Station Geleen Oost

Station Geleen Oost is een belangrijk spoorwegstation in de stad Geleen, gelegen in de provincie Limburg. Het station werd geopend op 1 mei 1934 en heeft sindsdien een rijke geschiedenis gekend. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad Geleen Oost, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Geleen Oost werd geopend op 1 mei 1934 als onderdeel van de spoorlijn Sittard – Herzogenrath, die in 1862 werd aangelegd door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen. Het oorspronkelijke stationsgebouw was een eenvoudig houten gebouw, dat in 1955 werd vervangen door een nieuw, moderner gebouw. Dit gebouw werd ontworpen door architect Koen van der Gaast en kenmerkte zich door zijn strakke lijnen en grote glaspartijen.

In de loop der jaren heeft het station diverse veranderingen ondergaan. Zo werd in 1970 het goederenvervoer op het station beëindigd en werd het emplacement aangepast. In 2000 werd het stationsgebouw gesloopt en vervangen door een eenvoudige abri. In 2007 werd het station opnieuw gemoderniseerd, waarbij onder andere de perrons werden verhoogd en er een nieuwe fietsenstalling werd aangelegd.

Ligging in de stad Geleen Oost

Station Geleen Oost is gelegen in het oostelijke deel van de stad Geleen, nabij de wijk Lutterade. Het station ligt aan de Rijksweg Zuid, een belangrijke verkeersader die dwars door Geleen loopt. Het station is goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer. In de directe omgeving van het station bevinden zich diverse voorzieningen, zoals winkels, horecagelegenheden en scholen.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Geleen Oost wordt bediend door stoptreinen van Arriva, die op de spoorlijn Sittard – Herzogenrath rijden. De treinen rijden in een halfuursdienst tussen Sittard en Heerlen, met een uursdienst tussen Heerlen en Herzogenrath. In de spits rijden er extra treinen tussen Sittard en Heerlen. De belangrijkste bestemmingen die vanaf station Geleen Oost bereikbaar zijn, zijn Sittard, Heerlen, Landgraaf, Kerkrade en Herzogenrath.

Naast de stoptreinen van Arriva is station Geleen Oost ook aangesloten op het landelijke spoorwegnetwerk van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Reizigers kunnen vanaf station Geleen Oost overstappen op intercitytreinen in Sittard en Heerlen, die onder andere verbindingen bieden naar Maastricht, Eindhoven, Utrecht en Amsterdam.

Parkeermogelijkheden voor de auto

In de directe omgeving van station Geleen Oost zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de voorzijde van het station bevindt zich een kleine parkeerplaats met gratis parkeergelegenheid. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving diverse straten waar gratis geparkeerd kan worden. Voor langdurig parkeren is het aan te raden om gebruik te maken van de parkeergarage aan de Rijksweg Zuid, op enkele minuten loopafstand van het station.

Fietsenstalling

Station Geleen Oost beschikt over een overdekte fietsenstalling, die in 2007 werd aangelegd tijdens de modernisering van het station. De fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 100 fietsen en is gratis te gebruiken. Daarnaast zijn er enkele fietskluizen aanwezig, waar fietsen tegen betaling veilig kunnen worden opgeborgen.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van station Geleen Oost zijn diverse horecagelegenheden en winkels te vinden. Aan de Rijksweg Zuid bevinden zich enkele cafés en restaurants, waar reizigers terecht kunnen voor een kop koffie, een snelle lunch of een uitgebreid diner. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving diverse supermarkten en andere winkels te vinden, zoals een bakker, een slager en een drogisterij.

Voor een uitgebreider winkelaanbod kunnen reizigers terecht in het centrum van Geleen, dat op ongeveer 10 minuten loopafstand van het station ligt. Hier bevinden zich diverse winkelstraten met een gevarieerd aanbod aan winkels, van kledingzaken tot elektronicawinkels en van boekhandels tot woonwinkels.

Hotels in de buurt

In de omgeving van station Geleen Oost zijn enkele hotels te vinden waar reizigers kunnen overnachten. Op loopafstand van het station bevindt zich Hotel De Prins, een kleinschalig hotel met 16 kamers. Dit hotel beschikt over een eigen restaurant en biedt gratis parkeergelegenheid aan gasten.

Op enkele kilometers afstand van het station, in de nabijgelegen plaatsen Sittard en Beek, zijn diverse andere hotels te vinden. Deze hotels zijn goed bereikbaar met de auto of het openbaar vervoer en bieden een ruime keuze aan kamers en faciliteiten.

Station Geleen Oost is een belangrijk knooppunt in de stad Geleen en biedt reizigers diverse mogelijkheden op het gebied van vervoer, horeca en overnachting. Met zijn rijke geschiedenis en moderne faciliteiten is het station een onmisbaar onderdeel van de stad en de regio.

Plaats een reactie