Station Groningen Noord

Station Groningen Noord is een belangrijk spoorwegstation in de stad Groningen, gelegen in het noorden van Nederland. Het station werd geopend op 1 juni 1884 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor treinreizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Groningen Noord, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Groningen Noord werd geopend op 1 juni 1884 als onderdeel van de spoorlijn Groningen – Delfzijl, die werd aangelegd door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen. Het oorspronkelijke stationsgebouw was een eenvoudig houten gebouw, dat in 1903 werd vervangen door een nieuw, groter gebouw van baksteen. Dit gebouw werd ontworpen door architect Eduard Cuypers, die ook verantwoordelijk was voor het ontwerp van andere stationsgebouwen in Nederland, zoals Station Haarlem en Station Den Haag Hollands Spoor.

In de loop der jaren is het station meerdere keren verbouwd en uitgebreid. In 1959 werd het stationsgebouw gemoderniseerd en kreeg het zijn huidige uiterlijk. In 2003 werd het station opnieuw verbouwd, waarbij onder andere de perrons werden verhoogd en er een nieuwe fietsenstalling werd aangelegd. In 2019 werd het station opnieuw gemoderniseerd, met onder andere de aanleg van een nieuw busstation en de bouw van een nieuwe fietsenstalling.

Ligging in de stad Groningen Noord

Station Groningen Noord is gelegen in het noorden van de stad Groningen, in de wijk Selwerd. Het station ligt aan de spoorlijn Groningen – Delfzijl en wordt bediend door treinen van de vervoerder Arriva. Het station is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, met diverse buslijnen die in de directe omgeving van het station stoppen. Daarnaast is het station ook goed bereikbaar met de fiets en de auto, met diverse fiets- en wandelroutes in de omgeving en parkeermogelijkheden in de buurt van het station.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Groningen Noord wordt bediend door treinen van de vervoerder Arriva. Er zijn twee treindiensten die het station aandoen: de stoptrein tussen Groningen en Delfzijl en de stoptrein tussen Groningen en Roodeschool. Beide treindiensten rijden twee keer per uur in beide richtingen, met in de spitsuren extra treinen. De reistijd van Station Groningen Noord naar het centraal station van Groningen bedraagt ongeveer 5 minuten, terwijl de reistijd naar Delfzijl ongeveer 35 minuten bedraagt.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Groningen Noord zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Er is een parkeerterrein aan de noordzijde van het station, waar gratis geparkeerd kan worden. Daarnaast zijn er in de omliggende woonwijken ook diverse parkeerplaatsen beschikbaar, al kan het hier soms lastig zijn om een vrije parkeerplek te vinden. Het is aan te raden om tijdig te vertrekken om een parkeerplek te vinden en eventueel gebruik te maken van de parkeerapp Parkmobile om een parkeerplek te reserveren.

Fietsenstalling

Station Groningen Noord beschikt over een ruime fietsenstalling, die in 2019 volledig is vernieuwd. De fietsenstalling biedt plaats aan meer dan 1000 fietsen en is voorzien van diverse voorzieningen, zoals oplaadpunten voor elektrische fietsen en fietskluizen. De fietsenstalling is gratis te gebruiken en is 24 uur per dag geopend. Daarnaast zijn er ook diverse fietsenrekken in de directe omgeving van het station, waar fietsen tijdelijk gestald kunnen worden.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van Station Groningen Noord zijn er diverse restaurants en winkels te vinden. Op loopafstand van het station bevindt zich een klein winkelcentrum, met onder andere een supermarkt, een bakker, een drogisterij en een slijterij. Daarnaast zijn er diverse horecagelegenheden in de buurt, zoals een pizzeria, een Chinees restaurant en een snackbar. Voor een uitgebreider aanbod aan winkels en horeca kan men terecht in het centrum van Groningen, dat op ongeveer 10 minuten fietsen of 5 minuten met de trein vanaf het station ligt.

Hotels in de buurt

Er zijn diverse hotels in de buurt van Station Groningen Noord waar men kan overnachten. Enkele voorbeelden zijn het Van der Valk Hotel Groningen-Hoogkerk, het Bastion Hotel Groningen en het NH Groningen Hotel. Deze hotels zijn allemaal goed bereikbaar vanaf het station, zowel met het openbaar vervoer als met de auto. Daarnaast zijn er in het centrum van Groningen nog veel meer hotels en andere accommodaties te vinden, die ook goed bereikbaar zijn vanaf Station Groningen Noord.

Station Groningen Noord is een belangrijk knooppunt voor treinreizigers in de regio en biedt diverse voorzieningen, zoals parkeermogelijkheden, een fietsenstalling, winkels en horeca. Met zijn gunstige ligging in de stad Groningen en goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer, de fiets en de auto, is het station een ideale uitvalsbasis voor zowel forenzen als toeristen die de stad en de omliggende regio willen verkennen.

Plaats een reactie