Station Goor

Station Goor is een belangrijk knooppunt in de stad Goor, gelegen in de provincie Overijssel. Het station werd geopend op 1 november 1865 en is sindsdien een belangrijk onderdeel van de infrastructuur van de stad. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Goor, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Goor werd geopend op 1 november 1865 als onderdeel van de spoorlijn Zutphen – Hengelo – Enschede, die werd aangelegd door de Nederlandsche Centraal-Spoorweg-Maatschappij (NCS). Het oorspronkelijke stationsgebouw was van het type NCS 3e klasse en werd ontworpen door architect Nicolaas Kamperdijk. In 1901 werd het stationsgebouw uitgebreid met een extra verdieping en een nieuwe gevel. In 1965 werd het stationsgebouw gesloopt en vervangen door een nieuw, moderner gebouw, ontworpen door architect Cees Douma. Dit gebouw is nog steeds in gebruik.

In de loop der jaren zijn er diverse veranderingen geweest in het treinverkeer op Station Goor. Zo werd in 1936 de stoomtractie vervangen door dieselelektrische tractie en werden er in de jaren ’60 en ’70 diverse sporen opgeheven. In 2003 werd de spoorlijn tussen Zutphen en Hengelo geëlektrificeerd, waardoor er sindsdien elektrische treinen rijden op het traject.

Ligging in de stad Goor

Station Goor is gelegen aan de zuidwestelijke rand van de stad, aan de Stationslaan. Het station ligt op loopafstand van het centrum van Goor, waar diverse winkels, horecagelegenheden en andere voorzieningen te vinden zijn. Ook zijn er diverse busverbindingen van en naar het station, waardoor het station goed bereikbaar is met het openbaar vervoer.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Goor wordt bediend door de stoptreinen van vervoerder Keolis Nederland, die rijden op de spoorlijn Zutphen – Hengelo – Enschede. Er vertrekken en arriveren twee treinen per uur in beide richtingen. De treinen rijden van maandag tot en met zaterdag overdag en op zondag vanaf de vroege ochtend tot de late avond. In de avonduren en op zondagochtend rijden de treinen één keer per uur.

De reistijd van Station Goor naar Zutphen bedraagt ongeveer 30 minuten, naar Hengelo ongeveer 15 minuten en naar Enschede ongeveer 30 minuten. Vanuit Goor zijn er goede aansluitingen op andere treinen in Zutphen, Hengelo en Enschede, waardoor reizigers eenvoudig verder kunnen reizen naar andere bestemmingen in Nederland.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Goor zijn er diverse parkeermogelijkheden voor auto’s. Aan de Stationslaan, direct naast het station, is een parkeerterrein waar gratis geparkeerd kan worden. Ook in de omliggende straten zijn er parkeerplaatsen beschikbaar. Houd er wel rekening mee dat in sommige straten een parkeerschijf verplicht is of dat er een maximale parkeerduur geldt.

Fietsenstalling

Station Goor beschikt over een overdekte fietsenstalling, waar reizigers gratis hun fiets kunnen stallen. De fietsenstalling is gelegen aan de Stationslaan, direct naast het station. Er is voldoende capaciteit om een groot aantal fietsen te stallen, waardoor reizigers eenvoudig met de fiets naar het station kunnen komen.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Goor zijn er enkele horecagelegenheden te vinden, zoals een cafetaria en een pizzeria. Voor een uitgebreider aanbod aan restaurants en winkels kunnen reizigers terecht in het centrum van Goor, dat op loopafstand van het station ligt. Hier zijn diverse winkels, supermarkten, cafés en restaurants te vinden, waardoor er voor ieder wat wils is.

Hotels in de buurt

In de omgeving van Station Goor zijn er enkele overnachtingsmogelijkheden te vinden. Zo zijn er in de stad Goor enkele hotels en bed & breakfasts gevestigd, waar reizigers kunnen overnachten. Ook in de omliggende plaatsen, zoals Hengelo, Enschede en Zutphen, zijn er diverse hotels en andere accommodaties beschikbaar. Hierdoor is er voor reizigers die willen overnachten in de buurt van Station Goor voldoende keuze.

Station Goor is een belangrijk knooppunt in de stad Goor en biedt reizigers diverse voorzieningen en goede verbindingen met andere plaatsen in Nederland. Met de aanwezigheid van parkeermogelijkheden, een fietsenstalling, horecagelegenheden en overnachtingsmogelijkheden in de buurt, is het station een prettige plek voor reizigers om te vertrekken of aan te komen.

Plaats een reactie