Station Harlingen

Station Harlingen is een belangrijk spoorwegknooppunt in de stad Harlingen, gelegen in de provincie Friesland. Het station werd geopend op 27 oktober 1863 en is sindsdien een belangrijke schakel in het openbaar vervoer van de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Harlingen, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Harlingen werd geopend op 27 oktober 1863 als onderdeel van de spoorlijn Harlingen-Leeuwarden, aangelegd door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen. Het oorspronkelijke stationsgebouw was een ontwerp van architect Karel Hendrik van Brederode. In 1904 werd het stationsgebouw vervangen door een nieuw ontwerp van architect M.A. van Wadenoijen. Dit gebouw is tot op heden nog steeds in gebruik.

In de loop der jaren zijn er diverse aanpassingen en uitbreidingen geweest aan het station en de spoorlijn. Zo werd in 1905 de spoorlijn naar Stiens geopend, waardoor Harlingen een belangrijk spoorwegknooppunt werd in Friesland. In 1938 werd de spoorlijn naar Stiens echter weer gesloten voor reizigersvervoer en in 1966 werd de lijn volledig opgeheven. Sindsdien is Harlingen het eindpunt van de spoorlijn vanuit Leeuwarden.

Ligging in de stad Harlingen

Station Harlingen ligt aan de westkant van de stad, op ongeveer 1 kilometer afstand van het stadscentrum. Het station is goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer. Vanaf het station is het ongeveer 15 minuten lopen naar het centrum van Harlingen, waar diverse winkels, restaurants en bezienswaardigheden te vinden zijn. Ook de veerboot naar de Waddeneilanden Vlieland en Terschelling is vanaf het station goed bereikbaar, met een loopafstand van ongeveer 20 minuten of een korte rit met de bus.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Harlingen wordt bediend door stoptreinen van vervoerder Arriva, die een directe verbinding bieden met Leeuwarden. De treinen rijden doordeweeks overdag twee keer per uur en in de avonduren en in het weekend één keer per uur. De reistijd naar Leeuwarden bedraagt ongeveer 25 minuten. Vanuit Leeuwarden zijn er aansluitingen op treinen naar andere bestemmingen in Nederland, zoals Groningen, Zwolle, Amersfoort en Schiphol.

Naast de reguliere treindienst is er in de zomermaanden ook een toeristische stoomtrein die rijdt tussen Harlingen en Leeuwarden. Deze trein, de ‘Stoomtrein Fryslân’, wordt geëxploiteerd door de Stichting Stoomtrein Fryslân en biedt een unieke manier om het Friese landschap te ontdekken.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Harlingen zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de voorzijde van het station is een kleine parkeerplaats waar gratis geparkeerd kan worden. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving diverse straten waar eveneens gratis geparkeerd kan worden. Houd er wel rekening mee dat het aantal parkeerplaatsen beperkt is en dat het tijdens drukke periodes lastig kan zijn om een parkeerplek te vinden.

Fietsenstalling

Bij Station Harlingen is een overdekte fietsenstalling aanwezig waar reizigers gratis gebruik van kunnen maken. De fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 100 fietsen en is gelegen aan de voorzijde van het station. Daarnaast zijn er ook enkele fietskluizen beschikbaar, waar tegen betaling een fiets veilig opgeborgen kan worden.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Harlingen zijn er enkele horecagelegenheden te vinden. Zo is er een cafetaria en een pizzeria op loopafstand van het station. Voor een uitgebreider aanbod aan restaurants en winkels kan men terecht in het centrum van Harlingen, dat op ongeveer 15 minuten lopen van het station ligt. Hier zijn diverse gezellige terrassen, eetcafés en restaurants te vinden, evenals een breed scala aan winkels.

Hotels in de buurt

Er zijn diverse hotels en bed & breakfasts te vinden in de nabije omgeving van Station Harlingen. Enkele voorbeelden hiervan zijn Hotel Zeezicht, Hotel Almenum en Bed & Breakfast Oosterpark. Deze accommodaties bieden een comfortabel verblijf op loopafstand van het station en het centrum van Harlingen. Daarnaast zijn er in het centrum van Harlingen nog meer hotels en bed & breakfasts te vinden, evenals enkele vakantiehuizen en appartementen.

Station Harlingen is een belangrijk knooppunt in het openbaar vervoer van Friesland en biedt reizigers een goede verbinding met de rest van Nederland. Met diverse parkeermogelijkheden, een fietsenstalling en een ruim aanbod aan horeca en accommodaties in de omgeving, is het station een ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de stad Harlingen en de omliggende regio.

Plaats een reactie