Station Harderwijk

Station Harderwijk is een belangrijk knooppunt in de stad Harderwijk, gelegen in de provincie Gelderland. Het station werd geopend op 20 augustus 1863 en heeft sindsdien een rijke geschiedenis. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Harderwijk, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van Station Harderwijk

Station Harderwijk werd geopend op 20 augustus 1863 als onderdeel van de spoorlijn Amersfoort – Zwolle, aangelegd door de Nederlandsche Centraal-Spoorweg-Maatschappij (NCS). Het oorspronkelijke stationsgebouw was een standaardtype van de NCS, ontworpen door architect Nicolaas Kamperdijk. In 1892 werd het stationsgebouw uitgebreid met een extra verdieping en een nieuwe gevel. In 1912 werd het station opnieuw verbouwd, waarbij de gevel werd vervangen door een nieuwe gevel in de stijl van de Amsterdamse School, ontworpen door architect George Willem van Heukelom.

In de loop der jaren werd het station meerdere malen aangepast en uitgebreid. In 1983 werd het stationsgebouw gesloopt en vervangen door een nieuw, moderner gebouw, ontworpen door architect Cees Douma. In 2012 werd het station opnieuw verbouwd en gemoderniseerd, waarbij onder andere een nieuwe fietsenstalling en een nieuw busstation werden gerealiseerd.

Ligging in de stad Harderwijk

Station Harderwijk is gelegen aan de westkant van de stad, nabij het centrum. Het station is goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer. Vanaf het station is het ongeveer 10 minuten lopen naar het historische centrum van Harderwijk, met zijn vele bezienswaardigheden, winkels en horecagelegenheden. Ook het Dolfinarium, een van de grootste attracties van Harderwijk, is op loopafstand van het station.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Harderwijk wordt bediend door de Nederlandse Spoorwegen (NS) en is onderdeel van de spoorlijn Amersfoort – Zwolle. Er vertrekken en arriveren zowel stoptreinen als intercity’s op het station. De belangrijkste verbindingen vanaf Station Harderwijk zijn:

  • Intercity’s richting Amersfoort, Utrecht Centraal, Amsterdam Centraal en Schiphol Airport
  • Intercity’s richting Zwolle, Meppel, Leeuwarden en Groningen
  • Stoptreinen richting Amersfoort, Utrecht Centraal en Ede-Wageningen
  • Stoptreinen richting Zwolle, Kampen en Kampen Zuid

Daarnaast zijn er ook diverse busverbindingen vanaf het busstation bij Station Harderwijk, onder andere naar het centrum van Harderwijk, het Dolfinarium, Ermelo, Nunspeet en Zeewolde.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Harderwijk zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de voorzijde van het station is een groot parkeerterrein waar gratis geparkeerd kan worden. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving nog enkele kleinere parkeerterreinen en parkeergarages, waar tegen betaling geparkeerd kan worden. Ook zijn er enkele parkeerplaatsen voor mindervaliden beschikbaar bij het station.

Fietsenstalling

Station Harderwijk beschikt over een ruime, overdekte fietsenstalling aan de voorzijde van het station. Hier kunnen reizigers gratis hun fiets stallen. Daarnaast zijn er ook enkele OV-fietsen te huur bij het station, waarmee reizigers eenvoudig de stad kunnen verkennen.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Harderwijk zijn er diverse horecagelegenheden en winkels te vinden. Aan de Stationslaan, de straat die vanaf het station naar het centrum van Harderwijk loopt, zijn enkele restaurants, cafés en snackbars gevestigd. Ook zijn er enkele winkels, waaronder een supermarkt, een drogisterij en een bloemenwinkel.

In het centrum van Harderwijk, op ongeveer 10 minuten lopen van het station, zijn nog veel meer restaurants, cafés en winkels te vinden. Hier kunnen bezoekers genieten van een uitgebreid aanbod aan horecagelegenheden, van gezellige eetcafés tot luxe restaurants. Ook zijn er in het centrum diverse winkelstraten met een breed aanbod aan winkels, van bekende ketens tot lokale boetiekjes.

Hotels in de buurt

Er zijn diverse hotels en bed & breakfasts in de buurt van Station Harderwijk, zowel in het centrum van de stad als in de directe omgeving van het station. Enkele voorbeelden van hotels in de buurt van het station zijn:

  • Best Western Hotel Baars, gelegen in het centrum van Harderwijk op ongeveer 10 minuten lopen van het station
  • Hotel Marktzicht, gelegen aan de Markt in het centrum van Harderwijk, op ongeveer 15 minuten lopen van het station
  • Hotel Monopole, gelegen aan de boulevard van Harderwijk, op ongeveer 20 minuten lopen van het station

Daarnaast zijn er ook enkele bed & breakfasts en vakantiewoningen in de omgeving van Station Harderwijk, voor reizigers die op zoek zijn naar een meer persoonlijke en huiselijke accommodatie.

Station Harderwijk is een belangrijk knooppunt in de stad Harderwijk en biedt reizigers diverse mogelijkheden op het gebied van vervoer, horeca en accommodatie. Met zijn rijke geschiedenis en gunstige ligging ten opzichte van het centrum en de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad, is het station een ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan Harderwijk.

Plaats een reactie