Station Eemshaven

Station Eemshaven is een relatief nieuw treinstation in de provincie Groningen, gelegen in de gelijknamige havenstad Eemshaven. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad Eemshaven, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van Station Eemshaven

Station Eemshaven werd officieel geopend op 28 maart 2018, na een bouwperiode van ongeveer een jaar. Het station is het eindpunt van de spoorlijn Groningen – Roodeschool, die in 1893 werd geopend. De spoorlijn werd in 2018 verlengd van Roodeschool naar Eemshaven om betere verbindingen te bieden voor de vele werknemers en toeristen die de havenstad bezoeken. De totale kosten voor de aanleg van het station en de spoorverlenging bedroegen ongeveer 16 miljoen euro.

De bouw van het station werd mede mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen de provincie Groningen, de gemeente Eemsmond (nu onderdeel van de gemeente Het Hogeland), Groningen Seaports en spoorbeheerder ProRail. Het station is ontworpen door architectenbureau Movares en heeft een modern en functioneel ontwerp, met veel aandacht voor duurzaamheid en energiebesparing.

Ligging in de stad Eemshaven

Station Eemshaven ligt in het noordwesten van de havenstad Eemshaven, op ongeveer 25 kilometer afstand van de stad Groningen. Het station is gelegen aan de Borkumkade, vlakbij de veerterminal waar de veerboot naar het Duitse eiland Borkum vertrekt. De ligging van het station is ideaal voor reizigers die gebruik willen maken van de veerdienst, maar ook voor werknemers en bezoekers van de vele bedrijven die gevestigd zijn in de Eemshaven.

De omgeving van het station is voornamelijk industrieel, met diverse bedrijventerreinen en havenfaciliteiten in de directe nabijheid. Er zijn echter ook enkele natuurgebieden in de omgeving, zoals de Emmapolder en de Noordkaap, die per fiets of te voet bereikbaar zijn vanaf het station.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Eemshaven wordt bediend door de treinen van vervoerder Arriva, die op de spoorlijn Groningen – Eemshaven rijden. Er rijdt ongeveer één trein per uur in beide richtingen, met een reistijd van ongeveer 50 minuten tussen Groningen en Eemshaven. In de spitsuren rijden er extra treinen om de grote hoeveelheid forenzen te kunnen vervoeren.

De treinen die op station Eemshaven stoppen, zijn van het type Spurt (GTW), die speciaal ontworpen zijn voor regionaal treinverkeer. Deze treinen zijn voorzien van comfortabele stoelen, gratis wifi en stopcontacten bij de zitplaatsen. Daarnaast zijn de treinen toegankelijk voor rolstoelgebruikers en is er ruimte voor het meenemen van fietsen.

Parkeermogelijkheden en fietsenstalling

In de directe omgeving van station Eemshaven zijn er voldoende parkeermogelijkheden voor auto’s. Er is een ruime, gratis parkeerplaats aanwezig bij de veerterminal, op slechts enkele minuten lopen van het station. Daarnaast zijn er diverse parkeerterreinen bij de omliggende bedrijven, waar reizigers gebruik van kunnen maken.

Voor reizigers die met de fiets naar het station komen, is er een overdekte fietsenstalling aanwezig bij het station. Deze fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 100 fietsen en is gratis te gebruiken. Daarnaast zijn er enkele fietskluizen beschikbaar, waar reizigers hun fiets veilig kunnen stallen tegen betaling.

Restaurants, winkels en hotels in de buurt

De directe omgeving van station Eemshaven is voornamelijk industrieel en biedt daardoor weinig mogelijkheden op het gebied van restaurants, winkels en hotels. Er is echter wel een klein café aanwezig bij de veerterminal, waar reizigers terecht kunnen voor een kop koffie, een broodje of een snack.

Voor meer horecagelegenheden en winkels kunnen reizigers het beste naar de nabijgelegen dorpen Uithuizen en Roodeschool, die op enkele kilometers afstand van het station liggen. Hier zijn diverse restaurants, cafés en winkels te vinden, evenals enkele hotels en bed & breakfasts voor reizigers die willen overnachten in de omgeving.

Daarnaast zijn er in de stad Groningen, op ongeveer 25 kilometer afstand van station Eemshaven, tal van horecagelegenheden, winkels en hotels te vinden. Reizigers kunnen eenvoudig met de trein naar Groningen reizen en daar gebruik maken van de vele voorzieningen die de stad te bieden heeft.

Conclusie

Station Eemshaven is een modern en functioneel treinstation, dat een belangrijke schakel vormt in het openbaar vervoer in de provincie Groningen. Het station biedt goede verbindingen voor werknemers en toeristen die de havenstad Eemshaven bezoeken, evenals voor reizigers die gebruik willen maken van de veerdienst naar het Duitse eiland Borkum. Hoewel de directe omgeving van het station weinig voorzieningen biedt op het gebied van horeca, winkels en hotels, zijn er in de nabijgelegen dorpen en de stad Groningen voldoende mogelijkheden voor reizigers om te eten, winkelen en overnachten.

Plaats een reactie