Station Gaanderen

Station Gaanderen is een spoorwegstation in de Nederlandse plaats Gaanderen, gelegen in de provincie Gelderland. Het station werd geopend op 15 juli 1885 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Gaanderen, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

De geschiedenis van Station Gaanderen gaat terug tot de 19e eeuw. In 1881 werd de spoorlijn Winterswijk – Zevenaar geopend, die de Achterhoek met de rest van Nederland verbond. Het station in Gaanderen werd enkele jaren later, op 15 juli 1885, geopend als onderdeel van deze spoorlijn. Het oorspronkelijke stationsgebouw was een standaardtype dat op meerdere plaatsen in Nederland werd gebruikt. In de loop der jaren is het station meerdere keren verbouwd en gemoderniseerd. Zo werd in 1914 het stationsgebouw uitgebreid met een extra verdieping en in 1953 werd het goederenvervoer op het station beëindigd.

In 1973 werd het oude stationsgebouw gesloopt en vervangen door een nieuw, moderner gebouw. Dit gebouw is ontworpen door architect Cees Douma en kenmerkt zich door de betonnen constructie en het gebruik van veel glas. In 2006 werd het station opnieuw gemoderniseerd, waarbij onder andere de perrons werden verhoogd en er een nieuwe fietsenstalling werd aangelegd.

Ligging in de stad Gaanderen

Station Gaanderen is gelegen aan de westkant van de stad, nabij het centrum. Het station ligt aan de spoorlijn Winterswijk – Zevenaar en wordt bediend door stoptreinen van vervoerder Arriva. De ligging van het station is gunstig voor zowel inwoners van Gaanderen als voor reizigers uit omliggende plaatsen, zoals Doetinchem en Terborg. Vanaf het station zijn diverse busverbindingen beschikbaar, die zorgen voor een goede bereikbaarheid van de omliggende regio.

Vertrekkende en aankomende treinen

Op Station Gaanderen vertrekken en arriveren stoptreinen van vervoerder Arriva. Deze treinen rijden op de spoorlijn Winterswijk – Zevenaar en hebben als eindbestemmingen Arnhem Centraal en Winterswijk. De treinen rijden doordeweeks overdag twee keer per uur in beide richtingen. In de avonduren en in het weekend rijden de treinen één keer per uur. De reistijd van Station Gaanderen naar Arnhem Centraal bedraagt ongeveer 35 minuten, terwijl de reistijd naar Winterswijk ongeveer 40 minuten is.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Gaanderen zijn er diverse parkeermogelijkheden voor auto’s. Aan de voorzijde van het station is een parkeerterrein met gratis parkeerplaatsen beschikbaar. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving van het station diverse straten waar gratis geparkeerd kan worden. Het is aan te raden om tijdig naar het station te komen, zodat er voldoende tijd is om een parkeerplaats te vinden.

Fietsenstalling

Station Gaanderen beschikt over een overdekte fietsenstalling, die in 2006 is aangelegd. Deze fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 200 fietsen en is gratis te gebruiken. De stalling is gelegen aan de voorzijde van het station, waardoor het eenvoudig is om vanaf de fietsenstalling naar de perrons te lopen. Naast de overdekte fietsenstalling zijn er ook enkele fietsklemmen beschikbaar voor het stallen van fietsen.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Gaanderen zijn diverse restaurants en winkels te vinden. Op loopafstand van het station bevindt zich een supermarkt, waar reizigers terecht kunnen voor hun dagelijkse boodschappen. Daarnaast zijn er enkele cafetaria’s en eetgelegenheden in de buurt, waar men terecht kan voor een snelle hap of een uitgebreide maaltijd. Voor een uitgebreider winkelaanbod kunnen reizigers terecht in het nabijgelegen centrum van Gaanderen of in de stad Doetinchem, die op enkele minuten rijden met de auto of de bus ligt.

Hotels in de buurt

Hoewel er in Gaanderen zelf geen hotels zijn, zijn er in de nabije omgeving wel enkele overnachtingsmogelijkheden te vinden. In het nabijgelegen Doetinchem zijn diverse hotels en bed & breakfasts beschikbaar, die zowel geschikt zijn voor zakelijke reizigers als voor toeristen. Daarnaast zijn er in de omliggende dorpen en steden, zoals Terborg en Zelhem, ook diverse overnachtingsmogelijkheden te vinden. Vanaf deze locaties is Station Gaanderen eenvoudig te bereiken met de auto, de fiets of het openbaar vervoer.

Station Gaanderen is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio en biedt diverse faciliteiten, zoals parkeergelegenheid, een fietsenstalling en goede verbindingen met het openbaar vervoer. De nabijheid van diverse restaurants, winkels en overnachtingsmogelijkheden maakt het station een aantrekkelijke locatie voor zowel inwoners van Gaanderen als voor reizigers uit omliggende plaatsen.

Plaats een reactie