Station Glanerbrug

Station Glanerbrug is een voormalig spoorwegstation in de Nederlandse plaats Glanerbrug, gelegen in de provincie Overijssel. Het station werd geopend op 1 oktober 1865 en heeft een rijke geschiedenis. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de historie van het station, de ligging in de stad Glanerbrug, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van Station Glanerbrug

Station Glanerbrug werd geopend op 1 oktober 1865 als onderdeel van de spoorlijn Enschede – Gronau, die werd aangelegd door de Nederlandsch-Westfaalsche Spoorweg-Maatschappij (NWS). Het oorspronkelijke stationsgebouw was van het type NWS, een standaardontwerp dat op meerdere stations langs de spoorlijn werd toegepast. In 1903 werd het stationsgebouw vervangen door een nieuw gebouw van het type GOLS, ontworpen door architect K.H. van Brederode. Dit gebouw had een karakteristieke vorm met een hoog middendeel en twee lagere zijvleugels.

In de loop der jaren heeft het station diverse functies gehad. Zo was het in de beginjaren een belangrijk grensstation voor de handel tussen Nederland en Duitsland. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het station gebruikt voor de opvang van Belgische vluchtelingen en tijdens de Tweede Wereldoorlog was het een belangrijk knooppunt voor de Duitse bezetter. Na de oorlog nam het belang van het station af, mede door de opkomst van het wegvervoer. In 1976 werd het station gesloten voor reizigersvervoer en in 1981 werd het stationsgebouw gesloopt.

Ligging in de stad Glanerbrug

Station Glanerbrug was gelegen aan de zuidkant van de stad Glanerbrug, nabij de grens met Duitsland. De spoorlijn liep parallel aan de huidige N35, de belangrijkste verkeersader tussen Enschede en Gronau. Het station lag op loopafstand van het centrum van Glanerbrug, waardoor het goed bereikbaar was voor de inwoners van de stad. Na de sluiting van het station is het terrein herontwikkeld en zijn er woningen gebouwd op de plek waar het stationsgebouw en de perrons zich bevonden.

Treinen op Station Glanerbrug

Station Glanerbrug was een stopplaats voor stoptreinen tussen Enschede en Gronau. In de beginjaren reden er ook doorgaande treinen tussen Amsterdam en Berlijn via het station, maar deze verbinding werd later verlegd via Hengelo en Bad Bentheim. Na de sluiting van het station in 1976 is het reizigersvervoer op de spoorlijn Enschede – Gronau gestaakt. In 2001 is de spoorlijn weer in gebruik genomen voor reizigersvervoer, maar Station Glanerbrug is daarbij niet heropend. Tegenwoordig rijden er treinen van de Duitse vervoerder DB Regio tussen Enschede en Gronau, met een stop op het nabijgelegen station Enschede De Eschmarke.

Parkeermogelijkheden en fietsenstalling

Tijdens de periode dat Station Glanerbrug in gebruik was, waren er parkeermogelijkheden voor auto’s in de directe omgeving van het station. Na de sluiting van het station en de herontwikkeling van het terrein zijn deze parkeerplaatsen verdwenen. In de huidige woonwijk zijn er wel parkeermogelijkheden voor bewoners en bezoekers, maar deze zijn niet specifiek bedoeld voor treinreizigers. Voor het stallen van fietsen was er bij het station een fietsenstalling aanwezig. Ook deze is na de sluiting van het station verdwenen.

Restaurants, winkels en hotels in de buurt

In de directe omgeving van het voormalige Station Glanerbrug zijn diverse restaurants en winkels te vinden. In het centrum van Glanerbrug, op loopafstand van de locatie van het voormalige station, zijn diverse horecagelegenheden en winkels gevestigd. Voor een uitgebreider aanbod aan restaurants, winkels en uitgaansgelegenheden kunnen bezoekers terecht in het nabijgelegen Enschede.

Wat betreft overnachtingsmogelijkheden zijn er in Glanerbrug enkele kleinschalige bed & breakfasts en vakantiewoningen te vinden. Voor een uitgebreider aanbod aan hotels kunnen bezoekers terecht in Enschede, waar diverse hotels in verschillende prijsklassen te vinden zijn.

Conclusie

Station Glanerbrug was een belangrijk grensstation met een rijke geschiedenis, gelegen in de stad Glanerbrug in de provincie Overijssel. Hoewel het station in 1976 gesloten werd voor reizigersvervoer en het stationsgebouw in 1981 gesloopt werd, zijn er nog steeds sporen van het verleden zichtbaar in de omgeving. De voormalige locatie van het station is tegenwoordig een woonwijk, maar in het centrum van Glanerbrug zijn nog diverse restaurants, winkels en overnachtingsmogelijkheden te vinden. Voor treinreizigers is het nabijgelegen station Enschede De Eschmarke een alternatief, met treinverbindingen tussen Enschede en Gronau.

Plaats een reactie