Station Heerhugowaard

Station Heerhugowaard is een belangrijk spoorwegknooppunt in de stad Heerhugowaard, gelegen in de provincie Noord-Holland. Het station werd geopend op 20 december 1865 en is sindsdien uitgegroeid tot een belangrijk vervoerspunt voor zowel lokale als regionale reizigers. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad, de treinen die er vertrekken en aankomen, parkeermogelijkheden, fietsenstalling, nabijgelegen restaurants, winkels en hotels.

Geschiedenis van het station

Station Heerhugowaard werd geopend op 20 december 1865 als onderdeel van de spoorlijn Alkmaar – Den Helder, aangelegd door de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HIJSM). Het oorspronkelijke stationsgebouw was een eenvoudig houten gebouw, dat in 1898 werd vervangen door een groter, stenen gebouw. Dit gebouw werd ontworpen door architect D.A.N. Margadant en was van het type “Vierde Klasse”.

In de loop der jaren werd het station diverse malen verbouwd en uitgebreid. In 1967 werd het stationsgebouw gemoderniseerd en kreeg het een nieuwe stationshal. In 1980 werd het station opnieuw verbouwd en werd het voorzien van een nieuwe voetgangersbrug en een extra perron. In 2003 werd het station opnieuw gemoderniseerd en kreeg het een nieuw stationsgebouw, ontworpen door architectenbureau Movares. Dit gebouw is voorzien van een grote glazen pui en een opvallende luifel.

Ligging in de stad Heerhugowaard

Station Heerhugowaard is gelegen in het zuiden van de stad, nabij het centrum. Het station ligt aan de Stationsweg, een belangrijke verkeersader die het centrum van Heerhugowaard verbindt met de omliggende wijken en dorpen. Het station is goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer. In de directe omgeving van het station bevinden zich diverse voorzieningen, zoals winkels, horecagelegenheden en een bioscoop.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Heerhugowaard wordt bediend door de Nederlandse Spoorwegen (NS) en is onderdeel van het zogenaamde “Noord-Hollandse Sprinternet”. Er vertrekken en arriveren zowel stoptreinen (Sprinters) als intercity’s op het station. De belangrijkste verbindingen vanaf station Heerhugowaard zijn:

  • Intercity Alkmaar – Amsterdam Centraal – Utrecht Centraal – Nijmegen
  • Intercity Den Helder – Amsterdam Centraal – Utrecht Centraal – Maastricht/Heerlen
  • Sprinter Alkmaar – Uitgeest – Haarlem – Amsterdam Centraal – Hoofddorp
  • Sprinter Hoorn – Alkmaar – Haarlem – Amsterdam Centraal – Schiphol Airport

Daarnaast zijn er tijdens de spits extra treinen die stoppen op station Heerhugowaard, zoals de Sprinter Alkmaar – Amsterdam Centraal en de Intercity Alkmaar – Schiphol Airport.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van station Heerhugowaard zijn er diverse parkeermogelijkheden voor automobilisten. Aan de voorzijde van het station bevindt zich een groot parkeerterrein (P+R) waar reizigers gratis hun auto kunnen parkeren. Dit parkeerterrein is 24 uur per dag geopend en biedt plaats aan ongeveer 400 auto’s. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving van het station diverse parkeerplaatsen en -garages waar tegen betaling geparkeerd kan worden.

Fietsenstalling

Station Heerhugowaard beschikt over een ruime, overdekte fietsenstalling aan de voorzijde van het station. Deze fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 1.000 fietsen en is 24 uur per dag geopend. Het stallen van fietsen in de fietsenstalling is gratis. Daarnaast zijn er in de directe omgeving van het station diverse fietsklemmen waar fietsen gestald kunnen worden.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van station Heerhugowaard zijn er diverse horecagelegenheden en winkels te vinden. Aan de Stationsweg bevinden zich enkele cafés en restaurants, waar reizigers terecht kunnen voor een kop koffie, een snelle lunch of een uitgebreid diner. In het stationsgebouw zelf is een vestiging van Kiosk gevestigd, waar reizigers terecht kunnen voor een snelle snack, een kop koffie of een krant.

Op loopafstand van het station bevindt zich het winkelcentrum Middenwaard, waar een groot aantal winkels en horecagelegenheden te vinden zijn. Hier kunnen reizigers terecht voor een uitgebreid winkelaanbod, variërend van kledingwinkels en supermarkten tot elektronicazaken en drogisterijen.

Hotels in de buurt

In de omgeving van station Heerhugowaard zijn er diverse hotels en bed & breakfasts te vinden waar reizigers kunnen overnachten. Enkele voorbeelden van hotels in de buurt van het station zijn:

  • Hotel Jules
  • Debuut Hotel
  • Hotel Babylon

Daarnaast zijn er in de nabije omgeving van Heerhugowaard diverse bed & breakfasts en vakantiewoningen te vinden, die een goed alternatief kunnen bieden voor een hotelovernachting.

Station Heerhugowaard is een belangrijk vervoersknooppunt in de stad Heerhugowaard en biedt reizigers diverse faciliteiten en voorzieningen. Met een ruim aanbod aan treinverbindingen, parkeermogelijkheden, fietsenstalling, horecagelegenheden, winkels en hotels is het station een ideale uitvalsbasis voor zowel lokale als regionale reizigers.

Plaats een reactie