Station Echt

Station Echt is een spoorwegstation in de Nederlandse plaats Echt, gelegen in de provincie Limburg. Het station werd geopend op 21 november 1865 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Echt, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van Station Echt

Station Echt werd geopend op 21 november 1865 als onderdeel van de spoorlijn Maastricht – Venlo, die werd aangelegd door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen (SS). Het oorspronkelijke stationsgebouw was een standaardtype SS 3e klasse, dat op meerdere plaatsen in Nederland werd gebruikt. In 1895 werd het stationsgebouw uitgebreid met een extra verdieping en een nieuwe gevel. In 1973 werd het oude stationsgebouw gesloopt en vervangen door een nieuw, moderner gebouw.

In de loop der jaren heeft Station Echt verschillende functies gehad. Zo was het station in de beginjaren vooral belangrijk voor het goederenvervoer, met name voor de landbouwproducten uit de regio. Later werd het station ook steeds belangrijker voor het personenvervoer, met name voor forenzen die in de grotere steden in de omgeving werkten. Tegenwoordig is Station Echt vooral een regionaal knooppunt voor reizigers tussen Maastricht, Roermond, Sittard en Venlo.

Ligging in de stad Echt

Station Echt is gelegen aan de zuidwestelijke rand van het centrum van Echt, op loopafstand van diverse winkels, horecagelegenheden en andere voorzieningen. Het station ligt aan de spoorlijn Maastricht – Venlo, tussen de stations Susteren en Roermond. De omgeving van het station is de afgelopen jaren flink opgeknapt, met onder andere een nieuw stationsplein, een fietsenstalling en diverse parkeerplaatsen voor auto’s.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Echt wordt bediend door stoptreinen van Arriva, die op de spoorlijn Maastricht – Venlo rijden. Er vertrekken en arriveren twee treinen per uur in beide richtingen. De treinen rijden van maandag tot en met zaterdag overdag en op zondag vanaf de vroege ochtend tot de late avond. In de avonduren en op zondagochtend rijdt er één trein per uur in beide richtingen.

De reistijd van Station Echt naar de omliggende steden is als volgt:

 • Maastricht: ongeveer 45 minuten
 • Roermond: ongeveer 15 minuten
 • Sittard: ongeveer 20 minuten
 • Venlo: ongeveer 45 minuten

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Echt zijn diverse parkeermogelijkheden voor auto’s. Aan de voorzijde van het station is een groot parkeerterrein met gratis parkeerplaatsen voor reizigers. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving van het station diverse straten met gratis parkeergelegenheid. Houd er wel rekening mee dat het in de spitsuren druk kan zijn en dat het soms even zoeken is naar een vrije parkeerplaats.

Fietsenstalling

Station Echt beschikt over een overdekte fietsenstalling aan de voorzijde van het station. Hier kunnen reizigers hun fiets gratis en veilig stallen tijdens hun treinreis. De fietsenstalling is voorzien van verlichting en camerabewaking, zodat de fietsen goed in de gaten worden gehouden. Daarnaast zijn er in de directe omgeving van het station diverse fietsenrekken waar fietsen gestald kunnen worden.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van Station Echt zijn diverse horecagelegenheden en winkels te vinden. Op loopafstand van het station bevindt zich een supermarkt, waar reizigers terecht kunnen voor hun dagelijkse boodschappen. Daarnaast zijn er diverse cafés, restaurants en snackbars in de buurt van het station, waar reizigers terecht kunnen voor een hapje en een drankje.

Enkele voorbeelden van horecagelegenheden in de buurt van Station Echt zijn:

 • Eetcafé De Gats
 • Snackbar De Tramhalte
 • Restaurant De Smidse
 • Café De Mert

Hotels in de buurt

Er zijn diverse hotels en bed & breakfasts in de omgeving van Station Echt waar reizigers kunnen overnachten. Enkele voorbeelden van accommodaties in de buurt van het station zijn:

 • Hotel De Roosterhoeve
 • Bed & Breakfast De Hondsroos
 • Hotel Het Anker
 • Bed & Breakfast De Oude Smidse

Station Echt is dus een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio, met goede verbindingen naar omliggende steden en diverse voorzieningen in de directe omgeving. Of je nu op doorreis bent, een dagje gaat winkelen of een weekendje weg plant, Station Echt biedt alle faciliteiten die je nodig hebt voor een comfortabele reis.

Plaats een reactie