Station Feanwâlden

Station Feanwâlden is een belangrijk spoorwegknooppunt in de Friese stad Feanwâlden, gelegen in het noorden van Nederland. Het station werd geopend op 1 juni 1866 en is sindsdien een belangrijke schakel in het openbaar vervoer van de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Feanwâlden, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Feanwâlden werd geopend op 1 juni 1866 als onderdeel van de spoorlijn Leeuwarden – Groningen, die werd aangelegd door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen. Het oorspronkelijke stationsgebouw was van het type SS 4e klasse en werd ontworpen door architect Karel Hendrik van Brederode. In 1901 werd het stationsgebouw uitgebreid met een extra verdieping en een nieuwe gevel. In 1973 werd het oude stationsgebouw gesloopt en vervangen door een nieuw, moderner gebouw.

In de loop der jaren zijn er diverse aanpassingen en verbeteringen doorgevoerd aan het station en de spoorlijn. Zo werd in 1951 de spoorlijn geëlektrificeerd en werden er in de jaren ’60 en ’70 diverse perrons en sporen aangepast om het groeiende treinverkeer beter te kunnen verwerken. In 2003 werd het station opnieuw gemoderniseerd, waarbij onder andere de perrons werden verhoogd en er een nieuwe fietsenstalling werd gebouwd.

Ligging in de stad Feanwâlden

Station Feanwâlden is gelegen aan de zuidwestelijke rand van de stad Feanwâlden, op ongeveer 1,5 kilometer van het stadscentrum. Het station ligt aan de spoorlijn Leeuwarden – Groningen en is daarmee goed bereikbaar vanuit beide steden, evenals vanuit omliggende dorpen en steden in de regio. De directe omgeving van het station bestaat voornamelijk uit woonwijken en enkele bedrijventerreinen.

Vanaf het station zijn er diverse busverbindingen naar omliggende dorpen en steden, waaronder Buitenpost, Kollum en Dokkum. Daarnaast is er een goede fietsverbinding naar het stadscentrum van Feanwâlden en omliggende dorpen, waardoor het station ook voor fietsers goed bereikbaar is.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Feanwâlden wordt bediend door stoptreinen van de Nederlandse Spoorwegen (NS) en Arriva. De treinen van de NS rijden op de spoorlijn Leeuwarden – Groningen en stoppen op alle tussengelegen stations. De treinen van Arriva rijden op de spoorlijn Leeuwarden – Buitenpost en stoppen eveneens op alle tussengelegen stations.

De treinen van de NS rijden doorgaans twee keer per uur in beide richtingen, terwijl de treinen van Arriva één keer per uur rijden. In de spitsuren kan de frequentie van de treinen hoger liggen. De reistijd van Feanwâlden naar Leeuwarden bedraagt ongeveer 20 minuten, terwijl de reistijd naar Groningen ongeveer 40 minuten bedraagt.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Feanwâlden zijn er diverse parkeermogelijkheden voor auto’s. Aan de voorzijde van het station bevindt zich een parkeerterrein met gratis parkeerplaatsen voor reizigers. Daarnaast zijn er in de omliggende straten en woonwijken diverse parkeerplaatsen beschikbaar, al kan het hier soms lastig zijn om een vrije parkeerplek te vinden.

Voor reizigers met een elektrische auto zijn er op het parkeerterrein bij het station enkele oplaadpunten beschikbaar. Houd er echter rekening mee dat het aantal oplaadpunten beperkt is en dat deze soms bezet kunnen zijn.

Fietsenstalling

Station Feanwâlden beschikt over een overdekte fietsenstalling aan de voorzijde van het station. Hier kunnen reizigers hun fiets gratis en veilig stallen tijdens hun treinreis. De fietsenstalling biedt plaats aan enkele honderden fietsen en is voorzien van verlichting en beveiligingscamera’s. Daarnaast zijn er enkele fietskluizen beschikbaar voor reizigers die hun fiets extra veilig willen stallen.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Feanwâlden zijn er enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. Aan de Stationsweg, de straat die naar het station leidt, bevinden zich onder andere een bakker, een snackbar en een supermarkt. In het stadscentrum van Feanwâlden, op ongeveer 1,5 kilometer van het station, zijn diverse andere winkels, restaurants en cafés te vinden.

Op het station zelf zijn er geen horecagelegenheden of winkels aanwezig. Reizigers kunnen wel gebruikmaken van een kaartautomaat en een wachtruimte op het station.

Hotels in de buurt

In de omgeving van Station Feanwâlden zijn er enkele hotels en bed & breakfasts te vinden waar reizigers kunnen overnachten. De meeste accommodaties bevinden zich in het stadscentrum van Feanwâlden of in omliggende dorpen en steden. Enkele voorbeelden van hotels in de buurt zijn Hotel Café ’t Dûke-Lûk in Feanwâlden, Hotel Van der Valk in Hurdegaryp en Hotel De Posthoorn in Dokkum.

Daarnaast zijn er in de regio diverse vakantieparken en campings te vinden, waar reizigers kunnen verblijven in een vakantiehuisje, stacaravan of tent. Enkele voorbeelden hiervan zijn Vakantiepark De Kuilart in Koudum, Camping De Wâldsang in Bakkeveen en Vakantiepark Bergumermeer in Sumar.

Station Feanwâlden is een belangrijk knooppunt in het openbaar vervoer van de regio en biedt reizigers diverse faciliteiten en voorzieningen. Met zijn centrale ligging en goede bereikbaarheid is het station een ideale uitvalsbasis voor het verkennen van de stad Feanwâlden en de omliggende regio.

Plaats een reactie