Station Eindhoven Strijp-S

Station Eindhoven Strijp-S is een belangrijk treinstation in de stad Eindhoven, gelegen in het stadsdeel Strijp. Het station is geopend in 2011 en heeft sindsdien een belangrijke rol gespeeld in de bereikbaarheid van het stadsdeel en de omliggende gebieden. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad, de treinen die er vertrekken en aankomen, parkeermogelijkheden, fietsenstalling, restaurants, winkels en hotels in de buurt.

Geschiedenis van het station

De geschiedenis van Station Eindhoven Strijp-S gaat terug tot het begin van de 21e eeuw. Het stadsdeel Strijp-S was voorheen een industriegebied, waar onder andere het bekende bedrijf Philips gevestigd was. In de loop der jaren veranderde het gebied echter van karakter en werd het omgevormd tot een levendig stadsdeel met woningen, bedrijven, horeca en culturele instellingen. Om de bereikbaarheid van het gebied te verbeteren, werd besloten om een nieuw treinstation te bouwen.

De bouw van het station begon in 2009 en werd in 2011 voltooid. Het station werd ontworpen door architectenbureau Arcadis en kenmerkt zich door een moderne en strakke vormgeving. Het station is voorzien van een overkapping, waardoor reizigers droog kunnen wachten op hun trein. Sinds de opening van het station is het aantal reizigers gestaag gegroeid, mede dankzij de ontwikkeling van het omliggende gebied.

Ligging in de stad

Station Eindhoven Strijp-S is gelegen in het stadsdeel Strijp, ten westen van het stadscentrum van Eindhoven. Het station ligt aan de spoorlijn Eindhoven – Weert en is daarmee goed bereikbaar vanuit zowel de stad zelf als omliggende plaatsen. Het station ligt op loopafstand van diverse bezienswaardigheden en voorzieningen, zoals het Klokgebouw, de Vershal het Veem en het Philips de Jongh Wandelpark.

Vanaf het station zijn er goede verbindingen met het openbaar vervoer naar andere delen van de stad. Zo zijn er diverse buslijnen die vanaf het station vertrekken en is er een HOV-lijn (Hoogwaardig Openbaar Vervoer) die een snelle verbinding biedt met het stadscentrum en andere belangrijke locaties in Eindhoven.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Eindhoven Strijp-S wordt bediend door zowel stoptreinen als sprinters. De stoptreinen worden verzorgd door vervoerder Arriva en de sprinters door de Nederlandse Spoorwegen (NS). De treinen rijden in de richting van Eindhoven Centraal, Weert, Tilburg Universiteit en ‘s-Hertogenbosch. In de spits rijden de treinen met een hogere frequentie, waardoor er een goede verbinding is voor forenzen en studenten.

Naast de reguliere treindiensten zijn er ook incidentele internationale treinen die stoppen op Station Eindhoven Strijp-S. Zo is er tijdens grote evenementen, zoals de Dutch Design Week, soms een speciale treinverbinding met België.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Eindhoven Strijp-S zijn er diverse parkeermogelijkheden voor automobilisten. Er is een parkeerterrein aan de noordzijde van het station, waar men tegen betaling kan parkeren. Daarnaast zijn er in de omliggende straten en op het terrein van Strijp-S zelf ook parkeerplaatsen beschikbaar. Het is aan te raden om vooraf de parkeertarieven en beschikbaarheid te controleren, aangezien deze per locatie kunnen verschillen.

Voor reizigers die gebruik willen maken van Park & Ride (P+R) is er een P+R-terrein bij het nabijgelegen station Eindhoven Beukenlaan. Vanaf dit terrein is er een goede busverbinding met Station Eindhoven Strijp-S.

Fietsenstalling

Bij Station Eindhoven Strijp-S is er een fietsenstalling aanwezig waar reizigers hun fiets gratis en veilig kunnen stallen. De fietsenstalling is gelegen aan de noordzijde van het station en biedt plaats aan enkele honderden fietsen. Er zijn zowel gewone fietsenrekken als fietskluizen beschikbaar. De stalling is 24 uur per dag toegankelijk en wordt regelmatig gecontroleerd op achtergelaten fietsen.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van Station Eindhoven Strijp-S zijn er diverse restaurants en winkels te vinden. Op het terrein van Strijp-S zelf zijn er verschillende horecagelegenheden, zoals het Ketelhuis, Onder de Leidingstraat en het Veemgebouw. Hier kunnen reizigers terecht voor een kop koffie, lunch of diner. Daarnaast zijn er op loopafstand van het station enkele supermarkten en andere winkels te vinden.

In het nabijgelegen stadscentrum van Eindhoven is er een nog groter aanbod aan restaurants, cafés en winkels. Vanaf Station Eindhoven Strijp-S is het centrum eenvoudig te bereiken met het openbaar vervoer of per fiets.

Hotels in de buurt

Er zijn verschillende hotels in de buurt van Station Eindhoven Strijp-S waar reizigers kunnen overnachten. Enkele voorbeelden zijn het Blue Collar Hotel, gevestigd in het Klokgebouw op het terrein van Strijp-S, en het Holiday Inn Eindhoven, gelegen op korte afstand van het station. Daarnaast zijn er in het stadscentrum van Eindhoven diverse andere hotels te vinden, variërend van budgetopties tot luxe accommodaties.

Station Eindhoven Strijp-S is een belangrijk knooppunt in de stad Eindhoven en biedt reizigers een goede verbinding met zowel de stad zelf als omliggende plaatsen. Met diverse voorzieningen in de buurt, zoals parkeergelegenheid, fietsenstalling, restaurants, winkels en hotels, is het station een aantrekkelijke locatie voor zowel forenzen, studenten als toeristen.

Plaats een reactie