Station Hardinxveld Blauwe Zoom

Station Hardinxveld Blauwe Zoom is een relatief nieuw treinstation in de gemeente Hardinxveld-Giessendam, gelegen in de provincie Zuid-Holland. Het station werd geopend op 11 december 2011 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Hardinxveld Blauwe Zoom, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Hardinxveld Blauwe Zoom is onderdeel van de MerwedeLingelijn, een spoorlijn die loopt tussen de steden Dordrecht en Geldermalsen. Deze spoorlijn werd geopend in 1885 en is sindsdien een belangrijke verbinding tussen de verschillende steden en dorpen in de regio. In 2011 werd besloten om een nieuw station te bouwen in de gemeente Hardinxveld-Giessendam, om zo de bereikbaarheid van de stad te verbeteren en de druk op de bestaande stations te verminderen.

De bouw van het station begon in 2010 en werd voltooid in 2011. Het station werd ontworpen door architectenbureau Movares en kenmerkt zich door een modern en strak design. Het station is voorzien van een eilandperron, wat betekent dat er aan beide zijden van het perron sporen liggen. Hierdoor kunnen treinen vanuit beide richtingen tegelijkertijd aankomen en vertrekken. Het station is tevens voorzien van een overkapping, zodat reizigers droog kunnen wachten op hun trein.

Ligging in de stad Hardinxveld Blauwe Zoom

Station Hardinxveld Blauwe Zoom is gelegen in het noordwesten van de gemeente Hardinxveld-Giessendam, in de wijk Blauwe Zoom. Deze wijk is een nieuwbouwwijk en is nog volop in ontwikkeling. Het station ligt op loopafstand van diverse voorzieningen, zoals winkels, scholen en sportfaciliteiten. Daarnaast is het station goed bereikbaar met de auto en de fiets, dankzij de nabijgelegen Nieuweweg en de aanwezigheid van een fietsenstalling.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Hardinxveld Blauwe Zoom wordt bediend door de treinen van vervoerder Qbuzz. Deze treinen rijden op de MerwedeLingelijn tussen Dordrecht en Geldermalsen. Op werkdagen rijden de treinen overdag vier keer per uur in beide richtingen, in de avonduren en in het weekend wordt dit teruggebracht naar twee keer per uur. De treinen stoppen op alle tussengelegen stations, waardoor reizigers eenvoudig kunnen overstappen op andere treinen of bussen.

De reistijd vanaf Station Hardinxveld Blauwe Zoom naar Dordrecht bedraagt ongeveer 20 minuten, terwijl de reistijd naar Geldermalsen ongeveer 40 minuten bedraagt. Vanuit Dordrecht en Geldermalsen zijn er goede aansluitingen op het landelijke spoornetwerk, waardoor reizigers eenvoudig verder kunnen reizen naar andere bestemmingen in Nederland.

Parkeermogelijkheden voor de auto

In de directe omgeving van Station Hardinxveld Blauwe Zoom zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de noordzijde van het station bevindt zich een parkeerterrein met gratis parkeerplaatsen. Dit parkeerterrein is bereikbaar via de Nieuweweg en biedt voldoende capaciteit voor reizigers die met de auto naar het station komen. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving van het station diverse parkeerplaatsen op straat, waar eveneens gratis geparkeerd kan worden.

Fietsenstalling

Station Hardinxveld Blauwe Zoom beschikt over een fietsenstalling aan de noordzijde van het station. Deze fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 100 fietsen en is gratis te gebruiken. De fietsenstalling is overdekt, waardoor fietsen droog gestald kunnen worden. Daarnaast zijn er enkele fietskluizen aanwezig, waar reizigers hun fiets extra veilig kunnen stallen tegen betaling.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Hardinxveld Blauwe Zoom zijn er enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. Op loopafstand van het station bevindt zich een supermarkt, waar reizigers terecht kunnen voor hun dagelijkse boodschappen. Daarnaast zijn er enkele cafetaria’s en snackbars in de buurt, waar reizigers terecht kunnen voor een snelle hap.

Voor een uitgebreider aanbod aan winkels en horecagelegenheden kunnen reizigers terecht in het centrum van Hardinxveld-Giessendam, dat op ongeveer 2 kilometer afstand van het station ligt. Hier zijn diverse winkels, restaurants en cafés te vinden, waar reizigers kunnen genieten van een hapje en een drankje.

Hotels in de buurt

In de omgeving van Station Hardinxveld Blauwe Zoom zijn er enkele hotels en bed & breakfasts te vinden, waar reizigers kunnen overnachten. Deze accommodaties variëren in prijs en comfort, waardoor er voor iedere reiziger een geschikte overnachtingsmogelijkheid te vinden is. Enkele van deze accommodaties zijn gelegen in het centrum van Hardinxveld-Giessendam, terwijl andere zich in de nabijgelegen dorpen en steden bevinden.

Station Hardinxveld Blauwe Zoom is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio en biedt diverse faciliteiten om het reizen zo aangenaam mogelijk te maken. Met de goede bereikbaarheid, parkeermogelijkheden en aansluitingen op het openbaar vervoer is het station een ideale uitvalsbasis voor reizigers in de omgeving van Hardinxveld-Giessendam.

Plaats een reactie