Station Heerenveen

Station Heerenveen is een belangrijk spoorwegknooppunt in de provincie Friesland en speelt een cruciale rol in het openbaar vervoer van de regio. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad Heerenveen, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Heerenveen werd geopend op 15 januari 1868 als onderdeel van de spoorlijn Leeuwarden – Meppel, die werd aangelegd door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen. Het oorspronkelijke stationsgebouw was een standaardtype dat op meerdere plaatsen in Nederland werd gebruikt. In 1915 werd het stationsgebouw vervangen door een nieuw gebouw, ontworpen door architect George Willem van Heukelom. Dit gebouw is in 1973 gesloopt en vervangen door het huidige stationsgebouw, dat werd ontworpen door architect Cees Douma.

In de loop der jaren zijn er diverse aanpassingen en uitbreidingen geweest aan het station en de spoorlijnen. Zo werd in 1910 de spoorlijn naar Drachten geopend, die in 1985 weer werd gesloten voor personenvervoer. In 1940 werd de spoorlijn naar Sneek geopend, die in 1968 werd doorgetrokken naar Stavoren. In 1951 werd de spoorlijn naar Joure geopend, die in 1965 weer werd gesloten voor personenvervoer.

Ligging in de stad Heerenveen

Station Heerenveen is gelegen aan de zuidwestkant van het stadscentrum, op ongeveer 1 kilometer afstand van het centrale winkelgebied. Het station ligt aan de Trambaan, een belangrijke verkeersader die het centrum van Heerenveen verbindt met de snelweg A32. Aan de noordzijde van het station bevindt zich het busstation, waar diverse streek- en stadsbussen vertrekken en aankomen.

De omgeving van het station is de afgelopen jaren flink opgeknapt en gemoderniseerd. Zo is er een nieuw stationsplein aangelegd met een ruime fietsenstalling en zijn er diverse nieuwe gebouwen verrezen, waaronder een kantoorgebouw en een appartementencomplex.

Treinen op station Heerenveen

Station Heerenveen wordt bediend door zowel intercity- als stoptreinen. De intercity’s rijden tussen Leeuwarden en Zwolle, met een frequentie van twee treinen per uur in beide richtingen. Deze treinen stoppen onderweg op de stations Wolvega, Steenwijk, Meppel en Zwolle. In Zwolle kan worden overgestapt op treinen naar onder andere Amsterdam, Utrecht, Groningen en Enschede.

De stoptreinen op station Heerenveen rijden op twee verschillende trajecten. De eerste stoptrein rijdt tussen Leeuwarden en Meppel, met een frequentie van twee treinen per uur in beide richtingen. Deze trein stopt op alle tussengelegen stations. De tweede stoptrein rijdt tussen Leeuwarden en Stavoren, met een frequentie van één trein per uur in beide richtingen. Deze trein stopt op alle tussengelegen stations, waaronder Sneek en IJlst.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van station Heerenveen zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de noordzijde van het station, aan de Trambaan, bevindt zich een groot parkeerterrein waar gratis geparkeerd kan worden. Dit parkeerterrein is met name bedoeld voor treinreizigers die hun auto willen parkeren tijdens hun treinreis.

Aan de zuidzijde van het station, aan de Abe Lenstra Boulevard, bevindt zich een kleiner parkeerterrein waar eveneens gratis geparkeerd kan worden. Dit parkeerterrein is met name bedoeld voor bezoekers van het nabijgelegen Thialf stadion en het Abe Lenstra stadion.

Fietsenstalling

Station Heerenveen beschikt over een ruime, overdekte fietsenstalling aan de noordzijde van het station, direct naast het stationsgebouw. Deze fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 1.000 fietsen en is gratis te gebruiken. Daarnaast zijn er diverse fietskluizen aanwezig, waar tegen betaling een fiets veilig kan worden gestald.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van station Heerenveen zijn er diverse horecagelegenheden en winkels te vinden. In het stationsgebouw zelf bevindt zich een vestiging van Kiosk, waar onder andere koffie, broodjes en tijdschriften kunnen worden gekocht. Aan de noordzijde van het station, op loopafstand van het stationsplein, zijn er diverse restaurants en cafés te vinden, waaronder een pizzeria, een Chinees restaurant en een eetcafé.

Het centrale winkelgebied van Heerenveen, met een ruim aanbod aan winkels en horecagelegenheden, is gelegen op ongeveer 1 kilometer afstand van het station. Hier zijn onder andere diverse supermarkten, kledingwinkels en speciaalzaken te vinden.

Hotels in de buurt

In de omgeving van station Heerenveen zijn er diverse hotels en bed & breakfasts te vinden waar overnacht kan worden. Enkele voorbeelden hiervan zijn Hotel Heerenveen, gelegen op ongeveer 1 kilometer afstand van het station, en Hotel Tjaarda Oranjewoud, gelegen op ongeveer 3 kilometer afstand van het station. Daarnaast zijn er in het centrum van Heerenveen en de omliggende dorpen diverse bed & breakfasts en vakantiewoningen te vinden.

Station Heerenveen is dus een belangrijk knooppunt in het openbaar vervoer van Friesland, met goede verbindingen naar zowel de omliggende regio als de rest van Nederland. Met diverse parkeermogelijkheden, een ruime fietsenstalling en een aanbod aan horeca en winkels in de directe omgeving, is het station een prettige plek voor zowel reizigers als bezoekers van de stad Heerenveen.

Plaats een reactie