Station Hardinxveld-Giessendam

Station Hardinxveld-Giessendam is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de gemeente Hardinxveld-Giessendam en omgeving. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad, de treinen die er vertrekken en aankomen, parkeermogelijkheden, fietsenstalling, nabijgelegen restaurants, winkels en hotels.

Geschiedenis van het station

Station Hardinxveld-Giessendam werd geopend op 16 juli 1885 als onderdeel van de MerwedeLingelijn, een spoorlijn die loopt tussen Dordrecht en Geldermalsen. Het station werd destijds gebouwd als een eenvoudig houten gebouw met een wachtkamer en een loket. In de loop der jaren is het station meerdere keren verbouwd en gemoderniseerd. In 1955 werd het oude houten gebouw vervangen door een nieuw stationsgebouw van baksteen. In 2007 werd het station opnieuw verbouwd en gemoderniseerd, waarbij onder andere de perrons werden verhoogd en er een nieuwe fietsenstalling werd aangelegd.

Ligging in de stad Hardinxveld-Giessendam

Station Hardinxveld-Giessendam is gelegen in het noorden van de gemeente Hardinxveld-Giessendam, aan de Parallelweg. Het station ligt op loopafstand van het centrum van Hardinxveld-Giessendam, waar diverse winkels, restaurants en andere voorzieningen te vinden zijn. Ook de rivier de Merwede is vanaf het station goed te bereiken, wat het station een ideale uitvalsbasis maakt voor wandel- en fietstochten in de omgeving.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Hardinxveld-Giessendam wordt bediend door de MerwedeLingelijn, een spoorlijn die wordt geëxploiteerd door Qbuzz. Er rijden twee treinen per uur in beide richtingen: één trein richting Dordrecht en één trein richting Geldermalsen. In de spitsuren rijden er extra treinen. De treinen stoppen onderweg op diverse stations, waaronder Sliedrecht, Gorinchem en Leerdam. Vanaf station Dordrecht zijn er goede aansluitingen op de intercitytreinen richting Rotterdam, Breda, Roosendaal en verder.

Naast de reguliere treindiensten wordt station Hardinxveld-Giessendam ook gebruikt voor goederenvervoer. Er is een goederenspoor aanwezig dat aansluit op de Betuweroute, een belangrijke goederenspoorlijn die loopt van de Rotterdamse haven naar Duitsland.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van station Hardinxveld-Giessendam zijn er diverse parkeermogelijkheden voor automobilisten. Aan de Parallelweg, direct naast het station, is een gratis parkeerterrein aanwezig met ruimte voor ongeveer 100 auto’s. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving van het station diverse straten waar gratis geparkeerd kan worden. Houd er wel rekening mee dat het in de spitsuren druk kan zijn en dat het soms even zoeken is naar een vrije parkeerplek.

Fietsenstalling

Station Hardinxveld-Giessendam beschikt over een ruime, overdekte fietsenstalling aan de Parallelweg. De fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 200 fietsen en is gratis te gebruiken. Er zijn zowel gewone fietsenrekken als rekken voor bakfietsen en fietsen met brede sturen aanwezig. Daarnaast zijn er enkele oplaadpunten voor elektrische fietsen. De fietsenstalling is 24 uur per dag toegankelijk en wordt regelmatig gecontroleerd door medewerkers van de gemeente en de politie.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van station Hardinxveld-Giessendam zijn diverse restaurants en winkels te vinden. Op loopafstand van het station bevindt zich een supermarkt, een bakker, een slager en diverse andere winkels. Ook zijn er enkele eetgelegenheden in de buurt, waaronder een pizzeria, een Chinees-Indisch restaurant en een snackbar. In het centrum van Hardinxveld-Giessendam, op ongeveer 10 minuten lopen van het station, zijn nog meer winkels en restaurants te vinden.

Hotels in de buurt

Er zijn geen hotels direct naast station Hardinxveld-Giessendam gelegen, maar in de omgeving zijn wel enkele overnachtingsmogelijkheden te vinden. Op ongeveer 2 kilometer afstand van het station ligt een bed & breakfast, waar gasten kunnen overnachten in een landelijke omgeving. Daarnaast zijn er in de nabijgelegen stad Gorinchem diverse hotels en andere overnachtingsmogelijkheden te vinden. Gorinchem is goed bereikbaar met de trein vanaf station Hardinxveld-Giessendam, de reistijd bedraagt ongeveer 10 minuten.

Station Hardinxveld-Giessendam is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de gemeente Hardinxveld-Giessendam en omgeving. Met zijn centrale ligging, goede treinverbindingen en diverse voorzieningen in de buurt is het station een ideale uitvalsbasis voor zowel forenzen als recreatieve reizigers.

Plaats een reactie