Station Ermelo

Station Ermelo is een belangrijk spoorwegknooppunt in de Gelderse gemeente Ermelo, gelegen aan de spoorlijn Amersfoort – Zwolle. Het station werd geopend op 20 augustus 1863 en heeft sindsdien een rijke geschiedenis gekend. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad Ermelo, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van Station Ermelo

Station Ermelo werd geopend op 20 augustus 1863 als onderdeel van de spoorlijn Amersfoort – Zwolle, die werd aangelegd door de Nederlandsche Centraal-Spoorweg-Maatschappij (NCS). Het oorspronkelijke stationsgebouw was van het type NCS 3e klasse en werd ontworpen door architect Nicolaas Kamperdijk. In 1907 werd het stationsgebouw uitgebreid met een extra verdieping en een nieuwe gevel, naar een ontwerp van architect George Willem van Heukelom.

In de loop der jaren heeft het station diverse verbouwingen en aanpassingen ondergaan. Zo werd in 1968 het emplacement gemoderniseerd en werd in 1973 het stationsgebouw opnieuw verbouwd. In 1987 werd het stationsgebouw gesloopt en vervangen door een nieuw, moderner gebouw, ontworpen door architect Cees Douma. Dit gebouw is nog steeds in gebruik.

Ligging in de stad Ermelo

Station Ermelo is gelegen aan de noordwestelijke rand van het centrum van Ermelo, aan de Stationsstraat. Het station ligt op loopafstand van diverse winkels, horecagelegenheden en andere voorzieningen. Ook het gemeentehuis van Ermelo en het lokale theater De Dialoog zijn op loopafstand van het station te vinden. De omgeving van het station is goed bereikbaar met zowel de auto als de fiets.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Ermelo wordt bediend door de stoptreinen van de Nederlandse Spoorwegen (NS) op de trajecten Amersfoort – Zwolle en Utrecht – Harderwijk. De treinen rijden doorgaans twee keer per uur in beide richtingen. In de spitsuren kan de frequentie hoger liggen. De reistijd van Ermelo naar Amersfoort bedraagt ongeveer 20 minuten, terwijl de reistijd naar Zwolle ongeveer 30 minuten bedraagt. Naar Utrecht en Harderwijk bedragen de reistijden respectievelijk ongeveer 45 en 10 minuten.

Naast de reguliere treindiensten is Station Ermelo ook een stopplaats voor enkele internationale treinen, zoals de Intercity Berlijn en de EuroNight naar Warschau en Moskou. Deze treinen stoppen echter niet op regelmatige basis en dienen vooraf gereserveerd te worden.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Ermelo zijn diverse parkeermogelijkheden voor de auto te vinden. Aan de voorzijde van het station bevindt zich een ruime parkeerplaats met gratis parkeergelegenheid. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving van het station diverse straten met parkeergelegenheid, waar eveneens gratis geparkeerd kan worden. Houd er wel rekening mee dat het in de directe omgeving van het station tijdens de spitsuren druk kan zijn en het vinden van een parkeerplaats lastiger kan zijn.

Fietsenstalling

Station Ermelo beschikt over een ruime, overdekte fietsenstalling aan de voorzijde van het station. Hier kunnen reizigers hun fiets gratis stallen. Daarnaast zijn er diverse fietsklemmen aanwezig voor het stallen van bromfietsen en scooters. Ook is er een fietsenstalling aan de achterzijde van het station, nabij de bushaltes. Deze stalling is eveneens gratis en overdekt.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Ermelo zijn diverse horecagelegenheden en winkels te vinden. Aan de Stationsstraat, de straat waaraan het station gelegen is, bevinden zich enkele cafés, restaurants en snackbars. Ook zijn er enkele winkels te vinden, waaronder een supermarkt, een drogisterij en een bloemenwinkel.

Op loopafstand van het station, in het centrum van Ermelo, zijn nog meer winkels en horecagelegenheden te vinden. Hier bevinden zich onder andere diverse kledingwinkels, een warenhuis, een boekhandel en een bakkerij. Ook zijn er diverse restaurants, cafés en lunchrooms te vinden, waar reizigers terecht kunnen voor een hapje en een drankje.

Hotels in de buurt

In de omgeving van Station Ermelo zijn diverse hotels en andere overnachtingsmogelijkheden te vinden. Op loopafstand van het station bevindt zich bijvoorbeeld Hotel De Heerlickheijd van Ermelo, een luxe viersterrenhotel met uitgebreide faciliteiten, waaronder een wellnesscentrum, een zwembad en diverse restaurants. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving van het station diverse bed & breakfasts en vakantieparken te vinden, waar reizigers kunnen overnachten.

Al met al is Station Ermelo een belangrijk knooppunt in de Gelderse gemeente Ermelo, met een rijke geschiedenis en diverse voorzieningen in de directe omgeving. Of je nu op doorreis bent of Ermelo als eindbestemming hebt, het station en de omgeving bieden voldoende mogelijkheden voor een aangenaam verblijf.

Plaats een reactie