Station Harlingen Haven

Station Harlingen Haven is een belangrijk spoorwegstation in de stad Harlingen, gelegen in de provincie Friesland. Het station werd geopend op 27 oktober 1863 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor zowel trein- als veerverbindingen. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Harlingen Haven, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

De geschiedenis van Station Harlingen Haven gaat terug tot de 19e eeuw. In 1863 werd de spoorlijn tussen Leeuwarden en Harlingen geopend, met als eindpunt Station Harlingen Haven. Het oorspronkelijke stationsgebouw werd ontworpen door architect K.H. van Brederode en was een zogenaamd Waterstaatstation van het type SS 3e klasse. Dit type stationsgebouw werd gekenmerkt door een symmetrische opbouw met een hoog middendeel en lagere zijvleugels.

In de loop der jaren heeft het station diverse veranderingen ondergaan. Zo werd in 1904 het stationsgebouw uitgebreid met een extra verdieping en werd in 1921 een nieuw emplacement aangelegd. In 1973 werd het oorspronkelijke stationsgebouw gesloopt en vervangen door een nieuw, moderner gebouw. Dit gebouw werd ontworpen door architect Cees Douma en bestaat uit een laag, langgerekt gebouw met een plat dak en grote glazen puien.

Ligging in de stad Harlingen Haven

Station Harlingen Haven is gelegen aan de westzijde van de stad Harlingen, nabij de Waddenzee. Het station ligt op loopafstand van de historische binnenstad en de haven, waar veerboten vertrekken naar de Waddeneilanden Vlieland en Terschelling. Door de ligging van het station is het een belangrijk knooppunt voor reizigers die met de trein naar de veerboten willen reizen.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Harlingen Haven wordt bediend door stoptreinen van vervoerder Arriva. Deze treinen rijden op de spoorlijn tussen Leeuwarden en Harlingen, met als eindpunt Station Harlingen Haven. De treinen rijden doordeweeks overdag twee keer per uur en in de avonduren en in het weekend één keer per uur. De reistijd vanaf Leeuwarden naar Station Harlingen Haven bedraagt ongeveer 30 minuten.

Naast de treinverbinding is er ook een busverbinding van en naar Station Harlingen Haven. Buslijn 71, die wordt geëxploiteerd door Arriva, verbindt het station met de veerterminal van Rederij Doeksen, waar de veerboten naar Vlieland en Terschelling vertrekken.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Harlingen Haven zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de Stationsweg, direct naast het station, bevindt zich een parkeerterrein waar gratis geparkeerd kan worden. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving diverse betaalde parkeerterreinen en -garages, zoals de parkeergarage aan de Westerzeedijk en het parkeerterrein aan de Nieuwe Willemskade.

Voor reizigers die met de auto naar de veerboten willen reizen, zijn er speciale langparkeerterreinen beschikbaar. Deze parkeerterreinen bevinden zich op loopafstand van de veerterminal en bieden de mogelijkheid om de auto voor langere tijd te parkeren tegen een vast tarief.

Fietsenstalling

Bij Station Harlingen Haven is er een onbewaakte fietsenstalling aanwezig. Deze fietsenstalling bevindt zich aan de Stationsweg, direct naast het station. Hier kunnen reizigers hun fiets gratis stallen. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving diverse fietsverhuurbedrijven te vinden, waar reizigers een fiets kunnen huren om de stad en de omgeving te verkennen.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van Station Harlingen Haven zijn er diverse restaurants en winkels te vinden. Zo zijn er aan de Stationsweg en de Westerzeedijk diverse eetgelegenheden, variërend van fastfoodrestaurants tot gezellige eetcafés. Daarnaast zijn er in de historische binnenstad van Harlingen tal van restaurants, cafés en winkels te vinden.

Op het station zelf zijn er geen winkels of horecagelegenheden aanwezig. Wel is er een kaartautomaat waar reizigers trein- en buskaartjes kunnen kopen.

Hotels in de buurt

Er zijn diverse hotels en bed & breakfasts te vinden in de nabije omgeving van Station Harlingen Haven. Zo zijn er aan de Westerzeedijk en de Nieuwe Willemskade enkele hotels gevestigd, op loopafstand van het station en de veerterminal. Daarnaast zijn er in de historische binnenstad van Harlingen diverse sfeervolle bed & breakfasts en hotels te vinden, waar reizigers kunnen overnachten.

Station Harlingen Haven is dus een belangrijk knooppunt voor reizigers die met de trein naar de veerboten willen reizen. Met diverse parkeermogelijkheden, een fietsenstalling, restaurants, winkels en hotels in de nabije omgeving, biedt het station alle faciliteiten die reizigers nodig hebben voor een comfortabele reis naar de Waddeneilanden of een bezoek aan de stad Harlingen.

Plaats een reactie