Station Enschede De Eschmarke

Station Enschede De Eschmarke is een belangrijk spoorwegstation in de stad Enschede, gelegen in de wijk De Eschmarke. Het station werd geopend op 18 mei 1996 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad, de treinen die er vertrekken en aankomen, parkeermogelijkheden, fietsenstalling, nabijgelegen restaurants, winkels en hotels.

Geschiedenis van het station

De geschiedenis van Station Enschede De Eschmarke gaat terug tot de jaren ’90 van de vorige eeuw. Het station werd gebouwd als onderdeel van het project “Zuiderval”, een grootschalige stedelijke ontwikkeling in Enschede. Het doel van dit project was om de bereikbaarheid van de stad te verbeteren en de economische groei te stimuleren. De bouw van het station was een belangrijk onderdeel van dit plan, omdat het de verbinding tussen Enschede en de omliggende regio moest verbeteren.

Station Enschede De Eschmarke werd geopend op 18 mei 1996 en was destijds het eerste nieuwe station in Enschede sinds de opening van Station Enschede in 1866. Het station werd ontworpen door architect Rob Steenhuis en kenmerkt zich door een moderne, functionele stijl. Het station bestaat uit twee perrons, die met elkaar verbonden zijn door een loopbrug. In de loop der jaren is het station uitgegroeid tot een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio.

Ligging in de stad

Station Enschede De Eschmarke is gelegen in de wijk De Eschmarke, aan de zuidkant van de stad Enschede. De wijk is een mix van woon- en bedrijventerreinen en is goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer. Het station ligt aan de spoorlijn Zutphen – Glanerbeek, die Enschede verbindt met de omliggende steden en dorpen. Vanaf het station is het ongeveer 15 minuten lopen naar het centrum van de wijk, waar diverse winkels, restaurants en andere voorzieningen te vinden zijn.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Enschede De Eschmarke wordt bediend door stoptreinen van vervoerder Keolis Nederland. Deze treinen rijden op de spoorlijn Zutphen – Glanerbeek en verbinden Enschede met de omliggende steden en dorpen. De treinen rijden doordeweeks overdag twee keer per uur in beide richtingen. In de avonduren en in het weekend rijden de treinen één keer per uur.

De belangrijkste bestemmingen vanaf Station Enschede De Eschmarke zijn:

  • Enschede: reistijd ongeveer 5 minuten
  • Hengelo: reistijd ongeveer 15 minuten
  • Almelo: reistijd ongeveer 30 minuten
  • Zutphen: reistijd ongeveer 1 uur en 15 minuten

Daarnaast is er een directe treinverbinding met de Duitse stad Gronau, die ongeveer 20 minuten reistijd in beslag neemt.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Enschede De Eschmarke zijn er diverse parkeermogelijkheden voor automobilisten. Aan de noordzijde van het station bevindt zich een parkeerterrein met gratis parkeerplaatsen. Dit parkeerterrein is 24 uur per dag toegankelijk en biedt ruimte aan ongeveer 100 auto’s. Aan de zuidzijde van het station zijn er ook enkele parkeerplaatsen beschikbaar, maar deze zijn beperkter in aantal.

Fietsenstalling

Station Enschede De Eschmarke beschikt over een fietsenstalling aan de noordzijde van het station. Deze fietsenstalling is gratis te gebruiken en biedt plaats aan ongeveer 200 fietsen. De stalling is overdekt en voorzien van verlichting, waardoor het ook in de avonduren veilig is om hier je fiets te stallen. Daarnaast zijn er enkele fietskluizen beschikbaar, waar je tegen betaling je fiets extra veilig kunt stallen.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Enschede De Eschmarke zijn er enkele restaurants en winkels te vinden. Op loopafstand van het station bevindt zich een supermarkt, waar je terecht kunt voor de dagelijkse boodschappen. Daarnaast zijn er enkele eetgelegenheden in de buurt, zoals een pizzeria, een Chinees restaurant en een snackbar. Voor een uitgebreider aanbod aan winkels en restaurants kun je terecht in het centrum van Enschede, dat op ongeveer 15 minuten lopen van het station ligt.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels te vinden in de omgeving van Station Enschede De Eschmarke. Op ongeveer 1 kilometer afstand van het station ligt een hotel dat zich richt op zowel zakelijke als toeristische reizigers. Dit hotel beschikt over moderne kamers, een restaurant en vergaderfaciliteiten. Daarnaast zijn er in het centrum van Enschede diverse hotels te vinden, variërend van eenvoudige budgethotels tot luxe viersterrenhotels. Vanaf Station Enschede De Eschmarke zijn deze hotels goed bereikbaar met het openbaar vervoer of met de fiets.

Station Enschede De Eschmarke is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio en biedt diverse voorzieningen om het reizen zo aangenaam mogelijk te maken. Met zijn gunstige ligging, goede bereikbaarheid en uitgebreide faciliteiten is het station een onmisbare schakel in het openbaar vervoer van Enschede en omstreken.

Plaats een reactie