Station Gorinchem

Station Gorinchem is een belangrijk knooppunt in de stad Gorinchem, gelegen in de provincie Zuid-Holland. Het station werd geopend op 1 december 1883 en is sindsdien een belangrijke schakel in het openbaar vervoer van de stad en de omliggende regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad, de treinen die er vertrekken en aankomen, de parkeermogelijkheden, fietsenstalling, restaurants, winkels en hotels in de buurt.

Geschiedenis van het station

Station Gorinchem werd geopend op 1 december 1883 als onderdeel van de MerwedeLingelijn, een spoorlijn die loopt tussen Dordrecht en Geldermalsen. Het oorspronkelijke stationsgebouw was een standaardtype dat op meerdere plaatsen in Nederland werd gebruikt. In de loop der jaren is het station meerdere keren verbouwd en aangepast aan de veranderende eisen van het openbaar vervoer en de reizigers.

In 1970 werd het oorspronkelijke stationsgebouw gesloopt en vervangen door een nieuw, moderner gebouw. Dit gebouw bestaat uit een laag, langwerpig deel met een stationshal en een hoger deel met kantoorruimtes. In 2011 werd het station opnieuw verbouwd en gemoderniseerd. Hierbij werd onder andere de stationshal opgeknapt en werden er nieuwe voorzieningen toegevoegd, zoals een Kiosk en een fietsenstalling.

Ligging in de stad Gorinchem

Station Gorinchem is gelegen aan de westkant van de stad, op ongeveer 1,5 kilometer van het historische centrum. Het station ligt aan de rand van een woonwijk en grenst aan een bedrijventerrein. De omgeving van het station is de afgelopen jaren flink opgeknapt en er zijn diverse nieuwe voorzieningen bijgekomen, zoals een busstation en een parkeerterrein.

Vanaf het station is het centrum van Gorinchem goed bereikbaar, zowel te voet als met de fiets of het openbaar vervoer. Er zijn diverse buslijnen die vanaf het station naar het centrum en andere delen van de stad rijden. Daarnaast is er een goede fietsverbinding tussen het station en het centrum, met een vrijliggend fietspad langs de MerwedeLingelijn.

Treinen op station Gorinchem

Station Gorinchem wordt bediend door de MerwedeLingelijn, een spoorlijn die wordt geëxploiteerd door Qbuzz onder de naam R-net. Er rijden twee treinen per uur in beide richtingen: één trein naar Dordrecht en één trein naar Geldermalsen. In de spitsuren rijden er extra treinen, waardoor er een kwartierdienst ontstaat.

De treinen op de MerwedeLingelijn zijn moderne, elektrische treinstellen van het type Stadler FLIRT. Deze treinen zijn voorzien van alle gemakken, zoals comfortabele zitplaatsen, airconditioning, stopcontacten en gratis wifi. Daarnaast zijn de treinen toegankelijk voor rolstoelgebruikers en is er ruimte voor fietsen en kinderwagens.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van station Gorinchem zijn er diverse parkeermogelijkheden voor auto’s. Aan de voorzijde van het station is een groot parkeerterrein waar gratis geparkeerd kan worden. Dit parkeerterrein is bedoeld voor reizigers die met de trein verder reizen en biedt plaats aan ongeveer 200 auto’s.

Daarnaast zijn er in de omliggende straten en op het nabijgelegen bedrijventerrein ook parkeerplaatsen beschikbaar. Hier geldt over het algemeen een blauwe zone, waarbij een parkeerschijf verplicht is en er maximaal 2 uur geparkeerd mag worden. Voor langere parkeertijden is het aan te raden om gebruik te maken van het parkeerterrein bij het station.

Fietsenstalling

Station Gorinchem beschikt over een overdekte fietsenstalling aan de voorzijde van het station. Deze fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 400 fietsen en is gratis te gebruiken. De stalling is voorzien van verlichting en camerabewaking, waardoor het een veilige plek is om je fiets te stallen tijdens het reizen met de trein.

Naast de overdekte fietsenstalling zijn er ook diverse fietsklemmen en -rekken in de directe omgeving van het station. Hier kunnen fietsen eveneens gratis gestald worden, maar deze plekken zijn niet overdekt en bieden minder bescherming tegen diefstal en weersinvloeden.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van station Gorinchem zijn er diverse restaurants en winkels te vinden. In de stationshal zelf is een Kiosk gevestigd, waar reizigers terecht kunnen voor een snelle snack, een kop koffie of een krant. Daarnaast zijn er in de omliggende straten en op het nabijgelegen bedrijventerrein diverse eetgelegenheden, zoals een pizzeria, een Chinees restaurant en een broodjeszaak.

Op het bedrijventerrein zijn ook enkele winkels te vinden, waaronder een supermarkt en een bouwmarkt. Voor een uitgebreider winkelaanbod is het aan te raden om naar het centrum van Gorinchem te gaan, waar diverse winkelstraten en een overdekt winkelcentrum te vinden zijn.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels in de buurt van station Gorinchem waar reizigers kunnen overnachten. Op ongeveer 1 kilometer van het station ligt een groot hotel met ruime kamers, een restaurant en vergaderfaciliteiten. Dit hotel is zowel met de auto als met het openbaar vervoer goed bereikbaar en biedt gratis parkeergelegenheid.

In het centrum van Gorinchem zijn er diverse kleinere hotels en bed & breakfasts te vinden. Deze accommodaties zijn gevestigd in historische panden en bieden een sfeervolle en authentieke overnachtingsmogelijkheid. Vanaf het station zijn deze hotels goed bereikbaar met de bus, de fiets of te voet.

Station Gorinchem is een belangrijk knooppunt in de stad en biedt diverse voorzieningen voor reizigers, zoals parkeergelegenheid, een fietsenstalling, een Kiosk en goede verbindingen met het openbaar vervoer. In de omgeving van het station zijn diverse restaurants, winkels en hotels te vinden, waardoor het een aantrekkelijke locatie is voor zowel reizigers als inwoners van Gorinchem.

Plaats een reactie