Station Gramsbergen

Station Gramsbergen is een spoorwegstation in de Nederlandse provincie Overijssel, gelegen in het dorp Gramsbergen. Het station werd geopend op 1 juni 1905 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Gramsbergen, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

De aanleg van de spoorlijn tussen Zwolle en Emmen, waar Station Gramsbergen deel van uitmaakt, begon in 1903. De spoorlijn werd aangelegd door de Nederlandsche Centraal-Spoorweg-Maatschappij (NCS) en werd in 1905 in gebruik genomen. Station Gramsbergen werd op 1 juni 1905 geopend als onderdeel van deze spoorlijn. Het oorspronkelijke stationsgebouw was van het type NCS 5e klasse, een standaardontwerp dat op meerdere stations langs de spoorlijn werd toegepast. In 1975 werd het stationsgebouw gesloopt en vervangen door een eenvoudiger gebouw.

In de loop der jaren zijn er diverse veranderingen geweest in het treinverkeer op de spoorlijn en het station. Zo werd in 1938 het reizigersvervoer tussen Zwolle en Coevorden gestaakt, waardoor Station Gramsbergen tijdelijk gesloten werd voor reizigers. In 1940 werd het reizigersvervoer hervat en kwamen er weer treinen op het station. In 1987 werd de spoorlijn geëlektrificeerd en sindsdien rijden er elektrische treinen op het traject.

Ligging in de stad Gramsbergen

Station Gramsbergen ligt aan de zuidwestelijke rand van het dorp, op ongeveer 1 kilometer van het centrum. Het station is goed bereikbaar via de Stationsstraat, die het dorp met het station verbindt. In de directe omgeving van het station bevinden zich voornamelijk woonhuizen en enkele bedrijven. Het station ligt op loopafstand van diverse voorzieningen in het dorp, zoals winkels, horecagelegenheden en sportfaciliteiten.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Gramsbergen wordt bediend door de stoptreinen van vervoerder Arriva, die op de spoorlijn Zwolle – Emmen rijden. Er vertrekken en arriveren twee treinen per uur in beide richtingen. De treinen richting Zwolle stoppen onder andere op de stations Hardenberg, Mariënberg, Ommen, Dalfsen en Zwolle. In de richting van Emmen stoppen de treinen onder andere op de stations Coevorden, Dalen, Nieuw-Amsterdam en Emmen.

De reistijd van Station Gramsbergen naar Zwolle bedraagt ongeveer 45 minuten, terwijl de reistijd naar Emmen ongeveer 30 minuten is. Vanuit Zwolle en Emmen zijn er goede aansluitingen op andere treinen naar diverse bestemmingen in Nederland.

Parkeermogelijkheden voor de auto

In de directe omgeving van Station Gramsbergen zijn er enkele parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de Stationsstraat, vlakbij het station, zijn er enkele parkeerplaatsen beschikbaar. Daarnaast is er een kleine parkeerplaats aan de Parallelweg, aan de andere kant van het spoor. Deze parkeerplaatsen zijn gratis te gebruiken. In het centrum van Gramsbergen zijn er ook diverse parkeermogelijkheden, maar deze liggen op iets grotere afstand van het station.

Fietsenstalling

Bij Station Gramsbergen is er een fietsenstalling aanwezig, waar reizigers hun fiets gratis kunnen stallen. De fietsenstalling bevindt zich aan de Stationsstraat, vlakbij de ingang van het station. Er is ruimte voor enkele tientallen fietsen. Daarnaast zijn er enkele fietsklemmen aan de Parallelweg, aan de andere kant van het spoor.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Gramsbergen zijn er enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. Op loopafstand van het station bevindt zich een supermarkt, waar reizigers terecht kunnen voor hun dagelijkse boodschappen. In het centrum van Gramsbergen, op ongeveer 1 kilometer van het station, zijn er diverse restaurants, cafés en winkels te vinden. Hier kunnen reizigers terecht voor een hapje en een drankje, of om te winkelen.

Hotels in de buurt

In de omgeving van Station Gramsbergen zijn er enkele overnachtingsmogelijkheden. In het dorp zelf zijn er enkele bed & breakfasts en vakantiewoningen te vinden. Op iets grotere afstand, in de nabijgelegen plaatsen Hardenberg en Coevorden, zijn er diverse hotels en andere accommodaties beschikbaar. Deze accommodaties zijn goed bereikbaar met de trein vanaf Station Gramsbergen, of met de auto.

Conclusie

Station Gramsbergen is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio Overijssel. Met een rijke geschiedenis en een gunstige ligging in het dorp Gramsbergen, biedt het station goede verbindingen naar Zwolle en Emmen. Daarnaast zijn er diverse voorzieningen in de buurt van het station, zoals parkeermogelijkheden, een fietsenstalling, horecagelegenheden en winkels. Ook zijn er diverse overnachtingsmogelijkheden in de omgeving, waardoor Station Gramsbergen een ideale uitvalsbasis is voor reizigers die de regio willen verkennen.

Plaats een reactie