Station Duiven

Station Duiven is een spoorwegstation in de Gelderse plaats Duiven, gelegen aan de spoorlijn Arnhem – Winterswijk. Het station werd geopend op 15 juli 1885 en heeft sindsdien een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de stad Duiven. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad, welke treinen er vertrekken en aankomen, de parkeermogelijkheden, fietsenstalling, nabijgelegen restaurants, winkels en hotels.

Geschiedenis van Station Duiven

De geschiedenis van Station Duiven begint in de tweede helft van de 19e eeuw, toen de spoorlijn Arnhem – Winterswijk werd aangelegd. Deze spoorlijn, ook wel bekend als de Oostelijke Betuwelijn, werd geopend op 15 juli 1885. Het station van Duiven werd gebouwd naar een ontwerp van architect K.H. van Brederode, die ook verantwoordelijk was voor het ontwerp van meerdere andere stationsgebouwen in Nederland.

In de loop der jaren heeft het station verschillende verbouwingen en aanpassingen ondergaan. Zo werd in 1914 het stationsgebouw uitgebreid met een extra verdieping en werd in 1936 een nieuw seinhuis gebouwd. In 1970 werd het stationsgebouw gesloopt en vervangen door een eenvoudiger gebouw, dat in 2005 op zijn beurt weer werd vervangen door het huidige stationsgebouw.

Station Duiven heeft in de loop der jaren verschillende functies gehad. Zo was het in de beginjaren vooral een belangrijk knooppunt voor goederenvervoer, met name voor de aanvoer van steenkool uit de Achterhoek. Later werd het station vooral gebruikt voor personenvervoer, met een belangrijke rol als overstapstation tussen de treinen van Arnhem naar Winterswijk en vice versa.

Ligging in de stad Duiven

Station Duiven is gelegen aan de westelijke rand van de stad, nabij de kruising van de Visserlaan en de Parallelweg. Het station ligt op ongeveer 1,5 kilometer afstand van het centrum van Duiven, waardoor het goed bereikbaar is voor zowel inwoners als bezoekers van de stad. De omgeving van het station is de afgelopen jaren flink opgeknapt, met onder andere de aanleg van een nieuw busstation en de bouw van een parkeergarage.

Vanaf het station zijn er goede verbindingen met het openbaar vervoer naar de rest van de stad en de omliggende plaatsen. Zo zijn er buslijnen die het station verbinden met het centrum van Duiven, maar ook met plaatsen als Westervoort, Zevenaar en Arnhem. Daarnaast is er een goede fietsverbinding tussen het station en het centrum, waardoor het station ook goed bereikbaar is voor fietsers.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Duiven wordt bediend door de treinen van vervoerder Arriva, die op de spoorlijn Arnhem – Winterswijk rijden. Er rijden twee treinen per uur in beide richtingen, waardoor er een goede verbinding is met zowel Arnhem als Winterswijk. De treinen stoppen onderweg op verschillende stations, waaronder Westervoort, Zevenaar, Didam, Wehl, Doetinchem, Doetinchem De Huet en Varsseveld.

De reistijd van Station Duiven naar Arnhem bedraagt ongeveer 15 minuten, terwijl de reistijd naar Winterswijk ongeveer 55 minuten is. Vanuit Arnhem zijn er goede aansluitingen op het landelijke spoorwegnet, waardoor Station Duiven ook een belangrijke rol speelt voor reizigers die verder willen reizen naar andere delen van Nederland.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Duiven zijn er verschillende parkeermogelijkheden voor auto’s. Zo is er een parkeerterrein aan de Parallelweg, waar gratis geparkeerd kan worden. Daarnaast is er een parkeergarage aan de Visserlaan, waar tegen betaling geparkeerd kan worden. Deze parkeergarage biedt plaats aan ongeveer 300 auto’s en is 24 uur per dag geopend.

De parkeervoorzieningen bij Station Duiven zijn ruim opgezet, waardoor er meestal voldoende plek is voor zowel reizigers als bezoekers van de stad. Bovendien zijn de parkeerterreinen goed verlicht en voorzien van camerabewaking, waardoor de veiligheid van de geparkeerde auto’s gewaarborgd is.

Fietsenstalling

Station Duiven beschikt over een ruime fietsenstalling, die gelegen is aan de Parallelweg. Deze fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 500 fietsen en is 24 uur per dag toegankelijk. De stalling is overdekt en voorzien van verlichting, waardoor fietsers hun fiets veilig en droog kunnen stallen. Daarnaast zijn er enkele oplaadpunten voor elektrische fietsen aanwezig.

De fietsenstalling bij Station Duiven wordt regelmatig gecontroleerd op achtergelaten fietsen, waardoor er meestal voldoende plek is voor reizigers die met de fiets naar het station komen. Bovendien is de stalling goed bereikbaar via de fietspaden in de omgeving, waardoor het station ook voor fietsers goed bereikbaar is.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Duiven zijn er verschillende restaurants en winkels te vinden. Zo is er een supermarkt op loopafstand van het station, waar reizigers terecht kunnen voor hun dagelijkse boodschappen. Daarnaast zijn er enkele horecagelegenheden in de buurt, zoals een pizzeria, een Chinees restaurant en een snackbar.

Op ongeveer 1,5 kilometer afstand van het station ligt het centrum van Duiven, waar een ruim aanbod aan winkels en horecagelegenheden te vinden is. Hier kunnen bezoekers terecht voor een uitgebreid winkelaanbod, variërend van kledingwinkels en supermarkten tot speciaalzaken en warenhuizen. Bovendien zijn er in het centrum diverse restaurants, cafés en terrassen te vinden, waar men kan genieten van een hapje en een drankje.

Hotels in de buurt

Er zijn verschillende hotels te vinden in de omgeving van Station Duiven, waardoor het voor reizigers die willen overnachten in de stad een goede uitvalsbasis is. Enkele hotels in de buurt van het station zijn Hotel Gieling, Hotel van der Valk Duiven en Hotel Campanile Zevenaar. Deze hotels bieden verschillende kamertypes en faciliteiten, waardoor er voor iedere reiziger een geschikte overnachtingsmogelijkheid te vinden is.

Naast de hotels in de directe omgeving van het station zijn er ook diverse bed & breakfasts en vakantiewoningen te vinden in de stad Duiven en de omliggende plaatsen. Hierdoor is er voor iedere bezoeker een passende accommodatie te vinden, of men nu op zoek is naar een eenvoudige overnachting of een luxueus verblijf.

Station Duiven is een belangrijk knooppunt in de stad Duiven en de omliggende regio. Met goede verbindingen naar Arnhem en Winterswijk, ruime parkeermogelijkheden en een fietsenstalling, is het station goed bereikbaar voor zowel inwoners als bezoekers van de stad. Bovendien zijn er in de omgeving diverse restaurants, winkels en hotels te vinden, waardoor het station een aantrekkelijke locatie is voor reizigers en bezoekers van de stad Duiven.

Plaats een reactie