Station Hardenberg

Station Hardenberg is een belangrijk knooppunt in de stad Hardenberg, gelegen in de provincie Overijssel. Het station werd geopend op 1 januari 1905 en heeft sindsdien een rijke geschiedenis. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad, de treinen die er vertrekken en aankomen, parkeermogelijkheden, fietsenstalling, nabijgelegen restaurants, winkels en hotels.

Geschiedenis van het station

Station Hardenberg werd geopend op 1 januari 1905 als onderdeel van de spoorlijn Zwolle – Stadskanaal, die werd aangelegd door de Noordoosterlocaalspoorweg-Maatschappij (NOLS). Het oorspronkelijke stationsgebouw was van het type NOLS 3e klasse en werd ontworpen door architect Eduard Cuypers. In 1959 werd het stationsgebouw vervangen door een nieuw gebouw van het type Standaardtype Vierlingsbeek, ontworpen door architect K.H. van Brederode. Dit gebouw werd in 1987 gesloopt en vervangen door het huidige stationsgebouw, ontworpen door architect Rob Steenhuis.

In de loop der jaren zijn er diverse veranderingen geweest in het treinverkeer op station Hardenberg. Zo werd in 1938 de spoorlijn naar Stadskanaal opgeheven voor personenvervoer en in 1970 ook voor goederenvervoer. Sindsdien is station Hardenberg het eindpunt van de spoorlijn vanuit Zwolle. In 1996 werd de spoorlijn geëlektrificeerd en sindsdien rijden er elektrische treinen op het traject.

Ligging in de stad Hardenberg

Station Hardenberg is gelegen aan de westkant van de stad, op ongeveer 1 kilometer van het centrum. Het station ligt aan de Stationsstraat, die de verbinding vormt tussen het centrum en de woonwijken Marslanden en Baalder. In de directe omgeving van het station bevinden zich diverse voorzieningen, zoals een supermarkt, een gezondheidscentrum en een sporthal. Ook zijn er diverse bushaltes in de buurt, waardoor het station goed bereikbaar is met het openbaar vervoer.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Hardenberg wordt bediend door de treinen van vervoerder Arriva. Er rijden twee treinseries op het station: de stoptreinserie 3800 (Zwolle – Emmen) en de sneltreinserie 13800 (Zwolle – Emmen). Beide treinseries rijden elk half uur, waardoor er elk kwartier een trein vertrekt in de richting van Zwolle en Emmen. In de spitsuren rijden er extra treinen, waardoor er een hogere frequentie is.

De reistijd van station Hardenberg naar Zwolle bedraagt ongeveer 40 minuten met de stoptrein en 35 minuten met de sneltrein. Naar Emmen is de reistijd ongeveer 30 minuten met de stoptrein en 25 minuten met de sneltrein. Vanuit Zwolle zijn er goede aansluitingen op de intercitytreinen naar de rest van Nederland.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van station Hardenberg zijn er diverse parkeermogelijkheden voor auto’s. Aan de Stationsstraat, direct naast het station, bevindt zich een parkeerterrein met gratis parkeerplaatsen. Ook aan de overkant van het spoor, aan de Parallelweg, zijn er gratis parkeerplaatsen beschikbaar. In totaal zijn er ongeveer 150 parkeerplaatsen in de buurt van het station.

Daarnaast zijn er in de nabijgelegen woonwijken ook diverse parkeermogelijkheden op straat. Houd er wel rekening mee dat in sommige straten een parkeervergunning vereist is of dat er een maximale parkeerduur geldt.

Fietsenstalling

Bij station Hardenberg is een overdekte fietsenstalling aanwezig, waar reizigers gratis gebruik van kunnen maken. De fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 400 fietsen en is voorzien van verlichting en camerabewaking. Daarnaast zijn er ook enkele fietskluizen beschikbaar, waar reizigers tegen betaling hun fiets veilig kunnen stallen.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van station Hardenberg zijn er enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. Zo is er een supermarkt op loopafstand van het station, waar reizigers terecht kunnen voor hun dagelijkse boodschappen. Daarnaast zijn er enkele cafetaria’s en een pizzeria in de buurt.

Voor een uitgebreider aanbod aan restaurants en winkels kunnen reizigers terecht in het centrum van Hardenberg, dat op ongeveer 1 kilometer afstand van het station ligt. Hier zijn diverse winkels, cafés en restaurants te vinden, evenals een bioscoop en een theater.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels en bed & breakfasts in de buurt van station Hardenberg, waar reizigers kunnen overnachten. Een voorbeeld hiervan is Hotel Hardenberg, dat op ongeveer 1,5 kilometer afstand van het station ligt. Dit hotel beschikt over diverse kamers, een restaurant en een terras. Daarnaast zijn er in het centrum van Hardenberg en in de omliggende dorpen ook diverse andere overnachtingsmogelijkheden te vinden.

Station Hardenberg is een belangrijk knooppunt in de stad en biedt reizigers diverse voorzieningen en goede verbindingen met de rest van Nederland. Met de rijke geschiedenis, de centrale ligging en de diverse faciliteiten is het station een onmisbaar onderdeel van de stad Hardenberg.

Plaats een reactie