Station Haarlem Spaarnwoude

Station Haarlem Spaarnwoude is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio Haarlem en omstreken. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad Haarlem Spaarnwoude, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Haarlem Spaarnwoude werd geopend op 24 mei 1998. Het station is ontworpen door architect Rob Steenhuis en is gebouwd als onderdeel van de Schiphollijn, een spoorlijn die Schiphol Airport verbindt met Amsterdam, Haarlem en andere steden in de Randstad. Het station is vernoemd naar het nabijgelegen recreatiegebied Spaarnwoude, dat zich ten oosten van het station bevindt.

In de loop der jaren is het station uitgegroeid tot een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio Haarlem en omstreken. Het station is onderdeel van het zogenaamde ‘R-net’, een netwerk van hoogwaardig openbaar vervoer in de Randstad. Dit betekent dat het station goede verbindingen heeft met andere steden en regio’s in de Randstad, zoals Amsterdam, Schiphol, Den Haag en Rotterdam.

Ligging in de stad Haarlem Spaarnwoude

Station Haarlem Spaarnwoude ligt aan de oostkant van de stad Haarlem, vlakbij de snelweg A9 en de N200. Het station bevindt zich op de grens van de gemeenten Haarlem en Velsen, waardoor het zowel voor inwoners van Haarlem als voor inwoners van omliggende gemeenten goed bereikbaar is. Het station ligt op ongeveer 3 kilometer afstand van het centrum van Haarlem en op ongeveer 2 kilometer afstand van het recreatiegebied Spaarnwoude.

Vanaf het station zijn er goede busverbindingen naar het centrum van Haarlem, het centrum van Velsen en het recreatiegebied Spaarnwoude. Daarnaast is er een fietspad dat het station verbindt met het centrum van Haarlem en het recreatiegebied Spaarnwoude.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Haarlem Spaarnwoude wordt bediend door zowel intercitytreinen als sprinters. De intercitytreinen rijden tussen Amsterdam Centraal en Vlissingen, met tussenstops in onder andere Haarlem, Leiden, Den Haag, Rotterdam en Roosendaal. De sprinters rijden tussen Amsterdam Centraal en Zandvoort aan Zee, met tussenstops in onder andere Haarlem, Overveen en Zandvoort.

Daarnaast zijn er tijdens evenementen in het recreatiegebied Spaarnwoude extra treinen die stoppen op station Haarlem Spaarnwoude. Deze treinen rijden meestal tussen Amsterdam Centraal en Haarlem Spaarnwoude, met tussenstops in onder andere Amsterdam Sloterdijk en Halfweg-Zwanenburg.

Parkeermogelijkheden

In de buurt van station Haarlem Spaarnwoude zijn er verschillende parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de noordzijde van het station bevindt zich een groot parkeerterrein waar gratis geparkeerd kan worden. Dit parkeerterrein is vooral bedoeld voor reizigers die met de auto naar het station komen en vervolgens met de trein verder reizen.

Aan de zuidzijde van het station bevindt zich een kleiner parkeerterrein, dat vooral bedoeld is voor kort parkeren. Hier kunnen reizigers hun auto parkeren om iemand af te zetten of op te halen bij het station. Ook op dit parkeerterrein kan gratis geparkeerd worden.

Fietsenstalling

Station Haarlem Spaarnwoude beschikt over een overdekte fietsenstalling aan de noordzijde van het station. In deze fietsenstalling kunnen reizigers hun fiets gratis stallen. De fietsenstalling is voorzien van verlichting en camerabewaking, waardoor het een veilige plek is om de fiets te stallen.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van station Haarlem Spaarnwoude zijn er enkele restaurants en winkels te vinden. Aan de noordzijde van het station bevindt zich een vestiging van fastfoodketen McDonald’s, waar reizigers terecht kunnen voor een snelle maaltijd. Aan de zuidzijde van het station bevindt zich een klein winkelcentrum met onder andere een supermarkt, een bakkerij en een drogisterij.

Op ongeveer 1 kilometer afstand van het station, in de richting van het centrum van Haarlem, bevindt zich een groter winkelcentrum met diverse winkels, restaurants en cafés. Hier kunnen reizigers terecht voor een uitgebreider aanbod aan winkels en horecagelegenheden.

Hotels in de buurt

In de omgeving van station Haarlem Spaarnwoude zijn er enkele hotels te vinden waar reizigers kunnen overnachten. Op ongeveer 1 kilometer afstand van het station bevindt zich een Van der Valk hotel, dat beschikt over ruime kamers, een restaurant en een bar. Daarnaast zijn er in het centrum van Haarlem diverse hotels te vinden, variërend van budgethotels tot luxe hotels. Het centrum van Haarlem is vanaf station Haarlem Spaarnwoude goed bereikbaar met de bus of de fiets.

Station Haarlem Spaarnwoude is dus een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio Haarlem en omstreken. Met goede treinverbindingen, parkeermogelijkheden, een fietsenstalling en diverse voorzieningen in de buurt, is het station een ideale uitvalsbasis voor zowel forenzen als recreatieve reizigers.

Plaats een reactie