Station Heemstede-Aerdenhout

Station Heemstede-Aerdenhout is een belangrijk spoorwegstation in de gemeente Heemstede, gelegen in de provincie Noord-Holland. Het station werd geopend op 1 oktober 1891 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor treinreizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Heemstede-Aerdenhout, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Heemstede-Aerdenhout werd geopend op 1 oktober 1891 als onderdeel van de spoorlijn Haarlem – Leiden. Het oorspronkelijke stationsgebouw was ontworpen door architect D.A.N. Margadant en had een karakteristieke houten constructie. In de loop der jaren is het station meerdere keren verbouwd en uitgebreid. In 1958 werd het oude stationsgebouw vervangen door een nieuw, moderner gebouw, ontworpen door architect K. van der Gaast. Dit gebouw is in 1995 gesloopt en vervangen door het huidige stationsgebouw, dat ontworpen is door architectenbureau Movares.

In de loop der jaren zijn er diverse aanpassingen gedaan aan het station en de spoorlijn. Zo werd in 1927 de spoorlijn geëlektrificeerd en werden er in de jaren ’60 en ’70 diverse aanpassingen gedaan om het station beter toegankelijk te maken voor reizigers met een beperking. In 2007 werd het station gemoderniseerd en werd er een nieuwe fietsenstalling geopend.

Ligging in de stad Heemstede-Aerdenhout

Station Heemstede-Aerdenhout ligt in het noorden van de gemeente Heemstede, vlakbij de grens met de gemeente Haarlem. Het station ligt aan de Zandvoortselaan, een belangrijke verkeersader in de regio. In de directe omgeving van het station bevinden zich diverse woonwijken, kantoren en winkels. Het station is goed bereikbaar met de auto, fiets en het openbaar vervoer.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Heemstede-Aerdenhout wordt bediend door de Nederlandse Spoorwegen (NS) en is onderdeel van het zogenaamde Sprinternetwerk. Dit betekent dat er voornamelijk Sprinters (stoptreinen) vertrekken en aankomen op het station. Er zijn twee perrons met in totaal vier sporen. De belangrijkste treinverbindingen vanaf station Heemstede-Aerdenhout zijn:

  • Haarlem – Leiden: Sprinter, 2x per uur
  • Haarlem – Den Haag: Sprinter, 2x per uur
  • Haarlem – Amsterdam: Sprinter, 2x per uur
  • Haarlem – Utrecht: Sprinter, 1x per uur

Daarnaast zijn er tijdens de spits extra treinen die stoppen op station Heemstede-Aerdenhout, waardoor er een hogere frequentie is op bepaalde trajecten.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van station Heemstede-Aerdenhout zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de noordzijde van het station bevindt zich een groot parkeerterrein waar gratis geparkeerd kan worden. Daarnaast zijn er in de omliggende straten diverse parkeerplaatsen beschikbaar, waar echter wel betaald parkeren geldt. Het is aan te raden om tijdig te informeren naar de parkeermogelijkheden en tarieven, aangezien deze kunnen variëren.

Fietsenstalling

Station Heemstede-Aerdenhout beschikt over een ruime, overdekte fietsenstalling aan de noordzijde van het station. Deze fietsenstalling is in 2007 geopend en biedt plaats aan ruim 1.000 fietsen. De stalling is gratis en 24 uur per dag toegankelijk. Daarnaast zijn er diverse fietskluizen beschikbaar, waar tegen betaling een fiets veilig opgeborgen kan worden.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van station Heemstede-Aerdenhout zijn er diverse restaurants en winkels te vinden. Aan de Zandvoortselaan bevinden zich enkele horecagelegenheden, waaronder een pizzeria, een Chinees restaurant en een snackbar. Daarnaast zijn er enkele winkels te vinden, waaronder een supermarkt, een bakkerij en een drogisterij. In de nabijgelegen woonwijken zijn nog meer winkels en horecagelegenheden te vinden.

Hotels in de buurt

Er zijn diverse hotels te vinden in de omgeving van station Heemstede-Aerdenhout. Enkele voorbeelden zijn:

  • Hotel Landgoed Groenendaal: Dit viersterrenhotel is gevestigd in een historisch landhuis en ligt op ongeveer 2 kilometer afstand van het station. Het hotel beschikt over 20 kamers en een restaurant.
  • Hotel Villa Marquette: Dit kleinschalige hotel is gevestigd in een monumentale villa en ligt op ongeveer 1,5 kilometer afstand van het station. Het hotel beschikt over 9 kamers en een restaurant.
  • Hotel Heemstede: Dit driesterrenhotel ligt op ongeveer 3 kilometer afstand van het station en beschikt over 32 kamers. Het hotel heeft een eigen restaurant en bar.

Daarnaast zijn er in de nabijgelegen stad Haarlem diverse hotels te vinden, die eenvoudig te bereiken zijn met de trein vanaf station Heemstede-Aerdenhout.

Conclusie

Station Heemstede-Aerdenhout is een belangrijk spoorwegstation in de gemeente Heemstede en biedt diverse treinverbindingen naar omliggende steden. Het station is goed bereikbaar met de auto, fiets en het openbaar vervoer en beschikt over voldoende parkeermogelijkheden en een ruime fietsenstalling. In de directe omgeving van het station zijn diverse restaurants, winkels en hotels te vinden, waardoor het een aantrekkelijke locatie is voor zowel reizigers als omwonenden.

Plaats een reactie