Station Goes

Station Goes is een belangrijk spoorwegknooppunt in de stad Goes, gelegen in de provincie Zeeland. Het station werd geopend op 1 juli 1868 en is sindsdien een belangrijk onderdeel van de Zeeuwse spoorweginfrastructuur. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Goes, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van Station Goes

De geschiedenis van Station Goes gaat terug tot de 19e eeuw. In 1863 werd de spoorlijn Roosendaal-Vlissingen aangelegd, waarbij Goes een belangrijk tussenstation werd. Het oorspronkelijke stationsgebouw werd ontworpen door architect K.H. van Brederode en was van het type SS 3e klasse. Dit gebouw werd in 1868 in gebruik genomen.

In de loop der jaren werd het station meerdere malen verbouwd en uitgebreid. In 1901 werd het stationsgebouw vergroot en kreeg het een extra verdieping. In 1927 werd het station opnieuw verbouwd, waarbij de perrons werden verhoogd en er een voetgangerstunnel werd aangelegd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog liep het station schade op door bombardementen, maar het werd na de oorlog weer hersteld.

In de jaren ’70 van de vorige eeuw werd het station gemoderniseerd en kreeg het zijn huidige uiterlijk. Het stationsgebouw werd in 1975 vervangen door een nieuw, moderner gebouw, ontworpen door architect Cees Douma. In 2003 werd het station opnieuw verbouwd, waarbij de perrons werden verlengd en er een nieuwe fietsenstalling werd gerealiseerd.

Ligging in de stad Goes

Station Goes is gelegen aan de zuidwestelijke rand van het stadscentrum van Goes. Het station ligt aan de spoorlijn Roosendaal-Vlissingen, die dwars door de provincie Zeeland loopt. Het station is goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer. Vanaf het station is het ongeveer 10 minuten lopen naar het centrum van Goes, waar diverse winkels, restaurants en bezienswaardigheden te vinden zijn.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Goes wordt bediend door de Nederlandse Spoorwegen (NS). Er rijden twee treinseries op het station: de Intercity en de Sprinter. De Intercity verbindt Goes met de steden Vlissingen, Middelburg, Bergen op Zoom, Roosendaal, Dordrecht, Rotterdam en Amsterdam. De Sprinter rijdt tussen Vlissingen en Roosendaal en stopt op alle tussengelegen stations.

De treinen rijden over het algemeen twee keer per uur in beide richtingen. In de spitsuren kan dit oplopen tot vier keer per uur. De reistijd van Goes naar Vlissingen bedraagt ongeveer 30 minuten, naar Middelburg 20 minuten, naar Roosendaal 35 minuten, naar Rotterdam 1 uur en 20 minuten en naar Amsterdam 2 uur en 20 minuten.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Goes zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de voorzijde van het station bevindt zich een parkeerterrein waar gratis geparkeerd kan worden. Dit parkeerterrein heeft een beperkt aantal plaatsen en kan tijdens drukke periodes vol zijn.

Op ongeveer 5 minuten lopen van het station ligt parkeergarage Centrum, waar tegen betaling geparkeerd kan worden. Deze parkeergarage is 24 uur per dag geopend en biedt ruimte aan ongeveer 400 auto’s. Daarnaast zijn er in de omgeving van het station diverse straten waar (betaald) geparkeerd kan worden.

Fietsenstalling

Station Goes beschikt over een bewaakte fietsenstalling, gelegen aan de voorzijde van het station. Deze fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 1000 fietsen en is geopend van maandag tot en met vrijdag van 06:00 tot 19:00 uur. In het weekend is de fietsenstalling gesloten. Het stallen van een fiets in de bewaakte fietsenstalling is gratis.

Daarnaast zijn er rondom het station diverse onbewaakte fietsenrekken waar fietsen gratis gestald kunnen worden. Deze fietsenrekken zijn 24 uur per dag toegankelijk.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Goes zijn diverse restaurants en winkels te vinden. Aan de voorzijde van het station bevindt zich een vestiging van de bekende broodjeszaak Subway, waar reizigers terecht kunnen voor een snelle maaltijd. Op ongeveer 5 minuten lopen van het station ligt het centrum van Goes, waar diverse restaurants, caf├ęs en winkels te vinden zijn.

Enkele populaire restaurants in de buurt van het station zijn Restaurant De Landbouw, Brasserie Katoen en Restaurant Het Stadhuis. Daarnaast zijn er in het centrum van Goes diverse winkels te vinden, waaronder bekende ketens als HEMA, Kruidvat en Albert Heijn.

Hotels in de buurt

Er zijn diverse hotels in de buurt van Station Goes waar reizigers kunnen overnachten. Enkele populaire hotels in de omgeving zijn Hotel Terminus, Amadore Stadshotel Goes en Hotel Katoen. Deze hotels liggen op loopafstand van het station en bieden diverse faciliteiten, zoals gratis WiFi, een restaurant en een bar.

Daarnaast zijn er in de omgeving van Goes diverse bed & breakfasts en vakantieparken te vinden, waar reizigers kunnen verblijven. Enkele voorbeelden hiervan zijn Bed & Breakfast De Derde Ronde, Bed & Breakfast Villa Veerhaven en Vakantiepark Hof van Zeeland.

Station Goes is een belangrijk spoorwegknooppunt in de provincie Zeeland en biedt reizigers diverse faciliteiten en voorzieningen. Met zijn centrale ligging in de stad Goes en goede verbindingen met andere steden in Nederland is het station een ideale uitvalsbasis voor zowel zakelijke als toeristische reizigers.

Plaats een reactie