Station Haren

Station Haren is een belangrijk spoorwegstation in de stad Haren, gelegen in de provincie Groningen. Het station werd geopend op 1 juni 1866 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Haren, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van Station Haren

Station Haren werd geopend op 1 juni 1866 als onderdeel van de spoorlijn Meppel – Groningen, die werd aangelegd door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen. Het oorspronkelijke stationsgebouw was van het type SS 3e klasse, een standaardontwerp dat op meerdere plaatsen in Nederland werd toegepast. In 1895 werd het stationsgebouw uitgebreid met een extra verdieping en een nieuwe gevel. In 1973 werd het oude stationsgebouw gesloopt en vervangen door een nieuw, moderner gebouw.

In de loop der jaren zijn er diverse aanpassingen en verbeteringen doorgevoerd aan het station en de spoorlijn. Zo werd in 1952 de spoorlijn geëlektrificeerd en in 2003 werd het station gemoderniseerd en voorzien van nieuwe perrons, een voetgangersbrug en een lift. In 2013 werd het stationsgebied opnieuw ingericht, met onder andere een nieuwe fietsenstalling en een verbeterde toegang tot het station.

Ligging in de stad Haren

Station Haren is gelegen aan de zuidkant van de stad Haren, nabij de kruising van de spoorlijn met de Rijksstraatweg (N861). Het station ligt op ongeveer 1,5 kilometer afstand van het centrum van Haren en is zowel per auto, fiets als te voet goed bereikbaar. In de directe omgeving van het station bevinden zich diverse woonwijken, bedrijven en voorzieningen, waaronder een supermarkt, een sportcomplex en een aantal scholen.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Haren wordt bediend door de treinen van de Nederlandse Spoorwegen (NS) en Arriva. Er zijn twee perrons, die via een voetgangersbrug met elkaar verbonden zijn. De treinen rijden in de richting van Groningen en Assen/Meppel/Zwolle. Op werkdagen rijden er vier treinen per uur in beide richtingen, in het weekend zijn dit er twee per uur.

De belangrijkste treinverbindingen vanaf Station Haren zijn:

  • Groningen – Haren – Assen – Beilen – Hoogeveen – Meppel – Zwolle
  • Groningen – Haren – Assen – Gieten – Stadskanaal – Veendam

Daarnaast zijn er diverse busverbindingen van en naar het station, waaronder stads- en streekbussen die Haren verbinden met omliggende plaatsen en wijken in de stad Groningen.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Haren zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de noordzijde van het station bevindt zich een parkeerterrein met gratis parkeerplaatsen voor reizigers. Aan de zuidzijde van het station zijn er ook enkele parkeerplaatsen beschikbaar, maar deze zijn voornamelijk bedoeld voor kort parkeren (maximaal 1 uur).

Daarnaast zijn er in de nabijgelegen woonwijken en langs de Rijksstraatweg ook parkeermogelijkheden, maar hier gelden soms parkeerrestricties of een maximale parkeerduur. Het is aan te raden om bij lang parkeren gebruik te maken van het parkeerterrein bij het station.

Fietsenstalling

Station Haren beschikt over een ruime, overdekte fietsenstalling aan de noordzijde van het station. Deze stalling biedt plaats aan ongeveer 600 fietsen en is gratis te gebruiken. Er zijn ook enkele fietskluizen beschikbaar, waarin fietsen veilig en afgesloten kunnen worden gestald. Voor het gebruik van een fietskluis is een abonnement vereist.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van Station Haren zijn er diverse restaurants en winkels te vinden. Aan de Rijksstraatweg, op loopafstand van het station, bevinden zich enkele horecagelegenheden, waaronder een pizzeria, een Chinees-Indisch restaurant en een snackbar. Ook is er een supermarkt in de buurt van het station, waar reizigers terecht kunnen voor hun dagelijkse boodschappen.

Voor een uitgebreider winkelaanbod en meer horecagelegenheden kunnen reizigers terecht in het centrum van Haren, dat op ongeveer 1,5 kilometer afstand van het station ligt. Hier zijn diverse winkels, cafés en restaurants te vinden, evenals een aantal culturele voorzieningen zoals een bibliotheek en een theater.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels en bed & breakfasts in de omgeving van Station Haren waar reizigers kunnen overnachten. De meeste accommodaties bevinden zich in het centrum van Haren of in de nabijgelegen stad Groningen. Enkele voorbeelden van hotels in de buurt van het station zijn:

  • Hotel De Ville, gelegen in het centrum van Haren
  • Bed & Breakfast Haren, gelegen in een rustige woonwijk op loopafstand van het station
  • Van der Valk Hotel Groningen-Hoogkerk, gelegen op enkele kilometers afstand van het station, nabij de snelweg A7

Daarnaast zijn er in de stad Groningen diverse hotels en andere accommodaties beschikbaar, die eenvoudig te bereiken zijn met de trein of bus vanaf Station Haren.

Conclusie

Station Haren is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio Groningen en biedt diverse voorzieningen en faciliteiten voor reizigers. Met een rijke geschiedenis, goede bereikbaarheid en een ruim aanbod aan trein- en busverbindingen is het station een belangrijke schakel in het openbaar vervoer in de regio. Daarnaast zijn er in de omgeving van het station diverse parkeermogelijkheden, een fietsenstalling, restaurants, winkels en hotels te vinden, waardoor reizigers van alle gemakken zijn voorzien.

Plaats een reactie