Station Elst

Station Elst is een belangrijk spoorwegstation in de Nederlandse stad Elst, gelegen in de provincie Gelderland. Het station werd geopend op 15 juni 1879 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Elst, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Elst werd geopend op 15 juni 1879 als onderdeel van de spoorlijn Nijmegen – Arnhem, die werd aangelegd door de Staatsspoorwegen. Het oorspronkelijke stationsgebouw was van het type SS 4e klasse, een standaardontwerp dat op meerdere plaatsen in Nederland werd toegepast. In 1914 werd het stationsgebouw uitgebreid met een extra verdieping en een nieuwe gevel. In 1973 werd het oude stationsgebouw gesloopt en vervangen door een nieuw, moderner gebouw. Dit gebouw werd in 2003 weer vervangen door het huidige stationsgebouw, dat ontworpen is door architectenbureau Movares.

In de loop der jaren zijn er diverse aanpassingen en uitbreidingen geweest aan het station en de spoorlijn. Zo werd in 1950 de spoorlijn tussen Nijmegen en Arnhem geƫlektrificeerd, waardoor er elektrische treinen konden gaan rijden. In 2002 werd het station uitgebreid met een derde spoor, om de capaciteit te vergroten en de dienstregeling te verbeteren. In 2017 werd het station opnieuw verbouwd, waarbij onder andere de perrons werden verhoogd en er een nieuwe fietsenstalling werd gerealiseerd.

Ligging in de stad Elst

Station Elst is gelegen aan de zuidwestelijke rand van de stad Elst, op ongeveer 1,5 kilometer van het stadscentrum. Het station ligt aan de spoorlijn Nijmegen – Arnhem, die de stad in oost-westelijke richting doorkruist. Aan de noordzijde van het station bevindt zich een woonwijk, terwijl aan de zuidzijde voornamelijk bedrijventerreinen en landbouwgrond te vinden zijn. Het station is goed bereikbaar met de auto, fiets en het openbaar vervoer. Er zijn diverse buslijnen die het station verbinden met het centrum van Elst en omliggende plaatsen zoals Arnhem, Nijmegen, Bemmel en Huissen.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Elst wordt bediend door de treinen van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Er rijden zowel stoptreinen als intercity’s op de spoorlijn Nijmegen – Arnhem, waardoor er een goede verbinding is met zowel de grotere steden in de regio als met de rest van Nederland. De belangrijkste bestemmingen vanuit station Elst zijn:

  • Nijmegen: stoptrein (2x per uur) en intercity (2x per uur)
  • Arnhem: stoptrein (2x per uur) en intercity (2x per uur)
  • Utrecht: intercity (2x per uur)
  • Den Helder: intercity (1x per uur)
  • Schiphol: intercity (1x per uur)
  • Roosendaal: stoptrein (1x per uur)

Daarnaast zijn er in de spits extra treinen die stoppen op station Elst, waardoor er een nog betere verbinding is met de omliggende steden en dorpen.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van station Elst zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de noordzijde van het station bevindt zich een groot parkeerterrein met gratis parkeerplaatsen voor reizigers. Aan de zuidzijde van het station zijn er ook enkele parkeerplaatsen beschikbaar, maar deze zijn voornamelijk bedoeld voor de bedrijven die daar gevestigd zijn. In de omliggende straten is het ook mogelijk om te parkeren, maar hier geldt in sommige gevallen een blauwe zone, waarbij een parkeerschijf verplicht is.

Fietsenstalling

Station Elst beschikt over een ruime fietsenstalling aan de noordzijde van het station. Deze stalling is in 2017 vernieuwd en uitgebreid, waardoor er nu plaats is voor ongeveer 1000 fietsen. De stalling is overdekt en voorzien van verlichting, waardoor het ook in de avonduren veilig is om je fiets hier te stallen. Het gebruik van de fietsenstalling is gratis.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van station Elst zijn er enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. Op het stationsplein zelf is een kleine kiosk gevestigd, waar je terecht kunt voor een kop koffie, een broodje of een krant. In de nabijgelegen straten zijn er enkele cafetaria’s en restaurants te vinden, waar je kunt genieten van een snelle hap of een uitgebreid diner. Voor een groter winkelaanbod kun je terecht in het centrum van Elst, dat op ongeveer 1,5 kilometer van het station ligt.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels en bed & breakfasts te vinden in de omgeving van station Elst. Deze accommodaties zijn voornamelijk gevestigd in het centrum van Elst en in omliggende dorpen zoals Bemmel en Oosterhout. De meeste hotels zijn kleinschalig en bieden een persoonlijke service. Voor een groter aanbod aan hotels kun je terecht in de nabijgelegen steden Arnhem en Nijmegen, die beide op korte afstand van station Elst liggen en goed bereikbaar zijn met de trein.

Station Elst is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio en biedt goede verbindingen met zowel de omliggende steden en dorpen als met de rest van Nederland. Met diverse parkeermogelijkheden, een ruime fietsenstalling en een aantal horecagelegenheden en winkels in de buurt, is het station een prettige plek om te vertrekken of aan te komen voor je reis.

Plaats een reactie