elkaar verbonden zijn door middel van een voetgangersbrug. In de directe omgeving van het station bevinden zich diverse woonwijken, winkels en horecagelegenheden. Ook zijn er enkele bedrijventerreinen en scholen in de buurt van het station gelegen.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Driehuis wordt bediend door de NS en er stoppen zowel stoptreinen als sprinters op het station. De treinen die op Station Driehuis stoppen, hebben als eindbestemming Haarlem, Uitgeest, Amsterdam Centraal of Alkmaar. In de spits rijden er extra treinen om de grote hoeveelheid reizigers te kunnen vervoeren. Op het station zijn er digitale informatieborden aanwezig waarop de vertrektijden van de treinen te zien zijn. Ook zijn er omroepinstallaties aanwezig die de reizigers informeren over eventuele vertragingen of wijzigingen in de dienstregeling.

Parkeermogelijkheden voor de auto

In de directe omgeving van Station Driehuis zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de noordzijde van het station bevindt zich een parkeerterrein waar reizigers gratis hun auto kunnen parkeren. Dit parkeerterrein is bereikbaar via de Driehuizerkerkweg. Aan de zuidzijde van het station zijn er ook enkele parkeerplaatsen beschikbaar, maar deze zijn voornamelijk bedoeld voor kort parkeren. In de omliggende woonwijken zijn er ook parkeermogelijkheden, maar hier geldt in sommige gevallen een blauwe zone of een parkeervergunning.

Fietsenstalling

Station Driehuis beschikt over een fietsenstalling waar reizigers hun fiets gratis kunnen stallen. De fietsenstalling is gelegen aan de noordzijde van het station en is bereikbaar via de Driehuizerkerkweg. Er zijn zowel overdekte als niet-overdekte fietsenrekken aanwezig. In totaal zijn er ongeveer 200 fietsparkeerplaatsen beschikbaar. Het is ook mogelijk om een OV-fiets te huren bij Station Driehuis. Hiervoor dienen reizigers in het bezit te zijn van een OV-fietsabonnement.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Driehuis zijn er diverse horecagelegenheden en winkels te vinden. Aan de Driehuizerkerkweg, op loopafstand van het station, bevinden zich enkele restaurants en cafés waar reizigers terecht kunnen voor een hapje en een drankje. Ook zijn er enkele winkels in de buurt van het station gevestigd, waaronder een supermarkt, een bakker en een drogisterij. In het nabijgelegen winkelcentrum van Driehuis zijn nog meer winkels en horecagelegenheden te vinden.

Hotels in de buurt

Hoewel er in de directe omgeving van Station Driehuis geen hotels gevestigd zijn, zijn er in de nabije omgeving wel enkele overnachtingsmogelijkheden te vinden. In de nabijgelegen plaatsen IJmuiden, Velsen en Haarlem zijn diverse hotels en bed & breakfasts gevestigd, die zowel met de auto als met het openbaar vervoer goed bereikbaar zijn vanaf Station Driehuis. Ook zijn er in de omgeving enkele campings en vakantieparken te vinden, waar reizigers kunnen overnachten in een tent, caravan of vakantiehuisje.

Station Driehuis is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio en biedt diverse faciliteiten en voorzieningen voor de reizigers. Met de treinverbindingen naar Haarlem, Uitgeest, Amsterdam Centraal en Alkmaar is het station goed bereikbaar en een ideale uitvalsbasis voor zowel woon-werkverkeer als recreatieve uitstapjes. De parkeermogelijkheden, fietsenstalling en nabijgelegen horecagelegenheden en winkels maken het station een prettige plek voor reizigers om te vertrekken of aan te komen.

Plaats een reactie