Station Geleen-Lutterade

Station Geleen-Lutterade is een spoorwegstation in de Nederlandse stad Geleen, gelegen in de provincie Limburg. Het station werd geopend op 1 mei 1896 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Geleen-Lutterade, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Geleen-Lutterade werd geopend op 1 mei 1896 als onderdeel van de spoorlijn Maastricht – Venlo, die werd aangelegd door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen. Het oorspronkelijke stationsgebouw was een standaardtype dat op meerdere plaatsen in Nederland werd gebruikt. In de loop der jaren heeft het station diverse verbouwingen en aanpassingen ondergaan. Zo werd in 1965 het oude stationsgebouw gesloopt en vervangen door een nieuw, moderner gebouw. In 2007 werd het station opnieuw verbouwd en gemoderniseerd, waarbij onder andere de perrons werden verhoogd en er een nieuwe fietsenstalling werd gerealiseerd.

Ligging in de stad Geleen-Lutterade

Station Geleen-Lutterade is gelegen in het zuiden van de stad Geleen, in de wijk Lutterade. Het station ligt aan de Rijksweg Zuid, een belangrijke verkeersader die dwars door Geleen loopt en de stad verbindt met omliggende plaatsen zoals Sittard en Beek. Het station is goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer. In de directe omgeving van het station bevinden zich diverse voorzieningen, zoals winkels, horecagelegenheden en een park.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Geleen-Lutterade wordt bediend door stoptreinen van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Er zijn twee perrons, die met elkaar verbonden zijn door een voetgangerstunnel. De treinen die op het station stoppen, zijn de stoptreinen van de lijnen Maastricht – Roermond en Sittard – Heerlen. Deze treinen rijden doordeweeks overdag twee keer per uur in beide richtingen. In de avonduren en in het weekend rijden de treinen één keer per uur. De reistijd naar Maastricht bedraagt ongeveer 25 minuten, naar Roermond ongeveer 35 minuten, naar Sittard ongeveer 5 minuten en naar Heerlen ongeveer 20 minuten.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Geleen-Lutterade zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de voorzijde van het station bevindt zich een kleine parkeerplaats waar gratis geparkeerd kan worden. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving diverse straten waar eveneens gratis geparkeerd kan worden. Houd er wel rekening mee dat het aantal beschikbare parkeerplaatsen beperkt is en dat het tijdens drukke periodes lastig kan zijn om een parkeerplek te vinden.

Fietsenstalling

Station Geleen-Lutterade beschikt over een overdekte fietsenstalling, die in 2007 werd gerealiseerd tijdens de modernisering van het station. De fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 200 fietsen en is gratis te gebruiken. Daarnaast zijn er enkele fietskluizen aanwezig, waar tegen betaling een fiets veilig kan worden opgeborg. De fietsenstalling is gelegen aan de voorzijde van het station, direct naast de ingang van de voetgangerstunnel.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Geleen-Lutterade zijn diverse horecagelegenheden en winkels te vinden. Aan de Rijksweg Zuid, de straat waaraan het station is gelegen, bevinden zich enkele cafés en restaurants waar reizigers terecht kunnen voor een hapje en een drankje. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving diverse winkels te vinden, waaronder een supermarkt, een bakkerij en een drogisterij. Voor een uitgebreider winkelaanbod kunnen reizigers terecht in het centrum van Geleen, dat op ongeveer 10 minuten loopafstand van het station ligt.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels en bed & breakfasts te vinden in de omgeving van Station Geleen-Lutterade, waar reizigers kunnen overnachten. De meeste accommodaties bevinden zich in het centrum van Geleen of in omliggende plaatsen zoals Sittard en Beek. Enkele voorbeelden van hotels in de buurt zijn Hotel De Prins, Hotel Merici en Bastion Hotel Geleen. Daarnaast zijn er diverse particuliere accommodaties te vinden via platforms zoals Airbnb.

Station Geleen-Lutterade is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio en biedt diverse voorzieningen om het reizen zo aangenaam mogelijk te maken. Met goede parkeermogelijkheden, een fietsenstalling en diverse horecagelegenheden en winkels in de buurt, is het station een prettige plek om te vertrekken of aan te komen voor zowel forenzen als toeristen.

Plaats een reactie