Station Groningen

Station Groningen, ook wel bekend als het Hoofdstation, is het belangrijkste treinstation van de stad Groningen en een belangrijk knooppunt in het noorden van Nederland. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Groningen, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Groningen werd geopend op 1 juni 1866 als onderdeel van de spoorlijn Harlingen – Nieuweschans. Het oorspronkelijke stationsgebouw was ontworpen door architect K.H. van Brederode. In 1893 werd besloten om het station te vervangen door een nieuw gebouw, ontworpen door architect Izaak Gosschalk. Dit gebouw werd in 1896 in gebruik genomen en is tot op de dag van vandaag het huidige stationsgebouw.

Door de jaren heen heeft het station diverse uitbreidingen en verbouwingen ondergaan. In 1906 werd de stationshal vergroot en in 1920 werd een extra verdieping toegevoegd aan het stationsgebouw. In 1954 werd de stationshal opnieuw verbouwd en werd er een nieuwe voetgangerstunnel aangelegd. In de jaren ’90 werd het station opnieuw gerenoveerd en werd er een nieuwe fietsenstalling gebouwd.

In 2007 werd het station uitgeroepen tot het mooiste station van Nederland door de lezers van het tijdschrift ‘Spoor’. Het station is een rijksmonument en staat bekend om zijn bijzondere architectuur, waaronder de grote stationshal met glas-in-loodramen en de monumentale klok aan de buitenzijde van het gebouw.

Ligging in de stad Groningen

Station Groningen is gelegen aan de zuidwestkant van de binnenstad van Groningen, op loopafstand van het stadscentrum. Het station is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, zowel met de trein als met de bus. Het busstation bevindt zich aan de voorzijde van het station en biedt verbindingen met diverse stads- en streekbussen.

De omgeving van het station is de afgelopen jaren flink opgeknapt en er zijn diverse nieuwe gebouwen en voorzieningen gerealiseerd, zoals het Groninger Forum en het nieuwe hoofdkantoor van DUO en de Belastingdienst. Ook zijn er plannen om het stationsgebied verder te ontwikkelen en te verbeteren, onder andere door de aanleg van een nieuw busstation en de bouw van een nieuwe fietsenstalling.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Groningen is een belangrijk knooppunt in het noorden van Nederland en er vertrekken en arriveren dagelijks vele treinen. Er zijn directe verbindingen met onder andere Leeuwarden, Zwolle, Assen, Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam. Daarnaast zijn er diverse stoptreinen die de omliggende plaatsen in de provincie Groningen en Drenthe bedienen.

De treindiensten op station Groningen worden verzorgd door de Nederlandse Spoorwegen (NS) en Arriva. De NS verzorgt de intercityverbindingen naar de Randstad, terwijl Arriva de stoptreinen en de verbindingen naar Leeuwarden en Duitsland voor haar rekening neemt.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van station Groningen zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de voorzijde van het station bevindt zich een parkeerterrein waar tegen betaling geparkeerd kan worden. Daarnaast zijn er in de buurt van het station diverse parkeergarages, zoals de parkeergarage aan de Stationsweg en de parkeergarage onder het DUO-gebouw.

Voor reizigers die hun auto langere tijd willen parkeren, zijn er P+R-terreinen aan de rand van de stad. Deze terreinen zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer en bieden een voordelige parkeermogelijkheid voor langparkeerders.

Fietsenstalling

Station Groningen beschikt over een grote fietsenstalling aan de zuidzijde van het station. Deze stalling biedt plaats aan ruim 10.000 fietsen en is gratis te gebruiken. Daarnaast zijn er diverse fietskluizen beschikbaar voor reizigers die hun fiets extra veilig willen stallen. In de fietsenstalling is ook een fietsenwinkel aanwezig waar fietsen gehuurd, gerepareerd en gekocht kunnen worden.

Restaurants en winkels

In en rondom station Groningen zijn diverse restaurants en winkels te vinden. In de stationshal zijn onder andere een Albert Heijn To Go, een Starbucks, een Broodzaak en een Kiosk gevestigd. Aan de voorzijde van het station bevinden zich diverse eetgelegenheden, zoals een La Place, een McDonald’s en een Subway.

In de directe omgeving van het station zijn diverse winkels en supermarkten te vinden, zoals een Jumbo, een Lidl en een Kruidvat. Het stadscentrum van Groningen, met een uitgebreid winkelaanbod, ligt op loopafstand van het station.

Hotels in de buurt

Rondom station Groningen zijn diverse hotels te vinden waar reizigers kunnen overnachten. Enkele voorbeelden zijn het NH Hotel De Ville, het City Hotel Groningen, het Martini Hotel en het Apollo Hotel. Deze hotels liggen op loopafstand van het station en bieden diverse kamertypes en faciliteiten aan.

Naast de genoemde hotels zijn er in de stad Groningen nog vele andere overnachtingsmogelijkheden, variƫrend van budgethostels tot luxe hotels en appartementen. Door de centrale ligging van het station zijn de meeste accommodaties goed bereikbaar met het openbaar vervoer of te voet.

Station Groningen is een belangrijk knooppunt in het noorden van Nederland en biedt reizigers diverse faciliteiten en voorzieningen. Met zijn rijke geschiedenis, bijzondere architectuur en centrale ligging in de stad Groningen is het station een belangrijke schakel in het openbaar vervoer en een aantrekkelijke locatie voor zowel reizigers als bezoekers van de stad.

Plaats een reactie