Station Eygelshoven

Station Eygelshoven is een spoorwegstation in de Nederlandse plaats Eygelshoven, gelegen in de provincie Limburg. Het station werd geopend op 1 mei 1895 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor zowel reizigers- als goederenvervoer. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Eygelshoven, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

De geschiedenis van Station Eygelshoven gaat terug tot het einde van de 19e eeuw. In 1895 werd het station geopend als onderdeel van de spoorlijn Schaesberg – Simpelveld, die werd aangelegd door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen (SS). Het station was in eerste instantie vooral bedoeld voor het vervoer van steenkool, afkomstig uit de nabijgelegen mijnen. In de loop der jaren groeide het station uit tot een belangrijk knooppunt voor zowel reizigers- als goederenvervoer.

In de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw nam het belang van het station af, mede door de sluiting van de mijnen in de regio. Het station werd in 1970 gesloten voor reizigersvervoer, maar bleef wel in gebruik voor goederenvervoer. In 1988 werd het station opnieuw geopend voor reizigersvervoer, als onderdeel van de spoorlijn Heerlen – Herzogenrath. Sindsdien is het station weer een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio.

Ligging in de stad Eygelshoven

Station Eygelshoven is gelegen in het noorden van de stad Eygelshoven, nabij de grens met Duitsland. Het station ligt aan de spoorlijn Heerlen – Herzogenrath en is daarmee een belangrijk knooppunt voor reizigers tussen Nederland en Duitsland. Het station is goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer. In de directe omgeving van het station zijn diverse voorzieningen te vinden, zoals winkels, restaurants en hotels.

Vertrekkende en aankomende treinen

Op Station Eygelshoven vertrekken en arriveren zowel stoptreinen als intercity’s. De stoptreinen worden verzorgd door Arriva en verbinden het station met Heerlen, Kerkrade Centrum en Herzogenrath. De intercity’s worden verzorgd door de Nederlandse Spoorwegen (NS) en verbinden het station met Heerlen, Sittard, Roermond, Eindhoven en verder richting het noorden van Nederland.

Daarnaast is er op Station Eygelshoven een belangrijke verbinding met het Duitse spoorwegnetwerk. De stoptreinen van Arriva rijden door naar Herzogenrath, waar aansluiting is op de Regional-Express richting Aken en Keulen. Hierdoor is het station een belangrijk knooppunt voor reizigers tussen Nederland en Duitsland.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Eygelshoven zijn diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de voorzijde van het station is een kleine parkeerplaats met gratis parkeerplaatsen voor reizigers. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving diverse straten waar gratis geparkeerd kan worden. Houd er wel rekening mee dat het aantal parkeerplaatsen beperkt is en dat het tijdens drukke periodes lastig kan zijn om een parkeerplaats te vinden.

Fietsenstalling

Op Station Eygelshoven is een fietsenstalling aanwezig waar reizigers hun fiets gratis en veilig kunnen stallen. De fietsenstalling is gelegen aan de voorzijde van het station en biedt plaats aan ongeveer 100 fietsen. De stalling is overdekt en voorzien van verlichting, zodat reizigers ook in het donker hun fiets gemakkelijk kunnen vinden.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van Station Eygelshoven zijn diverse restaurants en winkels te vinden. Op loopafstand van het station zijn enkele cafés en eetgelegenheden te vinden, waar reizigers terecht kunnen voor een kop koffie, een broodje of een warme maaltijd. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving enkele supermarkten en andere winkels te vinden, waar reizigers terecht kunnen voor hun dagelijkse boodschappen.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels in de buurt van Station Eygelshoven waar reizigers kunnen overnachten. Op korte afstand van het station zijn enkele kleinschalige hotels en bed & breakfasts te vinden, die een comfortabel verblijf bieden voor zowel zakelijke reizigers als toeristen. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving van Eygelshoven diverse grotere hotels te vinden, die goed bereikbaar zijn met de auto of het openbaar vervoer.

Station Eygelshoven is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio en biedt diverse voorzieningen voor een comfortabele reis. Met goede parkeermogelijkheden, een fietsenstalling, diverse restaurants en winkels en overnachtingsmogelijkheden in de buurt, is het station een ideale uitvalsbasis voor reizigers in de regio Eygelshoven.

Plaats een reactie