Station Etten-Leur

Station Etten-Leur is een belangrijk spoorwegstation in de stad Etten-Leur, gelegen in de provincie Noord-Brabant. Het station werd geopend op 1 mei 1855 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad, welke treinen er vertrekken en aankomen, parkeermogelijkheden, fietsenstalling, nabijgelegen restaurants, winkels en hotels.

Geschiedenis van het station

De geschiedenis van Station Etten-Leur gaat terug tot de 19e eeuw. Het station werd geopend op 1 mei 1855 als onderdeel van de spoorlijn Roosendaal – Breda, die werd aangelegd door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen (SS). Het oorspronkelijke stationsgebouw was een standaardtype dat op meerdere plaatsen in Nederland werd gebruikt. In 1885 werd het stationsgebouw vervangen door een nieuw gebouw, ontworpen door architect C.H. Peters. Dit gebouw had een karakteristieke vorm met een hoog middendeel en twee lagere zijvleugels.

In de loop der jaren heeft het station diverse veranderingen ondergaan. In 1971 werd het stationsgebouw gesloopt en vervangen door een eenvoudiger gebouw, dat beter aansloot bij de behoeften van die tijd. In 2001 werd het station opnieuw verbouwd en gemoderniseerd, waarbij onder andere een nieuwe stationshal en een nieuwe fietsenstalling werden gerealiseerd.

Ligging in de stad Etten-Leur

Station Etten-Leur is gelegen aan de zuidwestelijke rand van de stad, nabij de kruising van de spoorlijn met de Bredaseweg. Het station ligt op loopafstand van het centrum van Etten-Leur, waardoor het goed bereikbaar is voor zowel inwoners als bezoekers van de stad. In de directe omgeving van het station bevinden zich diverse voorzieningen, zoals winkels, horecagelegenheden en een bushalte.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Etten-Leur wordt bediend door de stoptreinen van de Nederlandse Spoorwegen (NS) op de verbinding tussen Roosendaal en Breda. Deze treinen rijden doordeweeks overdag twee keer per uur in beide richtingen. In de avonduren en in het weekend rijden de treinen één keer per uur. De reistijd naar Roosendaal bedraagt ongeveer 15 minuten, terwijl de reistijd naar Breda ongeveer 10 minuten is. Vanuit Breda zijn er goede aansluitingen op de intercitytreinen naar andere bestemmingen in Nederland.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Etten-Leur zijn er diverse parkeermogelijkheden voor automobilisten. Aan de Stationsstraat, direct naast het station, bevindt zich een parkeerterrein waar gratis geparkeerd kan worden. Dit parkeerterrein biedt plaats aan ongeveer 100 auto’s. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving van het station diverse straten waar (betaald) geparkeerd kan worden. Het is aan te raden om tijdig te parkeren, aangezien de parkeercapaciteit rondom het station beperkt is.

Fietsenstalling

Station Etten-Leur beschikt over een ruime fietsenstalling, die in 2001 werd gerealiseerd tijdens de modernisering van het station. De fietsenstalling is gelegen aan de Stationsstraat, direct naast het station. Er is plaats voor ongeveer 500 fietsen en het gebruik van de stalling is gratis. De stalling is voorzien van verlichting en wordt regelmatig gecontroleerd door medewerkers van de NS. Hierdoor is het een veilige en prettige plek om je fiets te stallen tijdens je treinreis.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Etten-Leur zijn diverse horecagelegenheden en winkels te vinden. Aan de Stationsstraat, direct naast het station, bevindt zich een vestiging van supermarktketen Albert Heijn, waar reizigers terecht kunnen voor hun dagelijkse boodschappen. Daarnaast zijn er diverse cafés en restaurants in de buurt, zoals Eetcafé De Belhamel en Restaurant De Zwaan. In het centrum van Etten-Leur, op loopafstand van het station, zijn nog veel meer winkels en horecagelegenheden te vinden.

Hotels in de buurt

Er zijn diverse hotels in de omgeving van Station Etten-Leur waar reizigers kunnen overnachten. Enkele voorbeelden zijn Hotel Vincents, gelegen in het centrum van Etten-Leur, en Hotel Het Witte Paard, gelegen aan de Oude Bredaseweg. Beide hotels zijn op loopafstand van het station en bieden comfortabele kamers en uitstekende service. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving van Etten-Leur diverse bed & breakfasts en vakantiewoningen te vinden, die een goed alternatief kunnen bieden voor een hotelovernachting.

Station Etten-Leur is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio en biedt diverse voorzieningen om het reizen zo aangenaam mogelijk te maken. Met een goede bereikbaarheid, parkeermogelijkheden, fietsenstalling en diverse voorzieningen in de directe omgeving is het station een prettige plek om te vertrekken of aan te komen tijdens je treinreis.

Plaats een reactie