Station Geldrop

Station Geldrop is een spoorwegstation in de Nederlandse plaats Geldrop, gelegen in de provincie Noord-Brabant. Het station werd geopend op 1 juli 1866 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Geldrop, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van Station Geldrop

De geschiedenis van Station Geldrop gaat terug tot de 19e eeuw. Het station werd geopend op 1 juli 1866 als onderdeel van de spoorlijn Eindhoven – Venlo, die werd aangelegd door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen. Het oorspronkelijke stationsgebouw was van het type SS 4e klasse en werd ontworpen door architect K.H. van Brederode. In 1897 werd het stationsgebouw uitgebreid met een extra verdieping en een nieuwe gevel. In 1973 werd het oude stationsgebouw gesloopt en vervangen door een nieuw, moderner gebouw, ontworpen door architect Cees Douma.

In de loop der jaren zijn er diverse aanpassingen en verbeteringen doorgevoerd aan het station en de spoorlijn. Zo werd in 2007 de spoorlijn tussen Eindhoven en Geldrop verdubbeld van twee naar vier sporen, om de capaciteit te vergroten en de dienstregeling te verbeteren. In 2013 werd het station opnieuw gemoderniseerd, waarbij onder andere de perrons werden verhoogd en er nieuwe abri’s werden geplaatst.

Ligging in de stad Geldrop

Station Geldrop is gelegen aan de zuidwestelijke rand van het centrum van Geldrop, op loopafstand van diverse winkels, horecagelegenheden en andere voorzieningen. Het station ligt aan de Parallelweg, die parallel loopt aan de spoorlijn. Aan de noordzijde van het station bevindt zich een groot parkeerterrein en een fietsenstalling. Aan de zuidzijde van het station ligt een woonwijk, met diverse straten die uitkomen op de Parallelweg.

De ligging van het station maakt het een ideale uitvalsbasis voor reizigers die Geldrop en de omliggende regio willen verkennen. Vanaf het station zijn er goede verbindingen met het openbaar vervoer naar diverse bestemmingen in de omgeving, zoals Eindhoven, Helmond en Weert.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Geldrop wordt bediend door stoptreinen van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Er zijn twee perrons, die bereikbaar zijn via een reizigerstunnel onder de sporen. De treinen die op Station Geldrop stoppen, zijn de volgende:

  • Stoptrein (Sprinter) Eindhoven – Weert
  • Stoptrein (Sprinter) Eindhoven – Helmond – Venlo

De treinen rijden doordeweeks overdag twee keer per uur in beide richtingen. In de avonduren en in het weekend rijden de treinen één keer per uur. De reistijd van Geldrop naar Eindhoven bedraagt ongeveer 10 minuten, naar Helmond ongeveer 15 minuten en naar Weert ongeveer 25 minuten.

Parkeermogelijkheden

Aan de noordzijde van Station Geldrop bevindt zich een groot parkeerterrein, waar reizigers gratis hun auto kunnen parkeren. Het parkeerterrein is bereikbaar via de Parallelweg en biedt ruimte aan enkele honderden auto’s. Er zijn ook enkele parkeerplaatsen voor mindervaliden beschikbaar, dichtbij de ingang van het station.

Daarnaast zijn er in de directe omgeving van het station diverse straten waar (betaald) geparkeerd kan worden. Houd er rekening mee dat in sommige straten een parkeervergunning vereist is of dat er een maximale parkeerduur geldt.

Fietsenstalling

Station Geldrop beschikt over een ruime fietsenstalling, gelegen aan de noordzijde van het station. De fietsenstalling is gratis en biedt plaats aan enkele honderden fietsen. Er zijn zowel gewone fietsenrekken als fietskluizen beschikbaar. De fietsenstalling is 24 uur per dag toegankelijk en wordt regelmatig gecontroleerd door medewerkers van de NS en de gemeente Geldrop.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Geldrop zijn diverse horecagelegenheden en winkels te vinden. Op loopafstand van het station bevindt zich het centrum van Geldrop, waar diverse restaurants, cafés en winkels gevestigd zijn. Enkele voorbeelden van horecagelegenheden in de buurt van het station zijn:

  • Restaurant De Kastelein
  • Eetcafé De Gammele Geit
  • Snackbar De Smulhoek
  • Chinees-Indisch Restaurant De Lange Muur

Daarnaast zijn er in het centrum van Geldrop diverse supermarkten, bakkerijen en andere winkels te vinden, waar reizigers terecht kunnen voor hun dagelijkse boodschappen of een snelle snack.

Hotels in de buurt

Er zijn diverse hotels en bed & breakfasts in de omgeving van Station Geldrop, waar reizigers kunnen overnachten. Enkele voorbeelden van accommodaties in de buurt van het station zijn:

  • Hotel Nijver
  • Bed & Breakfast De Brabantse Boerin
  • Hotel De Gouden Leeuw
  • Bed & Breakfast Het Tuinhuis

Daarnaast zijn er in de nabijgelegen stad Eindhoven diverse hotels en andere accommodaties te vinden, die eenvoudig bereikbaar zijn met de trein vanaf Station Geldrop.

Station Geldrop is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio en biedt diverse faciliteiten en voorzieningen voor een comfortabele reis. Met zijn gunstige ligging in de stad Geldrop en goede verbindingen met het openbaar vervoer is het station een ideale uitvalsbasis voor het verkennen van de omgeving.

Plaats een reactie