Station Groningen Europapark

Station Groningen Europapark is een relatief jong treinstation in de stad Groningen, gelegen in het gelijknamige Europapark. Het station werd geopend in 2012 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor zowel trein- als busvervoer in de stad en de regio. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad, de treinen die er vertrekken en aankomen, parkeermogelijkheden, fietsenstalling, nabijgelegen restaurants, winkels en hotels.

Geschiedenis van het station

De plannen voor de bouw van Station Groningen Europapark stammen uit de jaren ’90 van de vorige eeuw. Het idee was om een nieuw station te bouwen dat de groeiende stad Groningen beter zou kunnen bedienen en tegelijkertijd de druk op het hoofdstation van de stad zou verminderen. In 2007 werd het definitieve besluit genomen om het station te bouwen en in 2010 werd begonnen met de bouw. Het station werd uiteindelijk op 9 december 2012 geopend door toenmalig staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, Wilma Mansveld.

Station Groningen Europapark is ontworpen door architectenbureau Movares en kenmerkt zich door een moderne en strakke vormgeving. Het station is gebouwd op een viaduct, waardoor de treinen op een hoger niveau binnenkomen en de perrons zich op de eerste verdieping bevinden. Op de begane grond bevinden zich de fietsenstalling, bushaltes en parkeerplaatsen.

Ligging in de stad

Station Groningen Europapark ligt in het zuidoosten van de stad Groningen, in de wijk Europapark. Deze wijk is een relatief nieuw stadsdeel dat zich kenmerkt door moderne architectuur en een mix van wonen, werken en recreatie. Het station ligt op ongeveer 2 kilometer afstand van het centrum van Groningen en is zowel met de fiets, auto als het openbaar vervoer goed bereikbaar.

De directe omgeving van het station bestaat uit kantoren, woningen, een bioscoop en een supermarkt. Daarnaast ligt het station op loopafstand van het voetbalstadion van FC Groningen, de Euroborg, en het omliggende winkel- en uitgaansgebied. Ook het natuurgebied Kardinge, met onder andere een zwembad, schaatsbaan en golfbaan, is vanaf het station eenvoudig te bereiken.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Groningen Europapark wordt bediend door zowel stoptreinen als sneltreinen van de vervoerders NS en Arriva. Er zijn directe verbindingen met onder andere Groningen Centraal, Assen, Zwolle, Leeuwarden en Veendam. De treinen rijden over het algemeen twee keer per uur, met in de spits extra treinen op bepaalde trajecten.

Naast de treinverbindingen is het station ook een belangrijk knooppunt voor het stads- en streekvervoer. Er zijn diverse buslijnen die het station aandoen, waaronder lijnen naar het centrum van Groningen, het UMCG, Zernike Campus en omliggende dorpen en steden.

Parkeermogelijkheden

Rondom Station Groningen Europapark zijn er diverse parkeermogelijkheden voor automobilisten. Direct naast het station bevindt zich een parkeerterrein met ruimte voor ongeveer 200 auto’s. Dit parkeerterrein is gratis en biedt een goede mogelijkheid om de auto te parkeren en vervolgens met de trein of bus verder te reizen.

Daarnaast zijn er in de directe omgeving van het station nog enkele andere parkeerterreinen en parkeergarages, zoals bij de Euroborg en het winkelcentrum Sontplein. Deze parkeergelegenheden zijn over het algemeen betaald, maar bieden wel extra capaciteit op drukke momenten.

Fietsenstalling

Station Groningen Europapark beschikt over een ruime fietsenstalling op de begane grond van het station. Deze fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 1500 fietsen en is gratis te gebruiken. De stalling is overdekt en voorzien van camerabewaking, waardoor het een veilige plek is om de fiets te stallen tijdens het reizen met de trein of bus.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van Station Groningen Europapark zijn diverse restaurants en winkels te vinden. Op loopafstand van het station bevindt zich een supermarkt, waar reizigers terecht kunnen voor hun dagelijkse boodschappen. Daarnaast zijn er enkele horecagelegenheden in de buurt, zoals een pizzeria, een sushi-restaurant en een lunchroom.

Voor een uitgebreider aanbod aan winkels en horeca kunnen reizigers terecht in het nabijgelegen winkelcentrum Sontplein of het centrum van Groningen, dat op ongeveer 2 kilometer afstand van het station ligt.

Hotels in de buurt

Hoewel er in de directe omgeving van Station Groningen Europapark geen hotels te vinden zijn, zijn er wel enkele overnachtingsmogelijkheden op korte afstand van het station. Zo zijn er enkele bed & breakfasts en appartementen te huur in de wijk Europapark en de omliggende wijken. Voor een uitgebreider aanbod aan hotels kunnen reizigers terecht in het centrum van Groningen, waar diverse hotels in verschillende prijsklassen te vinden zijn.

Station Groningen Europapark is een modern en goed bereikbaar station dat een belangrijke rol speelt in het openbaar vervoer in de stad Groningen en de regio. Met diverse trein- en busverbindingen, parkeermogelijkheden, een fietsenstalling en nabijgelegen voorzieningen is het station een aantrekkelijke locatie voor zowel forenzen als bezoekers van de stad.

Plaats een reactie