Station Geldermalsen

Station Geldermalsen is een belangrijk spoorwegknooppunt in de provincie Gelderland en speelt een cruciale rol in het openbaar vervoer van de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Geldermalsen, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van Station Geldermalsen

Station Geldermalsen werd geopend op 1 november 1868 als onderdeel van de spoorlijn Utrecht – ‘s-Hertogenbosch, die werd aangelegd door de Nederlandsche Rhijnspoorweg-Maatschappij (NRS). Het oorspronkelijke stationsgebouw was ontworpen door architect K.H. van Brederode en had een karakteristieke vorm met een hoog middendeel en twee lagere zijvleugels. In 1881 werd de spoorlijn naar Dordrecht geopend, waardoor Geldermalsen een belangrijk spoorwegknooppunt werd.

In de loop der jaren is het station meerdere keren verbouwd en uitgebreid. In 1927 werd het stationsgebouw vervangen door een nieuw ontwerp van architect H.G.J. Schelling. Dit gebouw had een meer moderne uitstraling en bood meer ruimte voor de reizigers. In 1970 werd het station opnieuw verbouwd en kreeg het zijn huidige uiterlijk. Het stationsgebouw werd gesloopt en vervangen door een eenvoudigere constructie met een overkapping over de perrons. In 2007 werd het station opnieuw gemoderniseerd en werden er liften geplaatst om de toegankelijkheid voor mindervaliden te verbeteren.

Ligging in de stad Geldermalsen

Station Geldermalsen ligt aan de westkant van de stad Geldermalsen, op ongeveer 1 kilometer van het stadscentrum. Het station is goed bereikbaar met de auto, fiets en het openbaar vervoer. De belangrijkste toegangsweg naar het station is de Stationsweg, die aansluit op de provinciale weg N327. In de directe omgeving van het station bevinden zich diverse voorzieningen, zoals winkels, horecagelegenheden en een parkeerterrein.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Geldermalsen is een belangrijk knooppunt in het Nederlandse spoorwegnet en wordt bediend door verschillende treinverbindingen. De belangrijkste verbindingen zijn de intercity’s tussen Utrecht en ‘s-Hertogenbosch en de stoptreinen tussen Utrecht en Tiel en tussen Geldermalsen en Dordrecht. De intercity’s rijden elk half uur in beide richtingen en de stoptreinen rijden elk kwartier in beide richtingen tijdens de spitsuren en elk half uur daarbuiten.

De treinen worden geëxploiteerd door de Nederlandse Spoorwegen (NS) en Arriva. De intercity’s en de stoptreinen tussen Utrecht en Tiel worden verzorgd door de NS, terwijl de stoptreinen tussen Geldermalsen en Dordrecht worden geëxploiteerd door Arriva. Naast de reguliere treindiensten zijn er ook incidentele goederentreinen die gebruikmaken van het spoor bij Geldermalsen.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Geldermalsen zijn er diverse parkeermogelijkheden voor automobilisten. Aan de Stationsweg bevindt zich een groot parkeerterrein waar gratis geparkeerd kan worden. Dit parkeerterrein biedt ruimte aan ongeveer 200 auto’s en is doorgaans voldoende om aan de parkeerbehoefte te voldoen. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving van het station nog enkele kleinere parkeerplaatsen en straten waar geparkeerd kan worden.

Fietsenstalling

Station Geldermalsen beschikt over een ruime fietsenstalling aan de Stationsweg. Deze fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 1000 fietsen en is gratis te gebruiken. De stalling is overdekt en wordt ’s avonds verlicht, waardoor het een veilige plek is om de fiets te stallen. Daarnaast zijn er ook enkele fietskluizen beschikbaar voor reizigers die hun fiets extra veilig willen stallen. Deze fietskluizen kunnen tegen betaling worden gehuurd.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van Station Geldermalsen zijn er diverse horecagelegenheden en winkels te vinden. Op het stationsplein bevindt zich een vestiging van de Broodzaak, waar reizigers terecht kunnen voor een kop koffie, een broodje of een snack. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving van het station enkele cafés en restaurants te vinden, zoals een pizzeria, een Chinees-Indisch restaurant en een eetcafé.

Op loopafstand van het station bevindt zich een klein winkelcentrum met onder andere een supermarkt, een drogisterij en een bloemenwinkel. Voor een uitgebreider winkelaanbod kunnen reizigers terecht in het centrum van Geldermalsen, dat op ongeveer 1 kilometer van het station ligt.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels en bed & breakfasts in de omgeving van Station Geldermalsen waar reizigers kunnen overnachten. Op ongeveer 1 kilometer van het station ligt Hotel ’t Veerhuis, een sfeervol hotel gevestigd in een historisch pand aan de Linge. Dit hotel beschikt over 16 kamers en biedt diverse faciliteiten, zoals een restaurant, een terras en gratis WiFi.

Daarnaast zijn er in de nabije omgeving van Geldermalsen diverse bed & breakfasts te vinden, zoals B&B De Bloesemgaard en B&B Appeltern. Deze accommodaties bieden een huiselijke sfeer en persoonlijke service, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor reizigers die op zoek zijn naar een rustige en comfortabele overnachtingsmogelijkheid.

Samenvattend is Station Geldermalsen een belangrijk knooppunt in het Nederlandse spoorwegnet en biedt het diverse faciliteiten en voorzieningen voor reizigers. Met zijn centrale ligging, goede bereikbaarheid en ruime parkeermogelijkheden is het station een ideale uitvalsbasis voor het verkennen van de regio Geldermalsen en de omliggende steden en dorpen.

Plaats een reactie